Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Κατάργηση των συναλλαγών με μετρητά μεταξύ επιχειρήσεων

Δύο προτάσεις-«φωτιά» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τον περιορισμό της παραοικονομίας στη χώρας μας υπέβαλαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ο ΟΟΣΑ στον υπουργό Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου.

Το μέτρο-«κλειδί», κατά τους εμπειρογνώμονες των διεθνών οργανισμών, είναι η κατάργηση των μετρητών στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα έχει προταθεί όλες οι συναλλαγές- πληρωμές τιμολογίων, δαπάνες μισθοδοσίας, καταβολή ασφαλιστικών εισφορών- να γίνονται με επιταγές ή αποκλειστικά μέσω των τραπεζών ώστε να καταγράφεται το ΑΦΜ και να είναι εφικτή η διασταύρωση των πληρωμών με τα τιμολόγια. Ετσι, εκτιμάται, θα αντιμετωπισθεί η πλημμύρα των πλαστών και εικονικών τιμολογίων που εκδίδονται και κυκλοφορούν σήμερα στην ελληνική αγορά.

Επίσης, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή, το ΔΝΤ προτείνει την άμεση σύνδεση των ταμειακών μηχανών- online - με την Εφορία και το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών για να περιοριστεί κατακόρυφα η κλοπή ΦΠΑ. Οπως λένε κορυφαίοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας στην πλατεία Συντάγματος, «αυτό είναι εφικτό με τη σύγχρονη τεχνολογία. Και εκεί πρέπει να οδηγηθούμε το συντομότερο».

Τα ριζοσπαστικά αυτά μέτρα συναντούν τις εύλογες αντιδράσεις των επαγγελματιών και σκοντάφτουν επί του παρόντος στο πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η εφαρμογή τους.

Περιθώρια όμως δεν υπάρχουν καθώς στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου μειώθηκαν με σχέση με το ίδιο διάστημα του 2008 και το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτινάχθηκε στα 18,6 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομίας ελπίζουν ότι και μετά τα εισπρακτικά μέτρα του Ιουλίου (αύξηση ειδικών φόρων στα καύσιμα, έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα, στα σκάφη και στα πολυτελή ΙΧ, νέα φορολογία στα κινητά τηλέφωνα) η εικόνα θα βελτιωθεί το φθινόπωρο, αλλά γνωρίζουν πολύ καλά ότι λόγω της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης του φοροελεγκτικού μηχανισμού υπάρχει έξαρση της φοροδιαφυγής και κυρίως της κλοπής ΦΠΑ.
ΤΟ ΒΗΜΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου