Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Με άγχος και κατάθλιψη οι... μισοί Έλληνες εργαζόμενοι!


Ένας στους δέκα εργαζόμενους στην Ευρώπη αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, το οποίο σχετίζεται με την εργασία του. Την ίδια στιγμή, σχεδόν οι μισοί Έλληνες εκδηλώνουν έντονο άγχος και κατάθλιψη, εξαιτίας της δουλειάς τους, ποσοστό το οποίο ξεπερνά το μέσο ευρωπαϊκό.
Σχεδόν 164 εκατ. Ευρωπαίοι εργαζόμενοι υφίστανται τα εν λόγω προβλήματα, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της "Eurostat" στις 27 χώρες - μέλη της Ε.E.
Το 3,2% έχουν υποστεί ατύχημα στον χώρο της δουλειάς. Το 8,6% έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας, όπως οστικά, μυϊκά, στρες, άγχος και κατάθλιψη. Το 41% των εργαζομένων εκτίθενται σε παράγοντες οι οποίοι μπορούν να έχουν επίπτωση στην ψυχική τους υγεία.

Ατυχήματα

Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων προκύπτει ότι περίπου 7 εκατ. εργαζόμενοι είχαν εργασιακό ατύχημα κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Οι άνδρες εμφανίζονται πιο επιρρεπείς, ενώ τα ατυχήματα συμβαίνουν συχνότερα στους εργαζόμενους μικρότερης ηλικίας.

Ατυχήματα καταγράφονται πιο συχνά σε τομείς όπως η γεωργία, η βιομηχανία και οι κατασκευές. Στις γυναίκες εργαζόμενες συμβαίνουν κυρίως στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας, σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Άλλα προβλήματα

Περίπου 20 εκατ. Ευρωπαίοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μία σειρά άλλων προβλημάτων υγείας, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στον εργασιακό τους χώρο.

Το 8,6% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι κατά τους τελευταίους 12 μήνες εμφάνισαν κυρίως ορθοπεδικά και μυϊκά προβλήματα στην πλάτη, τον αυχένα, τους ώμους, τα χέρια, στρες, κατάθλιψη ή άγχος.

Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται ορθοπεδικά ή μυϊκά προβλήματα στα πόδια, καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα, πονοκέφαλοι, πόνοι στα μάτια, λοιμώδη νοσήματα, δερματολογικά και προβλήματα ακοής.

Τα χειρωνακτικά επαγγέλματα κατέχουν πάλι υψηλή θέση στη συχνότητα εμφάνισής τους. Το στρες και η κατάθλιψη, ωστόσο, αποτελούν προνομιακά ...πεδία για τους εργαζόμενους στην οικονομία, το εμπόριο και την εκπαίδευση.

Η Ελλάδα

Δεινή είναι η εικόνα που εμφανίζουν οι Έλληνες εργαζόμενοι. Το 1,9% έχουν υποστεί εργατικό ατύχημα κατά τον τελευταίο χρόνο, ποσοστό το οποίο βρίσκεται κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αντίθετα, πολύ υψηλό εμφανίζεται το ποσοστό των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία σχετίζονται με την εργασία (17,1%), καθώς μόνον η Πολωνία έχει υψηλότερο ποσοστό (28,5%).

Το 6,6% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνουν ότι έχουν τουλάχιστον ένα πρόβλημα υγείας το οποίο σχετίζεται με τη δουλειά τους. Το 41,4% των ερωτηθέντων Ελλήνων εργαζομένων εκτίθενται σε παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό τόσο των 15 (41%) όσο και των 27 χωρών - μελών (40,7%).
Η ΑΥΓΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου