Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Η καταιγίδα της ελληνικής οικονομίας

«Η μαυρίλα της οικονομίας δείχνει να επιμένει». Αυτή είναι η διάγνωση των Financial Times για την Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται στο ευρωπαϊκό «δελτίο καιρού» που για έκτο μήνα δημοσιεύει η εφημερίδα.

Οι Financial Times εντοπίζουν την απότομη αλλαγή κλίματος στην ελληνική οικονομία στον Ιανουάριο του 2009. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που συγκέντρωσαν, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1,3% και θα ανακάμψει ελαφρώς το 2010, με ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 0,3%.

Η χώρα έχει αποφύγει έως τώρα την ύφεση (αν και μόνο με την τεχνική έννοια του όρου- δηλαδή τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα πτωτικού ΑΕΠ). Όμως, η ελληνική οικονομία θεωρείται ευάλωτη, εξαιτίας του υψηλού χρέους και του μεγάλου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

«Τα ελληνικά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο θα αποκαλύψουν εάν ο κρίσιμος κλάδος του τουρισμού έχει δεχθεί πλήγμα, ή εάν οι στριμωγμένοι από την ύφεση ταξιδιώτες αναζήτησαν μία θέση στον ήλιο», καταλήγει ο συντάκτης των FT, Ralph Atkins.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, το «δελτίο καιρού» των Financial Times εμφανίζεται βελτιωμένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι τελευταίες ενδείξεις ότι η γερμανική και η γαλλική οικονομία εξήλθαν από την ύφεση επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι τα χειρότερα έχουν περάσει.

Βέβαια, οι επιδόσεις εμφανίζουν σημαντική απόκλιση ανάμεσα στις διαφορετικές οικονομίες. Η Πολωνία έχει υπάρξει η οικονομία με τις καλύτερες επιδόσεις, καθώς η ισχυρή εγχώρια ζήτηση προστάτεψε τη χώρα από την πτώση των εξαγωγών. Άλλες χώρες της Αν. Ευρώπης αναμένεται να ευνοηθούν από την ανάκαμψη της βιομηχανίας παγκοσμίως.

Πολύ καλό παράδειγμα ανάκαμψης θεωρείται και η περίπτωση της Γερμανίας, αφού η ταχύτατη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας πιστεύεται ότι θα αποτρέψει την αύξηση της ανεργίας για την οποία ανησυχούσαν οι οικονομολόγοι.
Ισοτιμία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου