Συστάσεις για σκληρή λιτότητα, νέους φόρους και ριζικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό, στο εκπαιδευτικό σύστημα και στο σύστημα υγείας, περιλαμβάνει η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τη χώρα μας που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.
Οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού επισημαίνουν στη έκθεσή τους ότι η Ελλάδα «δεν απέφυγε την κρίση και είναι μάλλον απίθανο να αποφύγει την ύφεση, λόγω της απότομης βουτιάς στην εμπιστοσύνη, την τουριστική κίνηση και το ναυτιλιακό συνάλλαγμα».
Επιπλέον, λένε, ο χρηματοοικονομικός κλάδος δέχεται πιέσεις από τη συρρίκνωση της αγοράς ακινήτων και την αυξημένη έκθεσή του στις αναδυόμενες οικονομίες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Εφιαλτικές προβλέψεις
Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ δίνει εφιαλτικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία:
Το χρέος οδεύει προς το 100% του ΑΕΠ, ενώ οι δαπάνες για τις συντάξεις προβλέπεται να έχουν εκτιναχθεί στο 20% του ΑΕΠ ως το 2050.
Το ελληνικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1,3%, ενώ θα αυξηθεί οριακά κατά 0,3% το 2010.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα εκτιναχθεί στο 6,1% του ΑΕΠ το 2009 και στο 6,7% το επόμενο έτος.
Ο δείκτης ανεργίας θα ανέλθει στο 9,5% φέτος και στο 10,3%
Οι ΟΟΣΑ αποδίδει τις απαισιόδοξες προβλέψεις του για την Ελλάδα, στον
δημοσιονομικό εκτροχιασμό που δεν επιτρέπει στη χώρα να ελιχθεί προκειμένου να αντεπεξέλθει στην εξασθένιση της οικονομικής δραστηριότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο και για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, ο ΟΟΣΑ συνιστά προς την κυβέρνηση μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων:
-βελτίωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης και της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα αλλά και επίτευξη δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Η μείωση της φοροδιαφυγής είναι το «κλειδί» για τη στήριξη των δημόσιων οικονομικών.
-αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού
-διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές αγαθών και εργασίας ? ώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά αγαθών, ενίσχυση της ελαστικότητας στην αγορά εργασίας
-βελτιωτικές παρεμβάσεις στα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης.
Αναλυτικότερα, ο ΟΟΣΑ ζητά:
Ασφαλιστικό
Περαιτέρω ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, «ποινές» σε όσους άρχισαν να εργάζονται σε μικρή ηλικία και θα κάνουν χρήση της συνταξιοδότησης με 37 έτη απασχόλησης αλλά και σε γυναίκες που συνταξιοδοτούνται πρόωρα λόγω ανήλικων παιδιών, κατάργηση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών και αντικατάστασή της με «συμβατικές κοινωνικές πολιτικές», αύξηση των ετών απασχόλησης και σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας, διαχωρισμό των κλάδων σύνταξης και περίθαλψης στα ασφαλιστικά ταμεία.
Προϋπολογισμός και φορολογία
Μηδενισμό του ελλείμματος μέχρι το 2014, ενσωμάτωση στο Σύνταγμα της δέσμευσης των κυβερνήσεων για τήρηση των ορίων δαπανών που προβλέπει ο προϋπολογισμός, όχι άλλες περαιώσεις φορολογικών χρήσεων, μετάταξη σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ (στο 19%) δεκάδων προϊόντων που φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή (9% ή 4,5%), κατάργηση φοροαπαλλαγών, κατάργηση αφορολογήτου ορίου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες (10.500 ευρώ, το οποίο είχε καταργηθεί στα τέλη του 2008 από τον Γ. Αλογοσκούφη, αλλά το επανέφερε στις αρχές του 2009 ο Γ. Παπαθανασίου), αύξηση συντελεστών φόρων ακινήτων, αξιοποίηση κτηματολογίου για επιβολή φόρου στα ακίνητα, κατάργηση τραπεζικού απορρήτου φορολογουμένων για τις ελεγκτικές φορολογικές αρχές, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, ίδιες αμοιβές για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο ανεξαρτήτως της υπηρεσίας στην οποία προσλαμβάνονται.
Ειδικά, για τη φορολογία των ακινήτων, οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ τονίζουν ότι τα έσοδα από τη φορολογία ακινήτων ανέρχονται στην Ελλάδα μόλις στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ στα υπόλοιπα κράτη μέλη του οργανισμού είναι κατά μέσο όρο 2%. Για την άντληση εσόδων προτείνεται λοιπόν η αύξηση των συντελεστών του ΕΤΑΚ για τα ακίνητα που ανήκουν στα νοικοκυριά (0,1% της αντικειμενικής αξίας) και εξίσωση με τον συντελεστή ΕΤΑΚ για τα ακίνητα που ανήκουν σε επιχειρήσεις (0,6%).
Παιδεία
Επιβολή διδάκτρων και στο προπτυχιακό επίπεδο, είσοδο ιδιωτικών πανεπιστημίων, χορήγηση φοιτητικών δανείων, υποχρεωτικό έτος κατάρτισης πριν από τον διορισμό των εκπαιδευτικών, αυτονομία ΑΕΙ και ΤΕΙ στην επιλογή προσωπικού και φοιτητών, αξιολόγηση σχολείων με βάση τις επιδόσεις των μαθητών, διαχωρισμό των εξετάσεων για το απολυτήριο Λυκείου με τις εξετάσεις για την εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Υγεία
Παροχή ιδίου τύπου πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε όλους τους ασφαλισμένους, συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων για τον τομέα υγείας σε ένα μόνο υπουργείο, αύξηση ποσοστών συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, προσλήψεις νοσηλευτών, κατάργηση κρατικού τιμολογίου περίθαλψης και αντικατάσταση του με σύστημα διαπραγμάτευσης τιμών μεταξύ νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων.
Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ακόμη πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής των γιατρών, λέγοντας ότι τα «φακελάκια» που ζητούν από τους ασθενείς είναι αποτέλεσμα των μεγάλων μισθολογικών ανισοτήτων που υπάρχουν στα νοσοκομεία.
Κατερίνα Κοσμά
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Άγκυρα και Μόσχα δρουν σε βάρος των εθνικών συμφερόντων
Πριν από 5 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου