Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Πεθαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο…

Ο θάνατος του Ντάνιελ Τζάρκε έφερε στο προσκήνιο για ακόμα μία φορά πολλά ερωτήματα. Είναι δυνατόν εν έτει 2008, με την πρόοδο της ιατρικής και της τεχνολογίας, άνθρωποι να πεθαίνουν σχεδόν αβοήθητοι από προβλήματα της καρδιάς; Το contra.gr ανέτρεξε σε περιπτώσεις του παρελθόντος, οι οποίες είχαν την ίδια μοιραία κατάληξη και όπως γίνεται κατανοητό τα καρδιακά προβλήματα τείνουν να εξελιχθούν σε μάστιγα του καιρό μας για τους παίκτες.
Τα πρώτα χρόνια, λόγω της έλλειψης ιατρικών μέσω αλλά και γνώσεων, ένα δυνατό χτύπημα κατά τη διάρκεια μιας φάσης ήταν αρκετό για να κοστίσει μία ανθρώπινη ζωή. Τα παραδείγματα ουκ ολίγα. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, όμως, παθήσεις της καρδιάς αποτελούν αιτίες θανάτου για άτομα νεαρής ηλικίας. Παθήσεις σοβαρές και πολλές φορές χρόνιες, οι οποίες περνούν απαρατήρητες (;) από τα ιατρικά τεστ στα οποία υποβάλλονται (;) οι ποδοσφαιριστές κάθε συλλόγου.

Ο Αντόνιο Πουέρτα, ο Μίκλος Φεχέρ, ο Μαρκ Βιβιάν Φοέ και το πρόσφατο περιστατικό με τον Ντάνιελ Τζάρκε, είναι τέσσερις από τις πιο γνωστές περιπτώσεις, ωστόσο ο "μαύρος" κατάλογος είναι αρκετά μακρύς και δεν περιορίζεται σε πρωτοκλασάτα ονόματα, τα οποία έχουν και μία κάποια μεγαλύτερη ιατρική περίθαλψη. Ποδοσφαιριστές κυρίως από την Αφρική προδίδονται από την καρδιά τους, η οποία δεν αντέχει στις πολύ σκληρές προπονήσεις, όπως επισημαίνει στο contra.gr και ο καθηγητής καρδιοχειρουργικής Νίκος Αναστασίου, που δεν αποκλείει την έτερη μάστιγα του χώρου, το ντόπινγκ.

Τα τελευταία επτά χρόνια έχουν σημειωθεί περισσότεροι από πενήντα θάνατοι στα ευρωπαϊκά γήπεδα εν ώρα αγώνα ή προπόνησης και η βασική αιτία είναι καρδιακή προσβολή. Τρία περιστατικά αφορούν και τον ελληνικό χώρο. Εμείς παραθέτουμε ορισμένες λεπτομέρειες από τους συγκεκριμένους θανάτους και μία λίστα από όσες καταφέραμε να εντοπίσουμε από την έρευνά μας.

Δυστυχώς, τα στοιχεία για μικρότερες κατηγορίες των χωρών δεν είναι πολλά. Εξάλλου, εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο σκληρά και ο κάθε ένας ποδοσφαιριστής βάζει σε ρίσκο τη ζωή του, έστω και χωρίς να το γνωρίζει…

Αντόνιο Πουέρτα (Ισπανία 2007): O Iσπανός αμυντικός απεβίωσε στις 28/08/07 λίγες μέρες πριν τον αγώνα της Σεβίλλης με την ΑΕΚ για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά από δύο καρδιακά επεισόδια σε αναμέτρηση με τη Χετάφε και αρκετές μέρες αγωνίας, ο οργανισμός του Πουέρτα δεν άντεξε. Δείχνοντας σημάδια εγκεφαλικής ανοξίας και σε συνδυασμό με τα πολλαπλά προβλήματα που είχαν προκληθεί σε διάφορα ζωτικά όργανα λόγω της καταστολής που βρισκόταν, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 22 ετών.

Μίκλος Φεχέρ (Πορτογαλία, 2004): Ο συμπαίκτης του Τάκη Φύσσα στην Μπενφίκα, ο 24χρονος Ούγγρος επιθετικός, υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια αγώνα με αντίπαλο την Γκιμαράες και έπεσε στον γεμάτο νερό από τη βροχή αγωνιστικό χώρο. Η καρδιοαναπνευστική ανάνηψη που του παρέσχεσε ο γιατρός του αγώνα είχε προσωρινά αποτέλεσμα, ωστόσο το βράδυ της ίδιας νύχτας ξεψύχησε. Οι γιατροί γνωστοποίησαν ότι είχε πρόβλημα δυσπλασίας στην καρδιά.
Μαρκ Βιβιάν Φοέ (Γαλλία, 2003): Ο 28χρονος Καμερουνέζος έπεσε στο έδαφος του «Ζερλάν» στο 75ο λεπτό του αγώνα του Καμερούν με την Κολομβία, για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών. Παρά την άμεση ιατρική επέμβαση, περίπου μία ώρα μετά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η αυτοψία έδειξε ότι ο πρώην παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι, της Λιόν, της Γουέστ Χαμ και της Λανς έπασχε από υπετροφική δεξιά κοιλία που τον οδήγησε σε ανακοπή.

Μάρσιο ντος Σάντος (Βραζιλία, 2002): Ο 28χρονος επιθετικός πέθανε από καρδιακή προσβολή μερικές ώρες αφότου σημείωσε γκολ για την Ντεπορτίβο Γουάνκα του Περού.

Ζεοβάνι Κόρντομπα/Ερμάν Γκαβίρια (Κολομβία, 2002): Οι δύο Κολομβιανοί (ο Γκαβίρια ήταν και πρώην διεθνής) έχασαν τη ζωή τους μετά από χτύπημα κεραυνού κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Στέφαν Βραμπιόρου (Ρουμανία, 2000): Ο 26χρονος άσος της Αστρα Πλοϊέστι πέθανε κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο, ύστερα από κατάρρευση που υπέστη μερικά λεπτά αφότου έγινε αλλαγή και έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη κατηγορία για την Ραπίντ Βουκουρεστίου.

Σαντζίμπ Ντούτα (Ινδία, 1993): Ο 27χρονος μέσος των Ρέλγουεϊζ έχασε τη ζωή του όταν σε προσπάθειά του να πιάσει τη μπάλα στο ματς κόντρα στην Αντρα Πράντες συγκρούστηκε με αντίπαλο χτύπησε δυνατά στο διάφραγμα.
Ντέιβ Λόνγκχαρστ (Αγγλία, 1990): Ο 25χρονος επιθετικός της Γιορκ Σίτι κατέρρευσε σε παιχνίδι πρωταθλήματος απέναντι στην Λίνκολν και έφυγε από τη ζωή. Η αυτοψία έδειξε ότι αντιμετώπιζε μία σπάνια πάθηση της καρδιάς.

Σάμουελ Οκουαράτζι (Νιγηρία, 1989): Κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο δέκα λεπτά πριν το τέλος του προκριματικού της Νιγηρίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο με αντίπαλο την Ανγκόλα στο Λάγος. Η αυτοψία αποκάλυψε ότι ο 24χρονος έπασχε από υπερτροφική καρδιά και υψηλή πίεση.

Ολιβιέρ Πετί (Γαλλία, 1987): Ο 20χρονος αδερφός του Γάλλου διεθνή Εμανουέλ Πετί έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια αγώνα για την ερασιτεχνική Αρκς από ανεύρυσμα.

Ερικ Γιονγκμπλεντ (Ολλανδία, 1984): Ο τερματοφύλακας της DWS χτυπήθηκε από κεραυνό κατά τη διάρκεια αγώνα και απεβίωσε μπροστά στα μάτια του πατέρα του που βρισκόταν στις εξέδρες του γηπέδου, του πρώην διεθνή τερματοφύλακα Γιαν Γιόνγκμπλεντ.

Φερνάντο Πασκοάλ ντας Νέβες (Πορτογαλία, 1973): Γνωστός και ως Παβάο, ο Πορτογάλος άσος της Πόρτο κατέρρευσε στο γήπεδο των «δράκων» σε αγώνα κόντρα στην Σετούμπαλ, στο 13ο λεπτό, για την 13η αγωνιστική.

Κονσταντίν Ταμπαρτσέα (Ρουμανία, 1963): Ο 26χρονος άσος της Πετρολούλ Πλοϊέστι αντιμετώπιζε πρόβλημα στην καρδιά και κατέρρευσε σε αγώνα της πρώτης κατηγορία.

Τζον Τόμπσον (Σκωτία, 1931): Ο 23χρονος τερματοφύλακας της Σέλτικ και της εθνικής Σκωτίας έπεσε στα πόδια του επιθετικού της Ρέιντζερς Σαμ Ινγκλις για να πιάσει τη μπάλα σε ντέρμπι πρωταθλήματος και υπέστη κάταγμα στο κρανίο. Εμεινε αναίσθητος στον αγωνιστικό χώρο και πέθανε λίγες μέρες μετά χωρίς να συνέλθει καθόλου.

Τσαρλς Οτσεάγκα Εσέκου (Ινδία, 2001): Ο 25χρονος Νιγηριανός αμυντικός, στο ντεμπούτο του με την Μπενγκάλ Μουμπάι κατέρρευσε στο γήπεδο στο 42ο λεπτό του αγώνα κόντρα στην Ινκαμ Ταξ. Οι συμπαίκτες του τού προσέφεραν της πρώτες βοήθειες, τον σήκωσαν, αλλά ξαναέπεσε στο έδαφος και λίγο αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του σε νοσοκομείο της Βομβάης. Οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι ο θάνατός του επήλθε από καρδιακή προσβολή.

Ρενάτο Κούρι (Ιταλία, 1977): Ο Ιταλός κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του αγώνα της Περούτζια με τη Γιουβέντους και λίγο αργότερα χάνει τη μάχη για τη ζωή του. Όπως γίνεται γνωστό, έπασχε από κληρονομική καρδιακή ανεπάρκεια. Η Περούτζια μετονόμασε το στάδιό της σε «Ρενάτο Κούρι» στη μνήμη του.
Ομάρ Σανούν (Γαλλία, 1980): Ο 24χρονος διεθνής Αλγερινός, ο οποίος αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα με την καρδιά του, υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια προπόνησης της Μπορντό και χάνει τη ζωή του.

Αμίρ Ανγκουέ (Νιγηρία, 1995): Ο 29χρονος επιθετικός της Τζούλιους Μπέργκερ καταρρέει πριν το τέλος του ημιτελικού του Κυπέλλου Κυπελλούχων Αφρικής με αντίπαλο την Μαξακουένε της Μοζαμβίκης. Οι γιατροί πιστεύουν ότι πρόκειται για καρδιακή προσβολή.

Μπόμπι Μπένσον (Αγγλία, 1914): Ο 33χρονος πρώην άσος της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ επιστρέφει στην ενεργό δράση μετά από ένα χρόνο για λογαριασμό της Αρσεναλ. Σε καλοκαιρινό αγώνα με αντίπαλο την Ρέντινγκ, κατέρρευσε στο ημίχρονο στα αποδυτήρια εν μέσω ανυπόφορης δυσωδίας.

Τζιουλιάνο Τάκολα (Ιταλία, 1969): Ο 25χρονος άσος ταξιδεύει με τη Ρόμα στη Σαρδηνία για να αντιμετωπίσει την Κάλιαρι. Μετά το τέλος του αγώνα καταρρέει και χάνει τη ζωή του.

Εντί Μπερακισά (Τυνησία, 1997): Σε φιλικό αγώνα μεταξύ της Εσπεράνς Τυνησίας και της Λιόν, ο 24χρονος Τυνήσιος αμυντικός σωριάστηκε στο έδαφος και οι γιατροί τονίζουν ότι ο θάνατός του επήλθε από πρόβλημα στην καρδιά.

Μοχάμεντ Αλι Ακιντ (Τυνησία, 1979): Μία καρδιακή κρίση κατά τη διάρκεια προπόνησης κόστισε τη ζωή στον 30χρονο Τυνήσιο, ο οποίος είχε λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής ένα χρόνο νωρίτερα.

Σερζίνιο (Βραζιλία, 2004): Ο 30χρονος Βραζιλιάνος κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του αγώνα της Σάο Καετάνο με την Σάο Πάουλο. Η αυτοψία έδειξε ότι η καρδιά του ζύγιζε 600 γραμμάρια, το διπλάσιο από μία φυσιολογική καρδιά. Ο πρόεδρος της Σάο Καετάνο και ο γιατρός τιμωρήθηκαν από της αθλητικές αρχές της χώρας.
Contra gr.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου