Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Ελιγμός για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών

Την ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (σε χωριστό από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα κλάδο στον οποίο θα καταβάλλει κανονικά την εισφορά του, ως εργοδότης, το Δημόσιο) ή τη δημιουργία ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος (και ασφαλιστικού φορέα) για τους ασφαλισμένους του δημοσίου, συζητά η ΑΔΕΔΥ.

Την πρόταση υποβάλλει σήμερα στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ ο γ.γ. της οργάνωσης και επικεφαλής της ΔΑΚΕ δημοσίων υπαλλήλων Ηλ. Ηλιόπουλος ως «λύση» για να παρακαμφθεί η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που χαρακτηρίζει ως «επαγγελματική» την ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει ενιαία όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες.

Διέξοδος
Η πρόταση για υπαγωγή στο ΙΚΑ ή τη δημιουργία ταμείου για τους δημοσίους υπαλλήλους έχει, ήδη, συζητηθεί μεταξύ των στελεχών των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΑΔΕΔΥ και του προέδρου της Σπ. Παπασπύρου.

Ο οποίος, επίσης, αναζητεί, μια νομοθετική διέξοδο, ώστε να μην ανατραπεί, μέσω της απόφασης του ΔΕΚ, το καθεστώς ασφάλισης των υπαλλήλων που «αποτελεί μέρος του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης». Σε αυτή τη βάση η ΑΔΕΔΥ συμφώνησε να στείλει εκπροσώπους - νομικούς στην Επιτροπή που συγκρότησε η κυβέρνηση και η οποία καλείται να απαντήσει στην Ε.Ε. σχετικά με την καταδικαστική απόφαση.

Αν ισχύσει η απόφαση αυτή, η ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων θα θεωρείται, στο εξής, ως αμιγώς επαγγελματική και χωρίς κρατική εγγύηση, υπογραμμίζουν τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ. Η εφαρμογή της απόφασης θα έχει ως συνέπεια και τη σταδιακή (από το 2013 και μετά, με βάση το επικρατέστερο σενάριο) αύξηση κατά 5 έως 15 χρόνια των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών που έχουν προσληφθεί μέχρι τις 31/12/92.

Το ΕΦΑΠΑΞ
Η ΑΔΕΔΥ θα καλέσει την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα το οικονομικό πρόβλημα του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και το ταμειακό έλλειμμα (άνω των 600 εκατ. ευρώ) που έχει «παγώσει» την καταβολή των εφάπαξ στους συνταξιοδοτούμενους. Ο Ηλ. Ηλιόπουλος, μιλώντας στην Η», τάχθηκε υπέρ της δανειοδότησης του Ταμείου, αλλά, «αποκλειστικά από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και με την εγγύηση του Δημοσίου, ως προς τη δυνατότητα εξόφλησης του ποσού που θα ζητηθεί».
Του Γιώργου Γάτου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου