Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Δύο χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία: Τελικά, τι άλλαξε;

Αύριο συμπληρώνονται δύο χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας που κόστισαν τη ζωή σε 45 ανθρώπους και είχαν ως αποτέλεσμα την αποτέφρωση 950.000 στρεμμάτων δασικής και γεωργικής έκτασης. Θυμάται κανείς τουλάχιστουν με θυμό την κυβέρνηση να βαφτίζει "ασύμμετρη απειλή" την ανικανότητά της να ανταποκριθεί, τον Β. Πολύδωρα να τα φορτώνει στον "στρατηγό άνεμο" για να βγάλει λάδι την κυβέρνηση προεκλογικά, την εμφάνιση α λα Μπους του πρωθυπουργού στα καμένα, φορώντας αντιανεμικό τζάκετ, και, φυσικά, τη δέσμευσή του για "άμεση οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση" που μεταφράστηκε σε τριχίλιαρα και δεκαχίλιαρα καθ' οδόν προς τις κάλπες;

Σήμερα ελάχιστα έχουν αλλάξει, με τους κατοίκους του πολύπαθου νομού να είναι αναγκασμένοι να ζουν με τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες της ανυπολόγιστης καταστροφής, χωρίς σχέδιο ανασυγκρότησης.

Χ. Καφύρας: "Η κοροϊδία της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε όριο"

"Η κοροϊδία από πλευράς κεντρικής κυβέρνησης έχει ξεπεράσει, πλέον, κάθε όριο", δήλωσε, με ανακοίνωσή του για τη μαύρη επέτειο, ο νομάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας, τονίζοντας ότι "η αποκατάσταση της πυρόπληκτης Ηλείας δεν είναι στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης".

Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τις βασικές πλευρές των επιπτώσεων και "εξαντλείται σε 'πυροσβεστικές' μικροεπεμβάσεις χωρίς κεντρικό σχεδιασμό", υποστηρίζει ο νομάρχης. Ο κ. Καφύρας καταγγέλλει καθυστέρηση της εφαρμογής του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Πυρόπληκτης και Σεισμόπληκτης Ηλείας και υπενθυμίζει ότι έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από την υπόσχεση για εφαρμογή του σχεδίου ανασυγκρότησης, την κατάθεση της πρότασης της Ηλείας, του "Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης του Νομού Ηλείας 2009-2020", και ότι δεν πραγματοποιήθηκε η διαβούλευση που υποσχέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών.



Στα χέρια της Μητέρας Φύσης η αναδάσωση

"Η 'Μητέρα Φύση' από μόνη της πήρε την ευθύνη να επουλώσει τις πληγές της Ηλείας", δήλωσε στην "Κ. Α." ο αντινομάρχης περιβάλλοντος, χωροταξίας και υποδομών της Ηλείας, Ευγένιος Μπαλκάμος, ο οποίος τονίζει ότι "δύο χρόνια μετά, δεν έχουν καταφέρει να συντάξουν σχέδιο ανασυγκρότησης". Προσθέτει δε ότι, πέρα από τον Κρόνιο Λόφο και κάποια κορμοδέματα, έχει σταματήσει κάθε επιχείρηση αναδάσωσης από το 2007. Επιπλέον, ο αντινομάρχης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στο ΕΣΠΑ 2007-2013 οι επιδιορθώσεις στο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο του νομού.



Ν. Τσούκαλης: "Ληστρική επιδρομή" στους ποταμούς από ιδιωτικές εταιρείες

Ένα ακόμη μείζον ζήτημα θέτει ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Τσούκαλης, σχετικά με την απόληψη αδρανών υλικών προς... ιδιωτική χρήση: "Παρακολουθούμε μια ληστρική επιδρομή, μια λεηλασία από ιδιωτικές εργοληπτικές εταιρείες με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ, ως κτηματικών υπηρεσιών της Ηλείας και άλλων συναρμόδιων φορέων", καταγγέλλει και επισημαίνει πως σε καμία περίπτωση δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις του κ. Καραμανλή για ανασυγκρότηση της Ηλείας.



Καθυστερήσεις και στην ανοικοδόμηση κατοικιών

Ο Ν. Τσούκαλης εκτιμά ότι "δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως" και προς αυτή την κατεύθυνση, εξαιρώντας τον τομέα της Σχολικής Στέγης. Όμως και η ανοικοδόμηση των κατοικιών που ζώστηκαν με φλόγες "φαίνεται να προχωράει καλά, αλλά με καθυστερήσεις", προσθέτει.
Λιονάκης Νίκος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου