Σκληρά μέτρα εισηγείται το ΔΝΤ για την βελτίωση της ελληνικής οικονομίας. Στη σχετική λίστα, κυριαρχούν προτάσεις για περικοπή των φορολογικών ελαφρύνσεων, για αύξηση των φορολογικών συντελεστών συντελεστών καθώς και για περικοπή των δημοσίων εξόδων. Εντύπωση προκαλεί η πρόταση για κατάργηση των δώρων αλλά και για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμό των συντάξεων με τέτοιο τρόπο που οδηγεί στην κατακόρυφη μείωσή τους.
Αναλυτικά τα μέτρα του ΔΝΤ που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες -φορολογικά αλλά και μέτρα για την περιστολή των δημοσίων δαπανών- είναι τα εξής:
►Φορολογία φυσικών προσώπων
Προτείνεται να καταργηθούν σειρά φορολογικών απαλλαγών και να περιοριστούν οι εξαιρέσεις από την φορολογία κεφαλαίου. Επίσης, ζητείται να μπει ψαλίδι στις απαλλαγές που ισχύουν ακόμη και για τους νέους επαγγελματίες.
►Φορολογία Εταιρειών
Όσον αφορά στις εταιρείες προτείνεται μείωση των ειδικών καθεστώτων που υπάρχουν για τις ναυτιλιακές και κατασκευαστικές εταιρείες, να περιοριστούν οι εξαιρέσεις από το φόρο εισοδήματος και οι έκτακτες απαλλαγές και να γίνει πιο αυστηρός ο τρόπος διαχείρισης των κερδών και ζημιών. Επίσης λόγος γίνεται και για περιορισμό των φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις.
►ΦΠΑ
Τα μέτρα που αφορούν στο ΦΠΑ περιλαμβάνουν τη μείωση του αριθμού των συντελεστών από έξι που είναι τώρα σε δύο. Επίσης, ζητείται να μειωθεί ο αριθμός των αγαθών που φορολογούνται με μειωμένους συντελεστές. Ακόμη ζητείται να μειωθούν οι απαλλαγές από τον ΦΠΑ.
►Φόρος ακίνητης περιουσίας
Για την ακίνητη περιουσία ζητείται να περιοριστούν οι εξαιρέσεις από τον φόρο, να αντικατασταθεί η “αντικειμενική αξία” από εκτιμώμενη πραγματική αξία αγοράς καθώς και να ενοποιηθούν οι φορολογικοί συντελεστές στην προσωπική και επαγγελματική κατοικία ώστε να περιοριστούν τα "παράθυρα" για φοροδιαφυγή.
►Μισθοί
Για τους μισθούς του δημοσίου ζητείται να μην αντικαθίστανται όλοι όσοι φεύγουν από το δημόσιο τομέα με σύνταξη, πρόταση που σταδιακά οδηγεί σε μείωση του αριθμού των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα. Επίσης, προτείνεται να καθιερωθούν μισθολογικές κλίμακες και να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.
►Άμυνα
Στον τομέα της άμυνας το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες για την άμυνα και να προσεγγίσουν τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ
►Υγεία
Στην υγεία ζητείται να συνεχιστεί η αναβάθμιση του τομέα της υγείας με καλύτερη διαχείριση των δημοσίων νοσοκομείων, καλύτερη τιμολόγηση αλλά και θέσπιση μηχανισμών για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών.
►Συντάξεις
Η πρόταση του ΔΝΤ για τις συντάξεις, οδηγεί σε κατακόρυφη μείωσή τους. Ουσιαστικά προτείνεται η σύνταξη να μην υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές της τελευταίες πενταετίας όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά με βάση τις αποδοχές ολόκληρου του εργασιακού βίου. Επίσης, ζητείται κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, δηλαδή του επιδόματος αδείας αλλά και των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα.
Τέλος, γίνεται λόγος για ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό στην έκδοση πρόωρων συντάξεων αλλά και θέσπιση μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή.
Διαβάστε επίσης τις προβλέψεις του ΔΝΤ
enet.gr
Το 2030, κυρ-Στέφανε, θα το γλεντήσουμε…
Πριν από 10 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου