Οι 3 στις 10 προσλήψεις αφορούν πλέον θέσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία, αν και σε συντριπτικό ποσοστό οι νέες θέσεις είναι απλώς... πρόσκαιρες. Αφορούν απασχόληση ορισμένου χρόνου.
Αν και μέχρι τα τέλη του περασμένου χρόνου η μερική απασχόληση αφορούσε μια μικρή μειοψηφία μεταξύ των εργαζομένων και ουδέποτε, ιστορικά, ξεπερνά το φράγμα του 5%, εντός του 2009 σχεδόν μία στις τρεις θέσεις αφορά παρτ τάιμ εργασία. Τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), δημιουργήθηκαν 98.859 νέες θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι 23.009 αφορούσαν μερική απασχόληση και οι 4.952 εκ περιτροπής εργασία.
Κοντολογίς, το 28% των νεοπροσληφθέντων έχει μερική απασχόληση εντός της εβδομάδας και... ολίγη αμοιβή. Ετσι η οικονομία εμφανίζεται να παράγει περισσότερες θέσεις εργασίας, αφού διά της μερικής απασχόλησης κατανέμει το 8ωρο της πλήρους απασχόλησης σε περισσότερους άνεργους, καθιστώντας έτσι τους ημι-απασχολούμενους... ημι-άνεργους και αντίστροφα. Αλλά και τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η οικονομική κρίση έδειχνε τα δόντια της και η χώρα -επιπλέον- αντιμετώπιζε την εποχική ανεργία, η κατάσταση δεν ήταν διαφορετική. Το 27,2% (17.490 άτομα) του συνόλου των προσληφθέντων (64.227) ήταν σε θέσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία.
Ο διθύραμβος της Φάνης
Από τα ανωτέρω στοιχεία, τα οποία διθυραμβικώς κοινοποίησε το υπουργείο Απασχόλησης, η κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά έβγαλε το συμπέρασμα ότι η «ομαλότητα εμφανίζεται σταδιακά στην αγορά εργασίας». Και αυτό το στηρίζει ως εξής: «Παρατηρείται σημαντική αύξηση στις νέες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης καθώς από 46.000 περίπου που ήταν τον Φεβρουάριο ξεπέρασαν τις 70.000 τον Ιούνιο».
Τι και αν σε ποσοστιαία βάση τον Ιούνιο είχαμε αναλογικά περισσότερους μερικά απασχολούμενους (28%) έναντι του 27,23% τον δεύτερο μήνα του έτους. Αν και αυτή η διαφοροποίηση είναι μικρή, ωστόσο μεγάλο παραμένει το ποσοστό της μερικής απασχόλησης, ξεπερνώντας και την πρωταθλήτρια Ολλανδία (σημ. με διαφορετικού ύψους αποδοχές και υψηλή απασχόληση φοιτητών) η οποία έχει να επιδείξει μερική απασχόληση κοντά στο 20% (στο σύνολο του εργατικού δυναμικού όμως και όχι στους νεοπροσλαμβανομένους όπως στη χώρα μας. Αν και με αυτούς τους ρυθμούς που παρατηρούνται κατά το τρέχον έτος, σύντομα η μερική απασχόληση θα αγγίξει διψήφια ποσοστά στο σύνολο των απασχολούμενων).
Λιγότεροι και για λιγότερο
Πάντως, και παρά την αναμενόμενη αύξηση των προσλήψεων τον περασμένο Ιούνιο (θερινή περίοδος, τουρισμός κ.ά.) η τάση των επιχειρήσεων είναι λίγοι εργαζόμενοι και με μερική απασχόληση. (Χωρίς από την άλλη και να αποκλείεται η απασχόληση να είναι πλήρης, αλλά η αναγγελία στο ΙΚΑ και το ΣΕΠΕ να αφορά σε μερική -δήθεν- απασχόληση αφού η αγορά εργασίας παραμένει ανέλεγκτη και οργιάζει η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία). Για παράδειγμα τον Φεβρουάριο κάθε επιχείρηση (19.291 εταιρείες προχώρησαν σε προσλήψεις) ανακοίνωσε την απορρόφηση 3,3 εργαζομένων σε μέσα επίπεδα. Τον Ιούνιο το ποσοστό έπεσε στους 2,2 εργαζομένους ανά επιχείρηση (44.921 επιχειρήσεις και 98.859 προσλήψεις).
ΠΑΣΟΚ: Προστασία των ανέργων
«Εκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι υπουργός Απασχόλησης, με προηγούμενη θητεία στο υπουργείο Τουρισμού, επιλέγει να πανηγυρίσει συγκρίνοντας στοιχεία προσλήψεων Φεβρουαρίου και Ιουνίου όταν ο μέσος πολίτης της χώρας, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις οικονομικής επιστήμης γνωρίζει πολύ καλά ότι οι προσλήψεις και απολύσεις στον τουρισμό είναι εποχικές» αναφέρει η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΔΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου και συνεχίζει: «Η χώρα χρειάζεται επειγόντως αναπτυξιακό σχέδιο με κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης, περισσότερη προστασία σε ανέργους και απολυμένους, αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου εργασιακών σχέσεων για τα οποία το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται». *
Ελευθεροτυπία
Το 2030, κυρ-Στέφανε, θα το γλεντήσουμε…
Πριν από 11 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου