Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Σε ιδιώτες τέσσερα λιγνιτωρυχεία

Αποκλείεται η ΔΕΗ από την εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Βεύης, της Βεγόρας, της Ελασσόνας και της Δράμας, τα οποία σε 12 μήνες θα πρέπει να έχουν παραχωρηθεί, κατόπιν διαγωνισμών, σε τρίτες εταιρείες, που δεν θα έχουν το δικαίωμα να πουλούν στη ΔΕΗ λιγνίτη από τα ορυχεία που θα εκμεταλλεύονται, μετά τη συμφωνία της Κομισιόν με το ελληνικό δημόσιο. Όπως ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν, οι δεσμεύσεις που ανέλαβε το ελληνικό δημόσιο, θα δώσουν πρόσβαση στους εν δυνάμει ανταγωνιστές της ΔΕΗ στο 40% όλου του εκμεταλλεύσιμου λιγντιτικού δυναμικού της χώρας. Το ελληνικό δημόσιο προχώρησε στη συμφωνία, που είναι νομικά δεσμευτική, μετά την απόφαση της Κομισιόν της 5ης Μαρτίου 2008, που διαπίστωνε ότι η Ελλάδα είχε παραβεί την κοινοτική νομοθεσία για τον ανταγωνισμό (άρθρα 82 και 86 της Συνθήκης).

Οι διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση των ορυχείων της Δράμας, της Ελασσόνας και της Βεγόρας θα πρέπει να προκηρυχθούν το αργότερο σε έξι μήνες από τη γνωστοποίηση της απόφασης και η κατακύρωση στους αναδόχους να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο εντός 12 μηνών, από την απόφαση. Η ΔΕΗ δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στους διαγωνισμούς.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται, αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν, ότι οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα έχουν πρόσβαση σε λιγνίτη και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον λιγνίτη.

Ας σημειωθεί ότι για την εκμετάλλευση του ορυχείου της Βεύης έχει ήδη γίνει διαγωνισμός, ο οποίος έχει παγώσει εδώ και χρόνια. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Ανάπτυξης προσανατολίζεται να αναθέσει το έργο σε κοινοπραξία των εταιρειών, των οποίων είχαν προκριθεί οι προσφορές, προφανώς χωρίς τη συμμετοχή της ΔΕΗ, η οποία είχε συμμετάσχει στη φάση εκείνη.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου