Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Ευρωεφορία...για πάταξη της φοροδιαφυγής

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Επιτροπή πρότεινε χθες στους 27 τη δημιουργία ενός οργάνου που θα συντονίζει τις δράσεις των κρατών - μελών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ. Πρόκειται για μία "ευρωεφορία" (Eurofisc), η οποία θα παρέχει στις φορολογικές αρχές των κρατών - μελών τη δυνατότητα να έχουν άμεση πρόσβαση σε ορισμένες αποθηκευμένες πληροφορίες που αφορούν φορολογούμενους πολίτες των 27.

"Λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή οικονομική κατάσταση, είναι αναγκαία όσο ποτέ η αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και συνεπώς πρέπει να λειτουργήσει πλήρως η διοικητική συνεργασία μεταξύ των φορολογικών αρχών" δήλωσε ο αρμόδιος για τα φορολογικά θέματα επίτροπος Λάζλο Κόβακς, για τον οποίον στους κόλπους της "Eurofisc", οι χώρες της Ευρώπης των 27 θα καταπολεμήσουν από κοινού τις διασυνοριακές απάτες όσον αφορά τον ΦΠΑ.

Κατά την Επιτροπή, η δημιουργία του εν λόγω οργάνου θα επιτρέψει "την ταχεία ανταλλαγή στοχευμένων πληροφοριών" μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε., ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα φοροδιαφυγής και να συλλαμβάνονται αμέσως οι δράστες.

Η Επιτροπή βασίζεται στο γεγονός ότι τα αποθηκευμένα στοιχεία των φορολογικών αρχών κάθε κράτους - μέλους περιλαμβάνουν μία σειρά πληροφοριών για τους φορολογούμενους. Η δημιουργία της Eurofisc, λοιπόν, "θα εξασφαλίσει στις φορολογικές αρχές των άλλων κρατών - μελών μία άμεση πρόσβαση στο προκαθορισμένο σύνολο των εν λόγω πληροφοριών".
Πηγή: Express.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου