Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

ΗΠΑ-Φλόριδα-Μανωλάδα

Οι φεουδαρχικού τύπου συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των εργατών συλλογής της φράουλας στη Μανωλάδα, μονοπώλησαν την επικαιρότητα πριν μερικές εβδομάδες. Η Ελλάδα (για άλλη μια φορά) «έπεσε από τα σύννεφα». Μόνο που η σύγχρονη δουλοπαροικία είναι ένα εξαιρετικά σύνηθες φαινόμενο στα χωράφια του ανεπτυγμένου κόσμου, προς μεγάλη αδιαφορία της πλειοψηφίας των δυτικών καταναλωτών.
Στην Πολιτεία της Φλόριδα στις ΗΠΑ, αντί για φράουλες, οι εργάτες γης συλλέγουν ντομάτες. Αντί για Πακιστανοί, Αφγανοί και Ρουμάνοι είναι Ισπανόφωνοι, Αιτϊανοί και μετανάστες Ινδιάνοι Μάγια από την Κεντρική Αμερική. Ο καρπός που συλλέγουν καταλήγει στις μεγαλύτερες αλυσίδες ταχυφαγείων των ΗΠΑ, Μακ Ντόναλντς, Γιαμ! και Μπέργκερ Κίνγκ. Για να βγάλουν 50 δολάρια την ημέρα πρέπει να συλλέγουν περί τα 1600 κιλά την ημέρα ο καθένας/μια! Δηλαδή περίπου 1,5 σέντς του δολαρίου για κάθε μισό κιλό ντομάτας!
Από το 1993 οι εργάτες γης συγκρότησαν μια οργάνωση βάσης, τον «Συνασπισμό των Εργατών της Ιμμοκαλέε» (Coalition of Immokalee Workers), η οποία αγωνίζεται σκληρά για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, πληρωμής και διαβίωσης των χιλιάδων εργατών γης της Φλόριδα. Μέσα στο 2007, μετά από μια μεγάλη καμπάνια διαμαρτυρίας, η οργάνωση ανάγκασε τους πολυεθνικούς κολοσσούς Μάκ Ντόναλντς, και Γιαμ! να δώσουν αύξηση ένα ακόμη σέντ το μισόκιλο. Η Μπέργκερ Κίνγκ, όμως, αντιστεκόταν και μάλιστα τα στελέχη της εκφράζονταν δημοσίως απαξιωτικά για την Οργάνωση των εργατών γης. Τελικά, μετά από μια επίπονη εκστρατεία διαμαρτυρίας εναντίον της εταιρείας που εξαπλώθηκε σε όλη τη Φλόριδα και στην οποία συμμετείχαν εκτός των εργατών και χιλιάδες απλοί πολίτες, συνδικάτα, οργανώσεις καταναλωτών, κλπ, η εταιρεία αναγκάστηκε να αποδεχτεί αυτή την αύξηση. Βέβαια, η απόφαση αυτή κανείς δεν γνωρίζει αν και πώς θα εφαρμοστεί καθώς τους εργάτες γης τους μισθώνουν οι αγρότες που έχουν συμβόλαια με τις πολυεθνικές και όχι οι ίδιες οι εταιρείες. Ήδη, η Ομοσπονδία των μεγαλο-καλλιεργητών ντομάτας της Πολιτείας (στα χωράφια τους καλλιεργείται το 90% της παραγόμενης ντομάτας) αρνείται να εφαρμόσει τη συμφωνία επικαλούμενη τον ελεύθερο ανταγωνισμό και τη νομοθεσία αντι-τραστ! Η αλήθεια είναι ότι η εταιρεία βελτιώνει το κοινωνικό της προφίλ με ξένα κόλλυβα, καθώς αυξάνει την τιμή του παραγωγού μόνο κατά μισό σεντ, το άλλο μισό θεωρεί ότι πρέπει να το βάλλουν οι αγρότες. Παρά την διελκυστίνδα εταιρείας-μεγαλοαγροτών, τουλάχιστον φαίνεται ότι ο αυτό-οργανωμένος αγώνας των εργατών γης δεν πάει χαμένος παρά τις απειλές, τις δυσκολίες και τις σκληρές συνθήκες στις οποίες αναπτύσσεται.


By εξαποδω


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου