Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

40 χρόνια Γούντστοκ

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από το μουσικό φεστιβάλ του Γούντστοκ. Αυτό που ξεκίνησε ως μια έξυπνη επιχειρηματική ιδέα σχεδόν αμέσως έλαβε διαστάσεις μυθικές. Το τετραήμερο 15-18 Αυγούστου 1969 οι εκατοντάδες χιλιάδες θεατές που κατέκλυσαν τον χώρο έξω από τη Νέα Υόρκη δεν είδαν μόνο μερικά από τα κορυφαία ονόματα της ροκ επί σκηνής αλλά βίωσαν μια κοινωνία ελευθεριότητας και αλληλεγγύης. Το φόντο της εποχής συνέθεταν τα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα σε όλον τον πλανήτη, όπως ο γαλλικός «Μάης του ΄68», η «Ανοιξη της Πράγας» και ο αγώνας για το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ. Το ντοκυμαντέρ «Γούντστοκ» που προβλήθηκε το 1970 και το άλμπουμ με τα ηχογραφημένα τραγούδια από το φεστιβάλ διέσπειραν σε όλον τον πλανήτη το μήνυμα ότι ένας κόσμος γεμάτος «μουσική και αγάπη» ήταν εφικτός. Η διάψευση που ακολούθησε- και η οποία καλά κρατεί ως σήμερα- δεν σημαίνει ότι το μήνυμα εκείνο ήταν ευτελές ή ανούσιο ή ότι δεν συνέβαλε στην αλλαγή της νοοτροπίας εκατομμυρίων νέων εντός και εκτός ΗΠΑ. Ιδού 40 πληροφορίες για το ιστορικό φεστιβάλ, κάποιες από τις οποίες ίσως παραμένουν άγνωστες ακόμη και σε όσους έζησαν από κοντά εκείνες τις μοναδικές στιγμές που έμειναν στην Ιστορία.


1 Το τριήμερο φεστιβάλ δεν έγινε στο Γούντστοκ, όπως σχεδίαζαν αρχικά οι διοργανωτές, αλλά στο Μπέθελ, ένα προάστιο της Νέας Υόρκης, και τελικά διήρκεσε τέσσερις ημέρες αντί για τρεις.

2 Η ιδέα του φεστιβάλ ανήκε στους Μάικλ Λανγκ και Αρτσι Κόρνφελντ, οι οποίοι ήθελαν να συγκεντρώσουν χρήματα για την κατασκευή στούντιο ηχογράφησης στο Γούντστοκ.

3 Στο Γούντστοκ δεν βρέθηκε κατάλληλη έκταση για τη διοργάνωση της συναυλίας, ενώ σε άλλη περιοχή υπήρχαν αντιδράσεις από τους κατοίκους. Η φάρμα στο Μπέθελ ενοικιάστηκε έναντι 75.000 δολαρίων.

4 Οι άνδρες ασφαλείας δεν αναγνώρισαν τη Μέλανι Σάφκα και την υποχρέωσαν να τραγουδήσει προκειμένου να της επιτρέψουν να φθάσει στη σκηνή.

5 Ο «ύμνος του Γούντστοκ» («Είμαστε αστρόσκονη, είμαστε χρυσός») γράφτηκε από την Τζόνι Μίτσελ.

6 Η συναυλία αποτέλεσε ιδανική ευκαιρία διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. 7 Η καταρρακτώδης βροχή που ξέσπασε την πρώτη ημέρα δεν πτόησε τον κόσμο ούτε και την Τζόαν Μπαέζ, η οποία ανέβηκε στη σκηνή εν μέσω καταιγίδας.

8 Στις προειδοποιήσεις για πιθανή ηλεκτροπληξία από τη βροχή ο τραγουδιστής των Τen Υears Αfter απάντησε: «Αν πάθω ηλεκτροπληξία στο Γούντστοκ, τότε θα κάνουμε τρελές πωλήσεις». 9 Ηεμφάνιση του Τζίμι Χέντριξ το πρωί της τελευταίας ημέρας χαρακτηρίστηκε από κάποιους ως «η σημαντικότερη στιγμή για τη μουσική των 60s». Την παρακολούθησαν όμως μόλις... 30.000 θεατές.

10 Τα μεγαλύτερα ονόματα μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο Τζίμι Χέντριξ, οι Τen Υears Αfter, οι Who, η Τζάνις Τζόπλιν, ο Κάρλος Σαντάνα και η Τζόαν Μπαέζ.

11 Ο νεαρός τότε Τζο Κόκερ εντυπωσίασε με τη διασκευή του τραγουδιού των Βeatles «With a little help from my friends».

12 Οι Ιron Βutterfly, ένα από τα 32 συγκροτήματα που είχαν κλείσει να εμφανιστούν, δεν τραγούδησαν καθώς δεν τους παρέλαβε το ελικόπτερο που είχε ενοικιαστεί. Λέγεται ότι οι οργανωτές φοβήθηκαν ότι η παρουσία ενός χέβι μέταλ συγκροτήματος θα προκαλούσε επεισόδια.

13 Οι Jeff Βeck Group, στους οποίους συμμετείχαν οι Ροντ Στιούαρτ και Ρόνι Γουντ των Ρόλινγκ Στόουνς, διαλύθηκαν λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη εμφάνισή τους.

14 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν επέτρεψε την είσοδο στη χώρα του Τζον Λένον, ο οποίος βρισκόταν στον Καναδά και είχε εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει στο φεστιβάλ.

15 Τα τζιν και οι πολύχρωμες μπλούζες των 500.000 θεατών θα μπορούσαν να καλύψουν έκταση 10 εκατ. τετραγωνικών μέτρων.

16 Το πουλί που απεικονίζεται στην αφίσα του φεστιβάλ είναι ένα είδος περιστεριού της Βόρειας Αμερικής.

17 Ο Μπομπ Ντίλαν, αν και βρισκόταν μεταξύ των πρώτων καλλιτεχνών που είχαν προσκληθεί, δεν συμμετείχε γιατί ήταν άρρωστο ένα από τα παιδιά του. 18 Το σκωτσέζικο γκρουπ Τhe Ιncredible String Βand δήλωσε ότι η σκηνή βρισκόταν τόσο ψηλά που τρία από τα τέσσερα μέλη του έπαθαν ίλιγγο.

19 Λέγεται ότι τις ημέρες του φεστιβάλ γεννήθηκαν δύο παιδιά, οκτώ γυναίκες απέβαλαν, ενώ δύο θεατές πέθαναν.
20 Η ονομασία «χίπις» προήλθε από την αγγλική λέξη «hipster», που με τη σειρά της προήλθε από το ρήμα «χέπι» (σημαίνει: βλέπω) μιας αφρικανικής διαλέκτου της Δυτικής Αφρικής. Ηipsters αυτοχαρακτηρίζονταν οι beatniks που συμμετείχαν στο περίφημο φεστιβάλ Summer of Love του Σαν Φρανσίσκο το 1967.

21 Πριν από την έναρξη πουλήθηκαν 186.000 εισιτήρια των 18 δολαρίων (έξι δολάρια για κάθε ημέρα), ενώ 300.000 άτομα εισήλθαν στον χώρο χωρίς να πληρώσουν. Υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι ξεκίνησαν αλ λά δεν κατάφεραν να φθάσουν στην περιοχή λόγω της συμφόρησης των δρόμων.

22 Οι καλλιτέχνες υπέγραψαν πανάκριβα συμβόλαια και εισέπραξαν χιλιάδες δολάρια για να εμφανιστούν στο «τριήμερο μουσικής και αγάπης», το οποίο θεωρήθηκε σύμβολο του κινήματος κατά της εμπορευματοποίησης και του καταναλωτισμού.

23 Την ασφάλεια των εκδηλώσεων δεν ανέλαβαν αστυνομικοί αλλά η χίπικη κοινότητα Ηog Farm (Φάρμα των Χοίρων) από το Νέο Μεξικό.

24 Εξαιτίας της απρόβλεπτης κοσμοσυρροής δεν στήθηκαν εκδοτήρια στις εισόδους και έτσι από την πρώτη ημέρα οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν ότι η είσοδος είναι ελεύθερη.

25 Η Ηog Farm ανέλαβε και την τροφοδοσία των θεατών. Σχεδόν 190.000 άνθρωποι τρέφονταν επί τέσσερις ημέρες δωρεάν, ενώ πολλοί κάτοικοι της περιοχής έφερναν φαγητό στον κόσμο.

26 Οταν έγινε αντιληπτό ότι τα σάντουιτς επωλούντο έναντι ενός δολαρίου αντί της αρχικής τιμής των 25 σεντς, το κυλικείο πυρπολήθηκε ως αντίδραση στην «καπιταλιστική εκμετάλλευση».

27 Οταν παρουσιάστηκε έλλειψη τροφίμων, οι γυναίκες μιας εβραϊκής κοινότητας προσέφεραν σάντουιτς φτιαγμένα από 200 καρβέλια ψωμί.

28 Λόγω της πρωτοφανούς συμφόρησης των δρόμων το συγκρότημα Sweetwater δεν εμφανίστηκε πρώτο αλλά πέμπτο. Τo φεστιβάλ ξεκίνησε με ασκήσεις γιόγκα επί σκηνής.

29 Για τον ίδιο λόγο καθυστέρησε κατά μία ώρα η έναρξη του φεστιβάλ. Ο Τιμ Χάρντιν ήταν ο μόνος που βρισκόταν στο χώρο αλλά δεν ήταν σε θέση να τραγουδήσει γιατί είχε πάρει ηρωίνη. Η εμφάνιση του Ρίτσι Χέβενς πήρε αλλεπάλληλες παρατάσεις μέχρι να βρεθεί ο επόμενος διαθέσιμος καλλιτέχνης.

30 Για τις ανάγκες των θεατών έφθασαν από αέρος με αεροσκάφη της αμερικανικής αεροπορίας τρόφιμα, φάρμακα και γιατροί.

31 Μία από τις πιο χαρακτηριστικές εμφανίσεις ήταν αυτή του Τζον Σεμπάστιαν. Ανέβηκε στη σκηνή του Γούντστοκ υπό την επήρεια ναρκωτικών αλαλάζοντας προς το κοινό: «Είστε απί-στευ-τοι!».

32 Η περιστρεφόμενη σκηνή είχε σχεδιαστεί κατ΄ αυτόν τον τρόπο ώστε να είναι συνεχώς έτοιμες οι εγκαταστάσεις για τον επόμενο καλλιτέχνη που ανέβαινε στην άλλη πλευρά της.

33 Οι ενημερωτικές πινακίδες που είχαν σκαλιστεί στον κορμό ενός δέντρου έστελναν τον κόσμο στο «Μονοπάτι της ευγένειας» ή στον «Δρόμο της χαράς».

34 Εγιναν συλλήψεις 33 ατόμων για κατοχή ναρκωτικών, ενώ λέγεται ότι εννέα στους δέκα θεατές κάπνισαν τουλάχιστον μαριχουάνα.

35 Ενας από τους θεατές πατήθηκε από αγροτικό όχημα την ώρα που κοιμόταν μέσα στον υπνόσακό του.

36 Ο τότε κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κήρυξε «κατεστραμμένη περιοχή» τον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ. Συνολικά χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια 5.162 άτομα, οι 797 λόγω χρήσης ναρκωτικών.

37 Ο ινδός καλλιτέχνης Ραβί Σανκάρ δήλωσε ότι το Γούντστοκ ήταν «τρομακτική εμπειρία» καθώς ο κόσμος μέσα στις λάσπες του θύμιζε παρόμοιες εικόνες εξαθλίωσης από την Ινδία. 38 Το φεστιβάλ έκλεισε ο ηθοποιός και τραγουδιστής της κάντρι Ρόι Ρότζερς, ο επονομαζόμενος και «βασιλιάς των καουμπόις» λόγω της συμμετοχής του σε ταινίες γουέστερν.

39 Το 1979, το 1989, το 1994 και το 1999 επιχειρήθηκαν στην Αμερική και στην Ευρώπη χωρίς επιτυχία αναβιώσεις του Γούντστοκ.

40 Το Γούντστοκ δημιούργησε αρχικά χρέος 1,3 εκατ. δολαρίων στους διοργανωτές του. Υπερκαλύφθηκε όμως τα επόμενα χρόνια από τα δικαιώματα επί των πωλήσεων οπτικοακουστικού υλικού.
ΤΟ ΒΗΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου