Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Ο μοναχικός λύκος της Αριστεράς


Τον ψήφισαν 5.677 πολίτες στην Α΄ Αθήνας και δηλώνει πως για την προεκλογική του εκστρατεία έδωσε 150 ευρώ. Ζει στην Αγίου Μελετίου στα Πατήσια, σ΄ ένα σπίτι γεμάτο βιβλία, τασάκια και μπουκάλια ουίσκι. Έφαγε πολύ ξύλο στην Μπουμπουλίνας.

Το βιβλίο- μαρτυρία με τίτλο «Ανθρωποφύλακες» για ό,τι πέρασε επί χούντας έχει παραλληλιστεί με αυτά του Τζακ Λόντον, ήταν το πρώτο βιβλίο που περιέγραφε τα βασανιστήρια των δικτατόρων και χρησιμοποιήθηκε ως μαρτυρία για να καταδικαστεί η χούντα στην Ευρώπη το 1969.

Εδώ και λίγες μέρες- με δική του πρωτοβουλία- μπήκε στο μάτι του κυκλώνα καλώντας ΚΚΕ και ΣΥΝ να απαντήσουν αν χρηματίστηκαν την περίοδο ΄89 - ΄90 από τη Ζίμενς. Ο Περικλής Κοροβέσης αποτελεί μια ξεχωριστή κατηγορία πολιτικού. Μπήκε στην ελληνική Βουλή με τα σανδάλια. Μοναχικός λύκος, πολλές φορές απολαμβάνει τσιγάρο και ποτό στο καφενείο παρατηρώντας τους συναδέλφους του- τόσο διαφορετικούς από αυτόν που δεν φόρεσε ποτέ κοστούμι και γραβάτα. Γλυκομίλητος και βαρύς την ίδια στιγμή, ξάφνιασε πολλούς ένα βράδυ του Δεκεμβρίου 2008 όταν μιλώντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό αντάλλαξε αστεία με τον... Θόδωρο Πάγκαλο με τον οποίο τους ενώνουν οι αγώνες για το 1-1-4 και το 15% για την Παιδεία.

«Το ανέχονται». Γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1941 και ο γιος του ζει στη Σουηδία. Οι φίλοι του στο περιοδικό «Γαλέρα» σημειώνουν στο βιογραφικό του πως «όταν είναι μεθυσμένος ενοχλεί τους θαμώνες του μαγαζιού, απαγγέλλοντας δικά του ποιήματα, αλλά το ανέχονται γιατί έχει γράψει το πρώτο αντιχουντικό βιβλίο, τους “Ανθρωποφύλακες” που κυκλοφόρησε παράνομα στην Ελλάδα και νόμιμα στο εξωτερικό, το 1969. Έχει κάνει και σπουδές, Θέατρο με τον Ροντήρη, Σημειολογία με τον Μπαρτ και παρακολούθησε μαθήματα του Βιντάλ Νακέ, που του χρησίμεψαν για να γεμίζουν το βιογραφικό του».

Εκτός από τον «Ανθρωποφύλακα» σε ένα άλλο έργο του με τίτλο «Επιχείρηση Ιουδήθ» αναφέρεται σε άλλη μια δύσκολη περίοδο της ζωής του, στις αρχές του ΄90, που κατηγορήθηκε ως εγκέφαλος της 17 Νοέμβρη. Τότε είχε καταθέσει μήνυση και είχε δώσει συνέντευξη Τύπου για να πείσει πως δεν είναι τρομοκράτης. Η κατάληξή του στα βουλευτικά έδρανα ήταν ένα απροσδόκητο γεγονός και για εκείνον, αλλά η παρουσία του φαντάζει ταιριαστή στο πολύχρωμο μπουκέτο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βιβλίο του «Ανθρωποφύλακες» χρησιμοποιήθηκε ως μαρτυρία για να καταδικαστεί η χούντα στην Ευρώπη το 1969


ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ
Κάποιος είπε ότι θα είμαι ο πρώτος αναρχικός βουλευτής στην Ελλάδα. Γελάω βέβαια, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι ένας χώρος υποτιμημένος που δεν έχει βρει μια έκφραση αν και κουβαλάει έναν πλούτο ιδεών. Όλοι οι παραγωγοί του Chaplin, Μarx Βrothers, αναρχικές ιδέες είχαν. Ο Ζορζ Μπρασένς, ο Λέο Φερέ...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ
Όχι, θα ψηφίζω κατά συνείδηση. Εγώ δεν δηλώνω υπακοή σε κανένα κόμμα. Άσχετα αν αυτός ο συνδυασμός κομμάτων που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πιο κοντινός μου χώρος. Εμένα δεν με έβγαλε κανένας μηχανισμός, δεν είχα media, δεν είχα σπόνσορες, δεν είχα λεφτά. Οπότε, θα εκφράζω αυτά που νιώθω.

Αν ακούσω εξωφρενικά πράγματα, χαιρετίσματα.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ
Καπνίζω και πίνω, εξ ου και η ευαισθησία μου για τους πρεζάκηδες. Επειδή εγώ πληρώνω έναν φόρο στο κράτος, μου αφήνουν την πρέζα μου. Στην ουσία είμαι θύμα του νόμιμου εμπορίου των ναρκωτικών. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε κάποια αδυναμία. Πέρα από το δυνατό, το ωραίο, το άτρωτο, είμαστε φθαρτά όντα. Κατά κάποιον τρόπο είναι μια αντιφασιστική εξισορρόπηση. Το θέμα είναι να έχουμε συνείδηση των εξαρτήσεών μας και όταν χρειαστεί να σταματάμε. Εγώ επειδή δεν θέλω να πεθάνω από έναν ηλίθιο λόγο, μια μέρα θα το κόψω το τσιγάρο. Πάντως τα ναρκωτικά, βάζω και τα τσιγάρα και το ποτό, καλύπτουν ένα κενό.


Αλαβάνος: «Δεν μπορεί να τον διαγράψει κανένας»

Να επουλώσει την πληγή που άνοιξε στον ΣΥΝ με τις δηλώσεις του Περικλή Κοροβέση επιχείρησε χθες από τα Χανιά ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος. Ο κ. Αλαβάνος, αφού χαρακτήρισε «σοβαρό πολιτικό λάθος» και «πλήγμα» για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα τις δηλώσεις Κοροβέση» και μίλησε για «αστήριχτη κριτική κατά του Λεωνίδα Κύρκου», έπλεξε το εγκώμιο του Περικλή Κοροβέση τονίζοντας ότι «τον άνθρωπο που με τη μαρτυρία του συνέβαλε στη μεγαλύτερη καταδίκη της χούντας από το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν μπορεί να τον διαγράψει κανένας». Όμως τόνισε πως περιμένει από τον βουλευτή να αποκαταστήσει όσους έθιξε στη συνεδρίαση της Κ.Ο. την προσεχή Τρίτη.

Τριγμούς όμως συνεχίζει να προκαλεί στην Κουμουνδούρου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καθώς όχι μόνο δεν ανασκευάζει τις δηλώσεις του, όπως ανοιχτά του ζητάει το σύνολο των στελεχών του ΣΥΝ εδώ και τρεις μέρες, αλλά περνάει στην επίθεση κατηγορώντας τους συντρόφους του για «σταλινικές μεθόδους». Με άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία» επιτίθεται εκ νέου στον Συνασπισμό με φράσεις όπως «οι ηγεσίες του ΣΥΝ έχουν χάσει το παιχνίδι και οι διάφοροι έμμισθοι γραφειοκράτες θα συνεχίσουν να αυτογελοιοποιούνται», και «ο μόνος που μπορεί να με διαγράψει είναι ο εαυτός μου αλλά μέχρι στιγμής δεν μου έχει υποβληθεί καμία παραίτηση» ενώ αφήνει βαρύτατους υπαινιγμούς και καρφιά για συμπεριφορές και τακτικές με στόχο ΣΥΝ και ΚΚΕ λέγοντας: «Εμείς δεν χρωστάμε τίποτα στην Αριστερά, αυτή μας χρωστάει. Ούτε μας έστειλε να σπουδάσουμε, ούτε επαγγελματικά στελέχη γίναμε ποτέ, ούτε μπήκαμε σε κάποια επετηρίδα και να πάρουμε αξιώματα. Και σκέψου πως εσύ δίνεις το 20% της βουλευτικής σου αποζημίωσης για να συντηρείς και τους γραφειοκράτες του ΣΥΝ. Είναι σαν να χρηματοδοτείς τη δίωξή σου».
TA NEA



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου