Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Τα παθήματα του 2007 δεν έγιναν μαθήματα...

Κοινός παρονομαστής όλων των ξένων δημοσιευμάτων η προβλεψιμότητα της νέας καταστροφής και το γεγονός ότι τα παθήματα του 2007 δεν έγιναν μαθήματα...

"Η Ελλάδα δεν πήρε τα μαθήματα από τις προηγούμενες πυρκαγιές", είναι ο τίτλος της γαλλικής Μοντ, η οποία τονίζει, μεταξύ άλλων: "Για άλλη μια φορά, όπως το 2007, όταν χιλιάδες στρέμματα του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας είχαν μετατραπεί σε στάχτες, η φωτιά κατέστρεψε την πράσινη ζώνη της πρωτεύουσας, αυτές τις δασώδεις εκτάσεις που είναι απαραίτητες για να δροσίζεται και να οξυγονώνεται το κέντρο της, που συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο 'τσιμεντόπληκτων' της Ευρώπης. (...) Λίγες ημέρες πριν από αυτή την πυρκαγιά, η Γκρίνπις είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους των επιπτώσεων της κλιματικής υπερθέρμανσης στη συχνότητα και την ενταση των πυρκαγιών στον νότο της Ευρώπης. Το ελληνικό τμήμα του WWF δεν σταματά τα τελευταία χρόνια να κάνει εκκλήσεις για καλύτερη προστασία των δασωδών εκτάσεων, προκειμένου να παρεμποδίσει τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου, πολύ επικίνδυνου για τη χώρα, όπου η εξαφάνιση των δασών υπό τον αντίκτυπο της αλλαγής του κλίματος μπορεί να επιδεινώσει τις συνέπειες της υπερθέρμανσης. (...)

Η Φιγκαρό, από την πλευρά της, ασχολείται με το θέμα της κερδοσκοπίας στα καμένα, παίρνοντας το παράδειγμα της Πεντέλης. (...) "Από τις πυρκαγιές του 2007, οι οργανώσεις προστασίας της φύσης και η σοσιαλιστική αντιπολίτευση υπογραμμίζουν τις ευθύνες των σχεδίων για οικοδόμηση ακινήτων, μεταξύ τους κι εκείνα του μοναστηριού στο βουνό. Η διοίκησή του επιθυμεί να οικοδομήσει ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα για την υποδοχή του θρησκευτικού τουρισμού πολυτελείας. 'Η Εκκλησία είναι ιδιοκτήτρια της πλειοψηφίας των καμένων περιοχών, αν αποφασίσει να τις εκμεταλλευτεί, τόσο το καλύτερο να είναι οικοδομήσιμες', τονίζει οργισμένος ο Σπύρος Κουβέλης, ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος του σοσιαλιστικού κόμματος, ΠΑΣΟΚ. 'Μέσα σε μια νύχτα ξεφυτρώνουν βίλες χωρίς άδεια. Τις ονομάζουν 'αυθαίρετα'. Αντί να τις καταστρέψουν, οι τοπικές αρχές τούς παρέχουν νερό και ηλεκτρικό. Πρόκειται για σκάνδαλο'. Η κοινή γνώμη κατηγορεί το κράτος ότι κλείνει τα μάτια". (...)

Η Λιμπερασιόν με τίτλο "Η φωτιά στα πρόθυρα της Αθήνας" περιέγραφε την εξέλιξη των πολλών μετώπων της πυρκαγιάς ενώ από την πλευρά της η Ελ Παΐς, με τίτλο "Οι φλόγες κυκλώνουν την κυβέρνηση Καραμανλή", αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στην έκταση της καταστροφής.

Από την πλευρά της η ιταλική Κοριέρε ντέλα Σέρα, είχε τίτλο "Η χαμένη μάχη κατά των εμπρηστών" και σημείωνε μεταξύ άλλων: "Ελλάδα και Ιταλία είναι αδελφές χώρες σε όλα, όπως λέει ένα γνωμικό. Και στα καλά και στα κακά. Για μια χρονιά ακόμα οι πυρκαγιές μοιάζουν να ακολουθούν κατά γράμμα και στις δύο χώρες ένα διαβολικό σενάριο. Στην αρχή ήταν οι πυρκαγιές στη Σαρδηνία, το προπύργιο του ιταλικού τουρισμού, τώρα ακολουθεί η Αθήνα. Όλοι γνωρίζουν και στις δύο χώρες ότι οι περισσότερες πυρκαγιές είναι έργο εμπρηστών, οι οποίοι είναι σχεδόν αδύνατο να αποκαλυφθούν. Ακόμα κι αν αυτή τη φορά δεν θρηνήσαμε θύματα, μένει μια πικρή γεύση και η πεποίθηση ότι οι δολοφόνοι της φύσης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία θα γλιτώσουν για μια ακόμα φορά από τη δικαιοσύνη".

Επίσης πολλές γερμανικές εφημερίδες δίνουν μεγάλη έκταση στις πυρκαγιές της Αθήνας, έχοντας μάλιστα πρωτοσέλιδα με την Ακρόπολη και φόντο τον κατακόκκινο ουρανό λόγω της μεγάλης φωτιάς. Έτσι, η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ αναρωτιέται: "Μήπως τα έχουμε ξαναδεί όλα αυτά; Όπως τον θυμό, με τον οποίο οι κάτοικοι κοιτούν στις κάμερες και κατηγορούν, λέγοντας 'ούτε ένα πυροσβεστικό δεν ήρθε'. Η Ελλάδα φλέγεται. Για μια ακόμα φορά. (...) Η κόλαση του 2007 συγκλόνισε τη χώρα. Πολλοί μίλησαν για κώδωνα του κινδύνου, για μια ευκαιρία να αντιμετωπιστεί ό,τι είναι σάπιο στην Ελλάδα: ο καταστροφικός νεποτισμός, η γενικευμένη άγνοια, η αποτυχία των πολιτικών. Και τι συνέβη έκτοτε; Δεντροφύτευση στην Ολυμπία, εγκατάσταση δεξαμενών σε κάποια υψώματα και αποστολή δεκατεσσάρων πυροσβεστών για μετεκπαίδευση στον Καναδά. Το σύστημα, όμως, παρέμεινε το ίδιο", συνέχισε η ίδια εφημερίδα.
Η ΑΥΓΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου