Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Ακόμη 7 χρόνια παγκόσμιας κρίσης στην απασχόληση

Ακόμη 7 χρόνια... φαγούρας – κρίσης στην απασχόληση προβλέπει και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Κατά τη διάρκεια της φετινής, 98η Συνόδου της ΔΟΕ, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Γενεύη με τη συμμετοχή εκπροσώπων εργοδοτών, εργαζομένων και κυβερνήσεων περισσότερων από 192 κρατών μελών του ΟΗΕ, ήταν έκδηλη η προσπάθεια στήριξης της ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Ευελιξίας, η οποία με μαθηματική ακρίβεια, όπως διαπιστώθηκε από τους εκπροσώπους των συνδικάτων, οδηγεί στην κατάργηση του 40ωρου. Βέβαια, το πολυπόθητο 35ωρο, στόχος των συνδικάτων όλα τα προηγούμενα χρόνια θα εφαρμοστεί με μια τεράστια διαφοροποίηση, αυτή της παράλληλης μείωσης των αποδοχών. Με εμφανή τα σημάδια της κρίσης στην απασχόληση, κατά τη Σύνοδο (τα συμπεράσματα της οποίας δεν είναι δεσμευτικά για τους συμμετέχοντες), ήταν εμφανέστατη η στροφή των περισσότερων κρατών μελών προς τη μείωση των ωρών εργασίας, με μείωση των αποδοχών, ενώ κέρδισαν έδαφος και η μερική ανεργία παράλληλα με την κατάρτιση. Ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Jua Somavia έκανε λόγο για παγκόσμια κρίση της απασχόλησης, η οποία προέβλεπε ότι θα διαρκέσει ακόμη και 7 χρόνια.

Τάχθηκε δε, υπέρ της περικοπής του χρόνου εργασίας ώστε να μην περικοπούν οι θέσεις απασχόλησης. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνίδα υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της υποστήριξε ότι απαιτείται εγρήγορση και επανασχεδιασμός των πολιτικών. Τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των θέσεων εργασίας και ζήτησε τη συνεργασία των εκπροσώπων των εργοδοτών και των εργαζόμενων.

Αναλυτικά, η κ. Πετραλιά υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης επιβάλλει μια πολυδιάστατη προσέγγιση, η οποία θα συνδέει τις πολιτικές για την Απασχόληση, τις πολιτικές για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ευρεία εφαρμογή και σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και των Διεθνών Κανόνων Εργασίας.

Παραδέχθηκε μάλιστα, ότι οι όροι των συλλογικών αλλά και των ατομικών συμβάσεων εργασίας πολλές φορές αγνοούνται και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να αποδεχθούν επαχθείς όρους εργασίας και τάχθηκε υπέρ ενός ευέλικτου πλαισίου, που να αφήνει περιθώριο για τις αναγκαίες προσαρμογές.

Αμέσως μετά από την τοποθέτησή της, σε ερώτηση δημοσιογράφων για τα δυσοίωνα συμπεράσματα της Συνόδου, η ελληνίδα υπουργός υποστήριξε ότι η οικονομική κρίση είναι πρωτόγνωρη, έχει ταρακουνήσει σαν ένας σεισμός όλο το οικονομικό κατεστημένο και όλες τις κοινωνίες σε όλο τον πλανήτη, όμως μέσω της υλοποίησης ενός Συμφώνου για την Απασχόληση, στο πλαίσιο της Ε.Ε., υπάρχει δυνατότητα θωράκισης των θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε τομείς του μέλλοντος, όπως είναι τα πράσινα επαγγέλματα και η κοινωνική οικονομία.
Της Ρούλας Σαλούρου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου