Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Βιολογικά προϊόντα: Διευκρινήσεις του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης

Ο Οργανισμός Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, σχετικά με την πρόσφατη μελέτη της Ελεγκτικής Αρχής για τις Προδιαγραφές στα Τρόφιμα του Ηνωμένου Βασιλείου που αμφισβητούσε τη διατροφική αξία των βιολογικών προϊόντων και πήρε αρκετή δημοσιότητα και στη χώρα μας, επιθυμεί να διευκρινίσει μερικά σημεία:

* Τα στοιχεία της έρευνας δεν προκύπτουν από μια πρωτογενή μελέτη αλλά από τη στατιστική ανάλυση επιστημονικών μελετών που έχουν γίνει κατά τα τελευταία 50 χρόνια (από τον Ιανουάριο του 1958 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2008) σχετικά με το θέμα. Όμως, η διατροφική υπεροχή των βιολογικών προϊόντων, έχει αρχίσει να αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια και έτσι, λαμβάνοντας υπόψη μελέτες προηγούμενων δεκαετιών, είναι αναμενόμενο να φτάσει κάποιος σε συμπεράσματα που με τα καινούργια δεδομένα έχουν πια διαφοροποιηθεί.
* Η έρευνα φαίνεται να στηρίζεται σε περιορισμένα δεδομένα και αναλύσεις. Για παράδειγμα, η αναφορά στηρίχτηκε σε ερευνητικά συγγράμματα γραμμένα κατά αποκλειστικότητα στα αγγλικά, αξιοποιώντας αποτελέσματα μόνο από τις μισές συνολικά έρευνες που έχουν γίνει σχετικά και εξαιρώντας τις υπόλοιπες αλλά και αγνοώντας την πιο πρόσφατη έρευνα για το θέμα που έγινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο (ενώ ήξεραν ότι θα δημοσιευόταν τότε). Επίσης δεν περιείχε στοιχεία ποιοτικών ελέγχων που περιέχονταν σε μια ανταγωνιστική μελέτη που έχει δημοσιευθεί το 2008 από το Organic Center (TOC).
* Επιπλέον από τον Φεβρουάριο του 2008 μέχρι και σήμερα έχουν δημοσιευτεί τουλάχιστον 15 μελέτες για το ίδιο θέμα, οι οποίες δεν ελήφθησαν υπόψη. Στην πλειοψηφία αυτών των μελετών διαπιστώνεται μεγαλύτερο ποσοστό αζώτου στις συμβατικές καλλιέργειες, και υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης C, συνολικές φαινόλες και συνολικούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες στα βιολογικά προϊόντα.
* Η ερευνητική ομάδα υποβάθμισε τις θετικές διαπιστώσεις υπέρ των βιολογικών τροφίμων. Σε αρκετές περιπτώσεις, η ίδια ανάλυσή τους κατέδειξε ότι τα βιολογικά τρόφιμα τείνουν να έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα συμβατικά. Επιπλέον, η μελέτη τους παρέλειψε μετρήσεις ορισμένων πολύ σημαντικών θρεπτικών συστατικών συμπεριλαμβανομένων και των συνολικών αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων. Τέλος, η χρηματοδοτούμενη από την FSA έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από πολύ παλιές μελέτες οι οποίες είχαν βαθμολογήσει τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών σε ποικιλίες φυτών που δεν υπάρχουν πλέον στην αγορά.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Οργανισμού ΔΗΩ κος Σπύρος Σγούρος ‘η πρόσφατη και μεγαλύτερη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 33 πανεπιστημιακά ιδρύματα από όλη την Ευρώπη, έδειξε ότι τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες σε Βιταμίνη C και σε ιχνοστοιχεία σιδήρου, χαλκού και ψευδαργύρου καθώς και σε μεταβολίτες οι οποίοι θεωρείται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες. Το συμπέρασμα της μελέτης, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διήρκεσε τέσσερα χρόνια, θέτει τέλος σε μια έντονη και πολύχρονη διαμάχη’.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν

* Στα βιολογικά δημητριακά μπορεί να παρατηρηθούν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα.
* Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα συμβατικά.
* Το επίπεδο των αντιοξειδωτικών στο γάλα που παράχθηκε βιολογικά ήταν κατά 90% υψηλότερο από το συμβατικό γάλα.
* Το επίπεδο των αντιοξειδωτικών στα βιολογικά λαχανικά ήταν κατά 40% υψηλότερο, όπως διαπιστώθηκε από βιολογικές ντομάτες που καλλιεργήθηκαν στην Ελλάδα. Τα αντιοξειδωτικά θεωρείται ότι προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, την τελευταία δεκαετία, συνηγορεί υπέρ των συμπερασμάτων της παραπάνω έρευνας, μιας και έδειξε ότι οι βιολογικές ντομάτες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ άλλες εργασίες έχουν καταλήξει ότι το βιολογικό γάλα περιέχει υψηλότερα λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν την υγεία.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος του Οργανισμού ΔΗΩ κος Σπύρος Σγούρος ανέφερε και τα σημαντικά πλεονεκτήματα της βιολογικής γεωργίας, όσον αφορά τα φυτοφάρμακα, την προστασία του περιβάλλοντος, και την κλιματική αλλαγή.

‘Για να πιάσουμε το θέμα σωστά ακόμα και αυτό που λέγεται ότι οι καταναλωτές προϊόντων αγοράζουν βιολογικά μόνο και μόνο επειδή νομίζουν ότι είναι πιο υγιεινά είναι μια γενικότητα που δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Πρόσφατες έρευνες από την ΕΕ καταδεικνύουν ότι οι συχνοί αγοραστές βιολογικών προϊόντων (ως τέτοιοι ορίζονται αυτοί που αγοράζουν βιολογικά σε ποσοστό 80% τουλάχιστον του συνόλου των τροφίμων τους) έχουν μια πολύ πιο βαθιά κατανόηση του οφέλους που έχουν τόσο η βιολογική γεωργία όσο και τα αντίστοιχα τρόφιμα που παράγονται.

Επιπλέον η αναφορά παρέλειψε να μιλήσει για τις μακροχρόνιες επιδράσεις που έχουν τα φυτοφάρμακα και τα εντομοκτόνα στην ανθρώπινη υγεία. Το 2006 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε την σχέση μεταξύ της έκθεσης σε φυτοφάρμακα και της ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου, ανδρικής ανικανότητας και προβλημάτων στο νευρικό σύστημα.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι αγοράζοντας βιολογικά τρόφιμα φροντίζουμε και για ένα καλύτερο περιβάλλον. Τα βιολογικά αγροκτήματα έχουν κατά μέσο όρο 30% περισσότερα είδη χλωρίδας και φιλοξενούν 50% περισσότερη πανίδα όπως για παράδειγμα πουλιά, πεταλούδες και μέλισσες. Οι ειδικοί λένε ότι η βιολογική γεωργία προσφέρει το καλύτερο πλαίσιο για την τήρηση των υψηλότερων προδιαγραφών σε ότι αφορά την ευημερία του ζωικού βασιλείου.

Με τη βιολογική γεωργία ασχολούνται περισσότερες γυναίκες και νέοι άνθρωποι αλλά και οι ίδιοι οι γεωργοί που έχουν τα βιολογικά αγροκτήματα είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον. Ένα μέλλον που βασικό του χαρακτηριστικό είναι η κλιματική αλλαγή. Και σ’ αυτόν τον τομέα η βιολογική γεωργία δείχνει το δρόμο, καθώς σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία χρησιμοποιεί 60% λιγότερη ενέργεια.
Στο μέλλον, τόσο τα βιολογικά τρόφιμα όσο η βιολογική γεωργία θα παίξουν τεράστιο ρόλο στην υγεία τη δική μας αλλά και του πλανήτη μας.’
http://www.iatronet.gr



2 σχόλια:

  1. Η ομάδα της βιοΠοιότητας σας εύχεται Καλή Χρονιά με Υγεία και Ευτυχία!!! www.biopoiotita.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. βιοΠοιότητα
    Η ιστοσελίδα βιοΠοιότητα - BIOPOIOTITA.GR δημιουργήθηκε για να συμβάλλει αποτελεσματικά στην προβολή – παρουσίαση και προώθηση εγγυημένων, ασφαλή τροφίμων και ποτών που παράγονται με βιολογικές ή παραδοσιακές μεθόδους φιλικές στο περιβάλλον.
    www.biopoiotita.gr
    Αν θέλετε να προβάλλεται τα ποιοτικά προϊόντα σας επικοινωνήστε μαζί μας, στείλτε μας email με τη λέξη ενημέρωση για να σας στείλουμε ενημερωτικά αρχεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή