Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Εξέγερση μεταναστών σε κέντρο υποδοχής της Λέσβου

Εξέγερση μεταναστών στο κέντρο υποδοχής μεταναστών της Παγανής στη Μυτιλήνη σημειώθηκε την Πέμπτη.

Οι 120 μετανάστες εξεγέρθηκαν ζητώντας την απελευθέρωσή τους. Το πρωί της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι μεταφέρθηκαν ήδη 60 ανήλικα παιδιά, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα μεταφερθούν και οι υπόλοιποι.

Η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής της Παγανής ήταν εκτός ελέγχου χθες, Πέμπτη. Οι ανήλικοι που παραμένουν κρατούμενοι και πραγματοποιούν εδώ και μέρες απεργία πείνας ξεσηκώθηκαν, δημιουργώντας παράλληλα ένα κύμα αντίδρασης σε όλους τους θαλάμους του κέντρου.

Παιδιά, άνδρες, γυναίκες, κρεμασμένοι από τα κάγκελα του κέντρου κράτησης φώναζαν με όση δύναμη τους έχει απομείνει για την ελευθερία τους.


«Αφήστε με να πεθάνω», φώναζε στους αστυνομικούς και τους τραυματιοφορείς ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ μια νεαρή Σομαλή, η οποία βρισκόταν έξω από τους θαλάμους στο προαύλιο του Κέντρου Κράτησης της Παγανής ξαπλωμένη στο έδαφος. Η νεαρή γυναίκα διανύει τις τελευταίες ημέρες της εγκυμοσύνης της και αρνείται πεισματικά να μεταφερθεί στο νοσοκομείο αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο, επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, τα άλλα δύο ανήλικα παιδιά της βρίσκονται κρατούμενα στην Παγανή και δεν θέλει να φύγει μακριά τους. Η γυναίκα είναι εξασθενημένη από τις συνθήκες στην Παγανή και από την αφόρητη ζέστη, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για την κατάσταση της υγείας της.

Το κλίμα το τελευταίο διάστημα στην Παγανή είναι εκρηκτικό, λόγω της παράτασης παραμονής των μεταναστών στο κέντρο. Επιπλέον, καθημερινές τείνουν να γίνουν οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν ξένοι και Έλληνες ακτιβιστές της οργάνωσης Νo Βorder έξω από την Παγανή, οι οποίοι συγκεντρώνονται στο νησί εν όψει του διεθνούς κάμπινγκ διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματίσει στη Χαραμίδα από 25 μέχρι 30 Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με Τα Νέα, έτοιμο να τιναχτεί στον αέρα είναι όλο το πρόγραμμα υποδοχής των μεταναστών από τη Νομαρχία Λέσβου, αφού η τελευταία χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών πριν από περίπου δύο μήνες κάλυψε τις οφειλές του Οκτωβρίου του 2008.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου