Πάνω από το 65% των οργάνων που μεταμοσχεύονται στην Κίνα προέρχονται από θανατοποινίτες που εκτελέστηκαν, κατάσταση που ο υφυπουργός Υγείας της χώρας χαρακτηρίζει ανάρμοστη και δυνητικά επικίνδυνη, αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η αγγλόφωνη εφημερίδα China Daily.
Το δημοσίευμα, που αποδίδει τον αριθμό σε εκτιμήσεις ειδικών σε θέματα υγείας, συνιστά μια σπάνια παραδοχή του ρόλου που παίζουν οι καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών στην Κίνα στη λεγόμενη βιομηχανία των μεταμοσχεύσεων στη χώρα. Οι εκτελεσθέντες κρατούμενοι "οπωσδήποτε δεν είναι η κατάλληλη πηγή για μοσχεύματα", δηλώνει στην εφημερίδα ο υφυπουργός Υγείας Χουάνγκ Τζιεφού.
Προκειμένου να καμφθεί η "μακρόχρονη εξάρτηση" της χώρας από τη χρήση οργάνων που προέρχονται από εκτελεσθέντες, η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στην Κίνα εγκαινίασε την Τρίτη ένα εθνικό σύστημα δωρεάς οργάνων, σημειώνει το δημοσίευμα. Στόχος είναι ο τερματισμός του ευρύτατου λαθρεμπορίου οργάνων, χάρη στο οποίο οι ασθενείς που έχουν χρήματα λαμβάνουν μοσχεύματα αψηφώντας τη λίστα αναμονής και το αν άλλοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αναφέρεται στο σημερινό δημοσίευμα.
Η Κίνα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, εκτελεί περισσότερους θανατοποινίτες από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που εκτελούνται είναι κρατικό μυστικό στο Πεκίνο. Μετά τις καταγγελίες ότι όργανα αφαιρούνταν από εκτελεσθέντες χωρίς την προηγούμενη συναίνεσή τους, η Κίνα θέσμισε κανονισμούς για τις μεταμοσχεύσεις το 2007.
Απαγόρευσε το λαθρεμπόριο οργάνων, όπως και τον ιδιότυπο "τουρισμό" ξένων ασθενών που διαθέτουν χρήματα και θέλουν μόσχευμα χωρίς λίστες αναμονής. Οι κανονισμοί αναφέρουν πως οι θανατοποινίτες μπορούν να συμφωνούν στη μεταμόσχευση των οργάνων τους μόνο εάν προορίζονται για συγγενείς τους.
Η ΑΥΓΗ
Το 2030, κυρ-Στέφανε, θα το γλεντήσουμε…
Πριν από 10 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου