Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Εξι χιλιάδες κολοσσοί εξουσιάζουν έξ δις ανθρωπάκια

Έτσι παίζουν τα απρόσωπα κράτη, τα κοράκια (με όνομα) του σάπιου αυτού συστήματος. Τα κοράκια με όνομα, λέω και πάλι (και πάλι). Στις Bank of America και Citibank (όπως και στην κακομοίρα τη Lehman, την AIG, την Fannie Mae, την Freddie Mac, κλπ) όπου τα κοράκια δούλεψαν αλλιώς φορτώνοντας τις αμαρτίες και τις βρωμιές τους στα κράτη, τα κόζα είναι διαφορετικά. Αυτές, κατά δήλωση τους, δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν δράμι, από το ποσό που έλαβαν ως βοήθεια για τους επόμενους 5 μήνες (τουλάχιστον). Αν το επιστρέψουν ποτέ, ειδοποιήστε με.

Ο αποπληθωρισμός είναι εδώ. Το Αμερικάνικο κράτος, "προετοιμάστηκε" (όπως και τα υπόλοιπα μαϊμουδάκια της υφηλίου που κάνουν/με ό,τι κάνει) με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, φουσκώνοντας τα ήδη τυμπανισμένα ελλείματα του, φορτώντας όλες τις χρεοκοπημένες εταιρείες-επιχειρήσεις στους ώμους του.

Όταν το λεγόμενο private/corporate lending έσκασε, όπως έσκασε, τα κράτη ήρθαν ως κούφιοι εξυγιαντές, να αναπληρώσουν - ή καλύτερα πληρώσουν - το "χαμένο 'εδαφος". ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ. Την ανικανότητα, την απληστία, την φούσκα του δανεισμού, κάποιων, καλούνται να την πληρώσουν τώρα όλοι. Διότι δεν υπήρχαν κανόνες, δεν υπήρξε έλεγχος, δεν υπήρξε σύνεση, υπευθυνότητα, τίποτα.

Εν προκειμένω, στις ΗΠΑ, το κράτος είναι λχ, ήδη κατά 34% μέτοχος της Citigroup, από την στιγμή που η τελευταία θα μετατρέψει όλες τις προνομιούχες μετοχές της σε κοινές. Τί σημαίνει αυτό;

Αυτό που λέμε εδώ και πολλούς μήνες και ξανά τώρα. Τα εξυπνοπούλια φόρτωσαν σαν μπεσακτσήδες όλες τις αμαρτίες τους στα κράτη. Δηλαδή: στους φορολογούμενους.
Εσένα, εμένα, τον Rahul, τον Andre, τον Παναγή από τα Μέγαρα.
Όχι σε τίποτα ανεπτυγμένα βασίλεια, αλλά στα ήδη χρεοκοπήμένα κράτη, που δεν έχουν καλά - καλά να αποπληρώσουν στις Κεντρικές Τράπεζες τους τόκους από τα δανεικά (με τα οποία φυτοζωούν), παρόλαυτά επωμίστηκαν εκατοντάδες δις παραπάνω για να σώσουν αυτούς τους κυρίους. Ο χρεοκοπημένος μπορεί εξάλλου να αναλάβει κάθε υποχρέωση ανεξαρτήτως ύψους. Η μοίρα του θα είναι ούτως ή άλλως ίδια. Ο θάνατος μας, η ζωή τους.

Προκειμένου να μην φαλιρίσουν οι "κάποιοι" ιδιώτες, ας φαλιρίσουν τα κράτη, λοιπόν. Τα οποία, για να βρουν λεφτά, τι κάνουν; Αυξάνουν τους φόρους. Τί άλλο; Βλέπετε, ο αποπληθωρισμός, μια κατάσταση ιδιαίτερα οξεία και αναπότρεπτη, θα διαρκούσε πολύ λιγότερο αν εξαρχής αποφασίζαμε να φουντάρουμε τους πραγματικά υπαίτιους, αυτούς που καλούνται συχνά, "η ελίτ". Αυτούς που ο David Rothkopf εκανε τον κόπο να μετρήσει και τους βρήκε περίπου 6.000. Έξι χιλιάδες κολοσσοί, εξουσιάζουν 6 δις ανθρωπάκια (Not bad, huh?).
Epicurus2day


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου