Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Εκλογική επανάσταση στο Μεξικό: «Ψηφίστε... κανέναν»

Από το 1929 έως το 2000, το Μεξικό τελούσε υπό τη διακυβέρνηση ενός και μοναδικού κόμματος, του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI). Πέρασαν επτά δεκαετίες για να φύγει η χώρα από το μονοκομματισμό και, μέσα σε εννέα χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπη με την απογοήτευση. Η ανικανότητα των κυβερνήσεων να ικανοποιήσουν τους πολίτες του Μεξικού, οδήγησαν σε ένα νέο κίνημα: «Λευκή Ψήφος» (voto en blanco)

Ανάμεσα στα σποτάκια της εκλογικής καμπάνιας για τις εκλογές της 5ης Ιουλίου στο Μεξικό, ξεχωρίζει αυτό που δεν υπόσχεται τίποτα, ούτε εξάρθρωση των καρτέλ, ούτε δωρεάν φαρμακευτική πρόνοια. Αντίθετα, προτρέπει τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν κανέναν.

Το μήνυμα είναι απλό: το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο και όζει. «Το να ψηφίσουμε πάλι τους ίδιους και αναμενόμενους δεν ωφελεί. Η λογική του το μη χείρον βέλτιστον, είναι σαν να μας υποχρεώνουν να δοκιμάσουμε το λιγότερο σάπιο φρούτο. Καλύτερα, να δοκιμάσω στην επόμενη σοδειά, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο».

Ουσιαστικά, οι υποστηρικτές του κινήματος –ανάμεσά τους ακαδημαϊκοί και πολιτικοί- εκφράζουν την οργή τους για την έξαρση της εγκληματικότητας, την αναξιοκρατία και την κοινωνική ανισότητα και ειδικά για τους πολιτικούς τους, οι οποίοι υπερπλουτίζουν τη στιγμή που η πλειοψηφία του λαού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Μιλούν για «πέρασμα από την πολιτική δικτατορία στη δικτατορία των σφετεριστών».

Εταιρίες δημοσκοπήσεων, κρατικοί φορείς και οι ίδιοι οι πολιτικοί έχουν επιδοθεί σε μια γιγαντιαία προσπάθεια να προτρέψουν τους απογοητευμένους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, αλλά η εκτεταμένη απόρριψη του συστήματος έχει ταρακουνήσει επικίνδυνα το οικοδόμημα. Τόσο, που ορισμένες δημοσκοπήσεις θέλουν το PRI να ανεβαίνει πάλι στη εξουσία, μιας και οι υποστηρικτές του είναι αρκετά στρατευμένοι, ώστε να μεταπεισθούν.

Πόσο αποτελεσματικό θα είναι αυτό το κίνημα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων. Άλλοι μιλούν για ελιτίστικο κίνημα, το οποίο δεν κατανοούν πολλοί. Άλλοι ευελπιστούν σε ποσοστά της τάξης του 70%, ικανά, δηλαδή, να μην περάσουν απαρατήρητα. Το σίγουρο είναι πως όλο αυτό είναι μία απόδειξη της έλλειψης σοβαρών επιλογών. Εν ολίγοις, μένει να δούμε ποιος θα πάρει το μήνυμα και ποιο θα είναι αυτό!
TVXS


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου