Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Συνεφιασμένη Κυριακή...

Ανεξέλεγκτες μαίνονται για τρίτη συνεχόμενη μέρα οι πυρκαγιέςστη βορειοανατολική Αττική. Οι ισχυροί άνεμοι έντασης 5 έως 6 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις και δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής. Νέες φωτιές εκδηλώθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή Καλύβια Θωρικού, στο Μαρκόπουλο και την περιοχή Πέτα Κουβαρά.

Τα πιο ισχυρά και δύσκολα πύρινα μέτωπα, ωστόσο, είναι εκείνα σε Πεντέλη και Άγιο Στέφανο, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες, οι οποίες κινούνται δυτικά προς την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

Το μέτωπο της Πεντέλης απειλεί τον κεντρικό οικισμό της περιοχής με τη φωτιά να έχει φτάσει κοντά στην κεντρική πλατεία. Επιπλέον, από τις φλόγες απειλείται και η Μονή Πεντέλης, όπου αναμένεται να μεταβεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος.


Περιοχές όπου η πυρκαγιά αναπτύσσεται ιδιαίτερα έντονα είναι ο Διόνυσος, η Παλλήνη το Άνω και Κάτω Σούλι και ο Μαραθώνας.

Επιπλέον, δύσκολη είναι η κατάσταση σε Βαρνάβα, Γραμματικό και Μαραθώνα, όπου εξελίσσονται ισχυρά πύρινα μέτωπα.

Μάλιστα, στο Βόρειο Γέρακα, εκκενώθηκε προληπτικά γηροκομείο, ενώ το νοσοκομείο Παίδων της Πεντέλης που έχει εκκενωθεί από χτες το βράδυ, απειλείται από τις φλόγες.

Προς ενίσχυση των εναέριων πυροσβεστικών δυνάμενων, αναμένονταν πριν το μεσημέρι 2 ιταλικά, 2 γαλλικά αεροπλάνα, καθώς επίσης και 1 ελικόπτερο από την Κύπρο.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις με 130 οχήματα και 390 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα, συνολικά 340 άνδρες του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, 26 πυροσβεστικά οχήματα του Στρατού, 30 υδροφόρες από δήμους, 562 οχήματα ΟΤΑ και 16 εθελοντικά οχήματα.

Παράλληλα, ασθενοφόρα βρίσκονται σε όλες τις περιοχές για προληπτικούς λόγους.

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές στον Πλατανιστό του δήμου Καρύστου, στην Εύβοια και στο δήμο Ελατίων στη Ζάκυνθο. Επίσης, δύο μέτωπα υπάρχουν στη Σκύρο, στους Ασπούς και Αχερώνες, καθώς επίσης και στη Λιβαδόστρα, στο δήμο Πλαταιών στη Βοιωτία και, τέλος, στο δήμο Δύμης, στην Αχαΐα.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν εκδηλωθεί 83 δασικές πυρκαγιές ανά την Επικράτεια.

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Έκτακτη σύσκεψη έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα δημόσιας τάξης Χρήστου Μαρκογιαννάκη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά.

Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως η κατάσταση εξελίσσεται και είναι δύσκολη, και εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και εξαιτίας της ιδιομορφίας της περιοχής. Ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε πως στην όλη προσπάθεια ο κρατικός μηχανισμός είναι ενιαίος και συντονισμένος και εξήρε τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης τόνισε πως αυτή τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών και σημείωσε ότι επειδή οι συνθήκες είναι δύσκολες χρειάζεται ψυχραιμία.

Επίσης, είπε ότι είναι γνωστό πως έχει κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι εφαρμόζεται το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ.

Δηλώσεις έκανε μετά τη σύσκεψη και ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης ο οποίος είπε ότι η κατάσταση που επικρατεί παραμένει πολύ δύσκολη. Ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι έχει διατεθεί το σύνολο των δυνάμεων που είναι διαθέσιμες , τα προβλήματα παραμένουν και είναι πολύ έντονα και πρόσθεσε πως από χθες έχουμε ζητήσει τη συνδρομή ξένων χωρών και κάποιες ανταποκρίνονται. Είπε επίσης ότι εντός της ημέρας θα φθάσουν πυροσβεστικά αεροπλάνα, ενώ συνέστησε στους πολίτες ψυχραιμία και να ακούν τις συμβουλές και τις εντολές των αρχών.

Το πρωί ο πρωθυπουργός "πέταξε" με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει στα μέτωπα της φωτιάς με κατεύθυνση το κέντρο του δήμου Παλαιάς Πεντέλης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επιστρέφει στην Αθήνα από τα Ιωάννινα λόγω της κατάστασης που προέκυψε στη ΒΑ Αττική από τις πυρκαγιές.

Επιχειρούν ήδη τα δύο ιταλικά αεροσκάφη

Ήδη επιχειρούν τα δύο ιταλικά αεροσκάφη που κατέφτασαν στη χώρα μας, ενώ σύντομα αναμένεται να φτάσουν τα δύο αεροσκάφη από τη Γαλλία και το ελικόπτερο από την Κύπρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γ. Καπάκης.

Επιπλέον, η Κύπρος αποστέλλει και 4 οχήματα και 60 δασοπυροσβέστες οι οποίοι θα μεταφερθούν με C-130 της Αεροπορίας.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Αττική, δεκατρία ελληνικά καναντέρ.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών στη Σκύρο και στο Νεοχώρι Πατρών επιχειρούν ένα ελληνικό και τρία ιταλικά καναντέρ αντίστοιχα.

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού έγινε γνωστό ότι τέσσερα ελικόπτερα τύπου "Χίουι" πραγματοποιούν εναέρια επιτήρηση στις περιοχές Ανατολικής Στερεάς , Εύβοιας και Ανατολικής Πελοποννήσου για την πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιών.

Επίσης για την πρόληψη αναπνευστικών προβλημάτων, ασθενείς του "414" Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων στην Παλαιά Πεντέλη, μεταφέρθηκαν στο "401" Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Στις περιοχές της Αττικής που πλήττονται από την πυρκαγιά είναι εντοπισμένα τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Δεν υπάρχει πάντως κίνδυνος, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι της ΔΕΗ, για την ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τα αρμόδια στελέχη της επιχείρησης η φωτιά δεν έχει επηρεάσει το δίκτυο υψηλής τάσης. Στη μέση τάση, τέσσερις γραμμές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, είτε προληπτικά είτε λόγω βλάβης, ενώ τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στο δίκτυο χαμηλής τάσης με καμμένους στύλους και γραμμές, και 80 υποσταθμούς εκτός λειτουργίας.

Περισσότεροι από 200 τεχνικοί της ΔΕΗ και εργολάβοι βρίσκονται στην περιοχή της πυρκαγιάς και έχουν ξεκινήσει ήδη τις εργασίες αποκατάστασης στα σημεία που σβήνει η φωτιά.

Βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι με αφορμή τις πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική αποφάσισε χθες το βράδυ να ενεργοποιήσει τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ζητώντας τη συνδρομή των χωρών μελών για την αποστολή εναέριων δυνάμεων κατάσβεσης πυρκαγιών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, μέσα σε μία ώρα από την ενεργοποίηση του μηχανισμού η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair CL-415 ενώ μετά από αίτημα του Κέντρου Ελέγχου και Πληροφόρησης η Γαλλία δήλωσε την ετοιμότητα της να παράσχει δύο Canadair CL-215 από την ευρωπαϊκή τακτική δύναμη που συστάθηκε φέτος για την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Η Κύπρος ανακοίνωσε επίσης ότι είναι έτοιμη να στείλει ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Σε γραπτή δήλωσή του ο επικεφαλής του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας επίτροπος Σταύρος Δήμας σημειώνει ότι η ευρωπαϊκή δύναμη πυροσβεστικών αεροσκαφών που συστάθηκε με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνιστά λαμπρό παράδειγμα ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας στην ενίσχυση των προσπαθειών που καταβάλλονται στις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Αρωγή από την ΚΕΔΚΕ

Το ποσό των 500.000 ευρώ από το αποθεματικό της, στην υλοποίηση έργων αποκατάστασης στους πληγέντες Δήμους και Κοινότητες της Β.Α Αττικής από την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά, διαθέτει η Κεντρική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων με απόφαση του προέδρου της Νικήτα Κακλαμάνη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόδοση του ποσού στους πληγέντες Δήμους, θα γίνει όπως και κατά το παρελθόν, μέσω της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ).

«Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, εκφράζει τις ευχαριστίες του στους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Πυροσβεστικού Σώματος και τους πολίτες, για την ανταπόκριση και την αυτοθυσία τους».

Επίσκεψη πρωθυπουργού στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής

"Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και φυσικά της περιουσίας των πολιτών" δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής από το Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής το οποίο επισκέφτηκε χθες το πρωί για να ενημερωθεί για τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δίνεται μεγάλη και πολύ δύσκολη μάχη από την πυροσβεστική υπηρεσία, τα εναέρια μέσα, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές και όσους βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. «Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι η αυτοθυσία όλων όσων μάχονται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που δυσκολεύουν πολύ το έργο της κατάσβεσης», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής και επεσήμανε πως εκείνο που προέχει είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Δημοσίας Τάξης κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης. Τον κ. Καραμανλή ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα ο διοικητής του Κέντρου κ. Πετρόπουλος.

Εξάλλου, κλιμάκιο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται από το πρωί στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής όπου είναι σε εξέλιξη πυρκαγιές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος, οι βουλευτές ενημερώνονται επί τόπου για τις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται από όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις, για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Στα μέτωπα της φωτιάς ο Γ. Παπανδρέου

Για πρωτοφανή οικολογική καταστροφή που βιώνουμε, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου από το Γερμανικό Νεκροταφείο στο Διόνυσο, αφού πρώτα ενημερώθηκε για την πορεία κατάσβεσης της καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται στη βορειοανατολική Αττική.

"Οι στιγμές απαιτούν όχι να αξιολογήσουμε τα αίτια και τις ευθύνες, αλλά να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη, την Πυροσβεστική, τους εθελοντές, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Σώματα Ασφαλείας και σε όσους μετέχουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε κοντά τους και είμαι σίγουρος, ότι ο κάθε πολίτης θα προσφέρει κάθε δυνατότητα που έχει" είπε ο κ. Παπανδρέου, ευχόμενος υγεία και προστασία για όλους όσους βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι υπηρεσίες κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε αυτοί οι άνθρωποι που τους αξίζουν συγχαρητήρια για την αυτοθυσία τους, να προστατεύσουν τις ανθρώπινες περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον που μας έχει απομείνει στην Αττική.

Παπαρήγα: "Οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού"

Λόγο για καλά οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού με στόχο τα "φιλέτα γης" στην ευρύτερη περιοχή που έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με δηλώσεις της στη ΝΕΤ. Η κ. Παπαρήγα επισήμανε πως κατά τη γνώμη της η ουσία του προβλήματος είναι ότι: «όταν υπάρχει οργανωμένο και καλά σχεδιασμένο σχέδιο εμπρησμού με στόχο τα φιλέτα της γης και όταν υπάρχει και θεσμοθετημένο πλαίσιο που επιτρέπει την κερδοσκοπία γης, δεν μπορεί να υπάρξει ένα υψηλού επιπέδου σχέδιο πολιτικής προστασίας. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρχει, ένα καλύτερο από αυτό που υπάρχει, αλλά μην ζητάμε να αντιμετωπιστεί το οργανωμένο σχέδιο με κάποια πυροσβεστικά μέσα. Και όταν το σχέδιο εξελίσσεται τη στιγμή που αλλάζει η φορά του ανέμου τραγικά».

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε επίσης πως αισθάνθηκε «μεγάλη συγκίνηση και αγωνία και χαρά να το πω έτσι και υπερηφάνεια όταν έπεφταν κυριολεκτικά μέσα στους καπνούς, μέσα στις φωτιές τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και σκεφτόμουν αυτά τα παιδιά που διακινδύνευαν για να σώσουν σπίτια», για να συμπληρώσει ωστόσο: «Από την άλλη όμως μεριά είναι τελείως φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με ερασιτέχνες στην οργάνωση της πυρόσβεσης. Και δεν το λέω για να κάνω αντιπολίτευση. Τουλάχιστον έτσι το κατάλαβα. Ρωτούσα ποιος είναι υπεύθυνος, ποιος οργανώνει… Ένα πράγμα ασυντόνιστο. Όμως θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Όταν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο και κερδοσκοπία γης, η ίδια η πολιτική προστασία, όσο οργανωμένη και να είναι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα».

Στις πληγείσες περιοχές ο Αλ. Τσίπρας

Περιοδεία στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής πραγματοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι "για μια ακόμη φορά ζούμε εφιαλτικές στιγμές" και πρόσθεσε ότι "τούτη την ώρα δεν είναι στιγμή να μιλήσουμε για τις ευθύνες, τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν. Τούτη την ώρα οφείλουμε όλοι να δώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να μπορέσουμε να προλάβουμε το κακό. Προτεραιότητα βεβαίως έχουν οι ανθρώπινες ζωές και οι κατοικίες".

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξήρε το έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών, σημειώνοντας ωστόσο πως "είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού. Οι εθελοντές πυροσβέστες είναι αυτοί που κάνουν ότι μπορούν στα κρίσιμα σημεία προκειμένου να μην περάσει η φωτιά και κάψει οικισμούς και κάψει σπίτια".

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι το πρώτο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να ζητήσει μεγαλύτερη βοήθεια εναέριων μέσων, πράγμα το οποίο αν είχε επιτευχθεί από χθες ίσως να είχαμε προλάβει μεγαλύτερη καταστροφή, ενώ τόνισε την ανάγκη, η κυβέρνηση να απευθυνθεί για βοήθεια και στη Ρωσία.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε τώρα αυτό που προέχει είναι οι πολίτες, όσο μπορούν, να συνδράμουν αλλά με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα και υπομονή για να προλάβουμε τα χειρότερα και όπως είπε "τις ευθύνες θα τις αποδώσουμε όταν έρθει η ώρα".

Γ. Καρατζαφέρης: "Να αναλάβουμε ευθύνες"

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ μιλώντας στη ΝΕΤ τόνισε ότι "πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και πρώτα η κυβέρνηση". Ακόμα, επεσήμανε ότι "χρειάζεται περισσότερη δράση και αποτελεσματικότητα. Κάθε καλοκαίρι τα ίδια και τα ίδια. Επιτέλους, κάποια στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα", πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης.

Προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς) προβλέπεται για σήμερα, για τις περιοχές: Νομαρχίες Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου), Βοιωτίας, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Αθηνών, Πειραιώς, Αργολίδας, Κορινθίας, Λέσβου, Χίου και Σάμου (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας).

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες από την ΓΓΠΠ να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Η ΓΓΠΠ, εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν υπόψη τους τις υψηλές θερμοκρασίες καθώς και τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας ακολουθώντας τις οδηγίες των κρατικών και τοπικών αρχών.

Εφιστάται όλως ιδιαιτέρως η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων Νομαρχιακών αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, σε δάση και ευαίσθητες περιοχές .

Οδηγίες Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για προστασία από τη φωτιά

Οδηγίες προς τους κατοίκους σπιτιών, στα οποία πλησιάζει φωτιά, μετέδωσε εκ νέου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί σε όλη τη Χώρα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει το σπίτι σας

- Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.

- Απομακρύνετε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος και μεταφέρετέ τα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

- Μαζέψτε άμεσα όλες τις τέντες που έχετε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος.

- Κλείστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράξτε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει καπνός και καύτρες στο εσωτερικό του κτιρίου.

- Αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη απομακρυνθείτε από τον χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δοθούν από τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές.

- Εάν η διαφυγή σας δεν είναι πλήρως εξασφαλισμένη μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

- Αν παραμείνετε στο σπίτι, μπείτε μέσα σε αυτό μαζί με όλη την οικογένεια σας και συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα χώρο.

- Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγείτε έξω από το σπίτι σας και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν.

- Αν αποφασιστεί εκκένωση της περιοχής ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

Η εκκλησία στηρίζει τους πληγέντες

Τρόφιμα, φάρμακα και στέγη θα διαθέσει στους πυρόπληκτους των περιοχών της Βορειοανατολικής Αττικής η Μη Κυβερτνητική Οργάνωση της Εκκλησίας "Αλληλεγγύη", σύμφωνα με το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr». Ο Διευθύνων Σύμβουλος της "Αλληλεγγύης" κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας δήλωσε ότι τέθηκαν επιπλέον στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι ξενώνες της Αλληλεγγύης προκειμένου αν χρειαστεί να φιλοξενηθούν άτομα".

Άλλες πυρκαγιές σε εξέλιξη

Σε εξέλιξη συνεχίζουν να βρίσκονται οι πυρκαγιές στον Πλατανιστό του δήμου Καρύστου, στο δήμο Ελατίων στη Ζάκυνθο, οι δύο πυρκαγιές στη Σκύρο, στη Λιοβαδόστρα του δήμου Πλαταιών και στο δημοτικό διαμέρισμα Ελαιοχωρίου, στο δήμο Δύμης, στην Αχαΐα.

Εξάλλου, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Πέτα στα Καλύβια, κοντά στην Κερατέα, τέθηκε υπό έλεγχο στο αρχικό της στάδιο.
Οικονομία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου