Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Π. Λαφαζάνης: Ληστρική συμπαιγνία ΕΚΤ - τραπεζών εις βάρος των φορολογουμένων

Ληστρικές χαρακτηρίζει τις πρακτικές της ΕΚΤ και των τραπεζών εις βάρος των φορολογουμένων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης καθώς πάνω από 50 δισ. ευρώ ανέρχεται η χαριστική χορήγηση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις τράπεζες.

Ειδικότερα τονίζει ότι η ΕΚΤ «δωρίζει» τεράστια ποσά ευρώ στις τράπεζες με προνομιακή δανειοδότηση, σε αντίθεση με το Δημόσιο, που καταληστεύεται και προσφεύγει σε επαχθή δανεισμό με υψηλά spread εις βάρος των φορολογουμένων, με την κυβέρνηση να στηρίζει τις ληστρικές πρακτικές της ΕΚΤ και των τραπεζών.

Σε ερώτηση που υπέβαλε στον υπουργό Οικονομίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο έχει καταγγείλει γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο υποχρεώνεται, μέσα στην κρίση, να δανείζετ;αι τεράστια ποσά από τις τράπεζες με πανύψηλα επιτόκια και την ίδια ώρα οι τράπεζες, με εγγύηση τα ομόλογα με τα οποία δανείζουν το Δημόσιο, δανειοδοτούνται από την ΕΚΤ με ένα εξαιρετικά προνομιακό, χαριστικό επιτόκιο) επισημαίνon;ι ότι οι τράπεζες αγοράζουν ομόλογα του Δημοσίου με επιτόκιο τουλάχιστον 5%. Στη συνέχεια τα καταθέτουν ως εγγύηση στην ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας με επιτόκιο που αυτή την περίοδο βρίσκεται στο 1%!

Με αυτόν τον πρωτοφανή τρόπο οι τράπεζες, που προκάλεσαν την κρίση, κερδίζουν ακόπως και χαριστικά, στο όνομα της κρίσης και χωρίς κανένα απολύτως ρίσκο, αμύθητα ποσά. Η ρευστότητα που απέκτησαν με αυτές τις διαδικασίες οι τράπεζες από την ΕΚΤ εκτιμάται πως έχει ξεπεράσει τα 40 δισ., ενώ τα χαριστικά κέρδη τους από αυτή την πηγή μπορεί να ξεπερνούν το 1,5 δισ., στηρίζοντας ανέλπιστα μέσα στην κρίση τη λαμπρή κερδοφορία τους.

Κατόπιν τούτου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ερωτά τον υπουργό εάν συμφωνούν ο ίδιος και η κυβέρνηση με τις πρακτικές που ακολουθεί η ΕΚΤ, η οποία αρνείται να δανειοδοτήσει ευνοϊκά, μέσα στην κρίση, χώρες όπως η Ελλάδα, ενώ με την εγγύηση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου παρέχει ρευστότητα στις εμπορικές τράπεζες με επιτόκιο 1% και αν θεωρεί δίκαιη αυτή την πρακτική. Παράλληλα, στην ερώτηση αναφέρονται και τα εξής:

* Σκέπτεται η κυβέρνηση να διεκδικήσει άμεσα τη δυνατότητα της ΕΚΤ να καλύπτει χρηματοδοτικές ανάγκες των κρατών μελών, ιδιαίτερα εκείνων που πιέζονται από υψηλά spread, με επιτόκιο ανάλογο του επιτοκίου που η ΕΚΤ χορηγεί ρευστότητα προς τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες;

* Γιατί η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει, σε συνθήκες κρίσης, πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο της Ε.Ε., πράγμα που θα αποτελούσε ανάσα για τη χώρα;

Έτσι, ο Π. Λαφαζάνης ζητά να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή τα παρακάτω στοιχεία:

* Το σύνολο των χρηματοδοτήσεων (ρευστότητα) της ΕΚΤ προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά τα έτη 2007, 2008, 2009 έως σήμερα.

* Ανά τράπεζα, τα δάνεια ένα προς ένα που της έχουν χορηγηθεί, στο όνομα της ενίσχυσης της ρευστότητάς της, από την ΕΚΤ κατά το χρονικό διάστημα από την 1.7.2007 έως σήμερα με πλήρη τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ενός εκάστου δανείου.

* Το σύνολο των χρηματοδοτήσεων που έχει χορηγηθεί προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με βάση τιτλοποιήσεις δανείων τους που έχουν προβεί από 1.7.2007 έως σήμερα με τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των χρηματοδοτήσεων.

Ανά τράπεζα, τις τιτλοποιήσεις, μία προς μία, δανείων τους που έχουν κατατεθεί στην ΕΚΤ για τη χορήγηση ρευστότητας, καθώς και τους συγκεκριμένους όρους κάθε μιας χρηματοδότησης.

Εξάλλου, με επιστολή του στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Π. Λαφαζάνης του ζητά να καταθέσει στη Βουλή τα παρακάτω στοιχεία:

* Το ύψος τής, τυχόν, τύπωσης, με την έναρξη της κρίσης, νέου χρήματος από την ΕΚΤ.

* Το σύνολο των χρηματοδοτήσεων (ρευστότητα) της ΕΚΤ προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά τα έτη 2007, 2008, 2009 έως σήμερα.
Παναγόπουλος Θάνος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου