Εδώ και περίπου 20 μήνες (από τα τέλη του 2007 που ξεκίνησε επίσημα) η παγκόσμια οικονομική ύφεση πλήττει εκατομμύρια αμερικανικά νοικοκυριά. Ωστόσο, σήμερα πληθώρα οικονομικών εκθέσεων από τους μεγαλύτερους οίκους παγκοσμίως κάνουν λόγω για σταδιακή ανάκαμψη τα πρώτα σημάδια της οποίας φαίνονται από τη μείωση στην ανεργία, την άνοδο στις κατοικίες και στις εξαγωγές.
Την ίδια ώρα θετικές είναι και οι προβλέψεις για το δεύτερο μισό του έτους.
Σε πρόσφατη έρευνα το Zogby International μελέτησε τις επιπτώσεις και το κατά πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική ύφεση το οικογενειακό εισόδημα.
Το πιο εντυπωσιακό εύρημα της έρευνας είναι ίσως ο αριθμός των ανθρώπων που αισθάνονται ότι το νοικοκυριό τους έχει "καταστραφεί" από την παγκόσμια οικονομική ύφεση. Σε μια κλίμακα με ανώτατο το πέντε, οι… "πέντε" απαντούν ότι "έχουν καταστραφεί οικονομικά" ενώ μόλις ο ένας εξηγεί ότι "η ύφεση δεν έπληξε το νοικοκυριό του".
Με βάση πάντα την ίδια κλίμακα ποσοστό 14% δηλώνει ότι τα οικονομικά του έχουν καταστραφεί και το 21% ότι βρίσκεται στην κλίμακα "τέσσερα", δηλαδή, λίγο πριν την καταστροφή.
Μόνο το 7% τονίζει ότι δεν είχε αντίκτυπο στο οικογενειακό "πορτοφόλι" και το 22% επέλεξε με βάση την κλίμακα το επίπεδο "δυο".
Το υπόλοιπο, 36% βρίσκεται κάπου στη μέση και συγκεκριμένα στο επίπεδο "τρία" κρατώντας παράλληλα μια πιο ουδέτερη θέση.
Με την πλειοψηφία των ανθρώπων να αισθάνονται πολύ άσχημα που έχουν πληγεί από την ύφεση, ένα αρκετά σοβαρό ποσοστό πιστεύει ότι "δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουν στο σημείο που βρίσκονταν πριν πληγούν οικονομικά". Συγκεκριμένα, το 41% δηλώνει ότι αναμένει πωςτα οικονομικά του θα επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ το 31% δηλώνει πως "όχι" δεν θα επιστρέψει και ένα 27% δεν είναι "σίγουρο" για την μελλοντική ανάκαμψη.
Όπως ήταν αναμενόμενο, άνθρωποι με χαμηλότερα εισοδήματα ανέφεραν ότι έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική ύφεση. Το μισό σχεδόν των ερωτηθέντων που τα εισοδήματά τους είναι κάτω από 25.000 δολάρια ετησίως επιλέγει τα δυο υψηλότερα "επίπεδα" της κλίμακας. Και σταδιακά το ποσοστό αυτό μειώνεται όσο αυξάνονται τα εισοδήματα.
Της Ειρήνης Θεοφανίδου
Το 2030, κυρ-Στέφανε, θα το γλεντήσουμε…
Πριν από 9 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου