Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Ζάκυνθος: αγριάδες στο Θαλάσσιο Πάρκο

Εκρυθμη είναι η κατάσταση στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου μετά την «πραξικοπηματική» ενέργεια παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης να ξηλώσουν μία από τις απαγορευτικές μπάρες που έφραζαν τον δρόμο των αυτοκινήτων προς την παραλία όπου ωοτοκεί η θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα.
Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) με επίσημη ανακοίνωσή του χθες καταδικάζει ανεπιφύλακτα τις ενέργειες του Δήμου Ζακυνθίων, που, την Πέμπτη 30/07/2009, έκρινε σκόπιμο να παρέμβει σε περιοχή προστασίας του χερσαίου χώρου του ΕΘΠΖ, στον Γέρακα.

Οπως καταγγέλλει, στις 8.00 π.μ. της Πέμπτης, τοπικοί παράγοντες του Δήμου Ζακυνθίων και του Τοπικού Διαμερίσματος Βασιλικού Ζακύνθου προέβησαν στην αυθαίρετη αφαίρεση οδοφράκτη (μπάρας) τον οποίο είχε τοποθετήσει ο Φορέας Διαχείρισης του ΕΘΠΖ για τον έλεγχο οχημάτων και τη μη πρόσβασή τους στην αμμώδη παραλία ωοτοκίας του Γέρακα. Η μπάρα αυτή είχε τοποθετηθεί το 2006 ως μέρος διαχειριστικών μέτρων που εφαρμόζονται στην περιοχή για την προστασία του βιοτόπου.

Δίπλα στην παραλία

Αμέσως μετά την απομάκρυνση του οδοφράκτη, επισκέπτες με τα οχήματά τους οδηγούσαν πλέον πλησίον της παραλίας, παρά την προσπάθεια των φυλάκων του Φ.Δ. του ΕΘΠΖ, δημιουργώντας έτσι σοβαρό πρόβλημα στον βιότοπο. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο που βάζει σε άμεσο κίνδυνο όλη τη διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής καθώς παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας του ΕΘΠΖ.

«Για άλλη μια φορά η Ελλάδα εκτίθεται, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, για μικροπολιτικούς σκοπούς ενόψει επικείμενων εκλογών. Με αυτό τον τρόπο δείχνει ασυνέπεια στην τήρηση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας του περιβάλλοντος, κινδυνεύοντας έτσι να υποστεί αυστηρές κυρώσεις από την Ε.Ε.», δήλωσε στην «Ε» η πρόεδρος του ΕΘΠΖ Αμαλία Κύρτσου-Καραγκούνη. Μετά τα επεισόδια ο πρόεδρος του Βασιλικού, Πέτρος Γιαννούλης, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

«Το κράτος εν κράτει της κ. Καραγκούνη "χτύπησε" για ακόμη μία φορά. Στην παρούσα φάση, "χτύπησε" στους κόλπους των θεσμών και της Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα, οι Ζακυνθινοί θα πρέπει να γίνουμε τρομοκράτες για να διώξουμε από το νησί μας τους... τρομοκράτες!», δήλωσε στα ΜΜΕ ο πρόεδρος του Βασιλικού και πρόσθεσε: «Δεν "ξηλώσαμε" την μπάρα που οδηγεί προς την παραλία, αλλά μία άλλη, η οποία ήταν τοποθετημένη σε δημοτικό δρόμο και απαγόρευε σε κατοίκους να πάνε στις περιουσίες τους. Με το έτσι θέλω, το Πάρκο τα έχει κάνει όλα δικά του».

Πηγές του ΕΘΠΖ με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια μιλώντας στην «Ε» επέρριψαν ευθύνες στον ΥΠΕΧΩΔΕ, που, όπως είπαν, «δεν αποφασίζει να λύσει το θέμα με τα αντισταθμιστικά οφέλη των κατοίκων που θίγονται προκειμένου να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο στην προστατευόμενη περιοχή».
Ελευθεροτυπία



1 σχόλιο:

  1. τα πράγματα στη ζάκυνθο είναι πολύ δύσκολα..
    δεν υπάρχει συνεργασία πολιτών-ΕΘΠΖ- φορεων

    αν το λιμενικο δε γνωριζει για τη δραση του Αρχελων
    αν το σκαφος του λιμενικου είναι το πρωτο που παρανομει στον κολπο του λαγανα
    αν οι ντοπιοι δεν καταλαβαινουν τον φυσικο τους πλουτο επειδη δε μετριεται σε ευρω

    τα πραγματα είναι δύσκολα..δυστυχως

    ΑπάντησηΔιαγραφή