Ποια είναι η άποψή σας για το λιθάνθρακα και τα πυρηνικά; Θέματα «ταμπού» σε σχέση με τα ενεργειακά, επανέρχονται στο προσκήνιο μέσω ενός ερωτηματολογίου που κατάρτισε το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, που αποτελεί και θεσμοθετημένο σύμβουλο της κυβέρνησης για θέματα ενέργειας. Το ερωτηματολόγιο έχει ως σκοπό να βολιδοσκοπήσει παράγοντες και εκπροσώπους της δημόσιας ζωής, γύρω από το πως αντιλαμβάνονται τα ενεργειακά ζητήματα.
Στο ερωτηματολόγιο, που καταρτίστηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, περιλαμβάνονται συνολικά 17 ερωτήσεις και δύο από αυτές εξετάζουν τη στάση των ερωτώμενων γύρω από το θέμα του λιθάνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας
Όσο για τον κατάλογο των συμμετεχόντων αυτός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νομάρχες και δημάρχους περιοχών όπου βρίσκονται εγκατεστημένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, καθηγητές πανεπιστημίου, ενώ εστάλη επίσης και σε συνδέσμους και φορείς όπως η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, το ΤΕΕ, το ΙΝΚΑ, η Greenpeace και η WWF.
Με βάση το εισαγωγικό σημείωμα της έρευνας σκοπός της είναι « να διαμορφώσει και εφαρμόσει μία κοινά αποδεκτή μεθοδολογία για την εκτίμηση των συντελεστών βαρύτητας των κριτηρίων που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους αρμόδιους φορείς κατά τη διαμόρφωση της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής και αποτυπώσει την άποψη αιρετών εκπροσώπων του Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκών λειτουργών και εκπροσώπων άλλων φορέων της χώρας σχετικά με τη σημαντικότητα των κριτηρίων αυτών».
Όπως κατήγγειλε χθες το ΠΑΣΟΚ μέσα από το ερωτηματολόγιο και τις διατυπώσεις που χρησιμοποιούνται, κάποια ερωτήματα «ξανανοίγουν» την ατζέντα για θέματα όπως ο λιθάνθρακας και η πυρηνική ενέργεια. Επίσης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για κατευθυνόμενη προσπάθεια με ερωτήσεις που δημιουργούν «εντυπώσεις» όπως:
«Κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να γίνει προσπάθεια μείωση του μεριδίου συμμετοχής των ρυπογόνων τεχνολογιών στην ηλεκτροπαραγωγή ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται απώλεια θέσεων εργασίας;
Κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να γίνει προσπάθεια αύξησης του μεριδίου συμμετοχής των ΑΠΕ ακόμη κι αυτό συνεπάγεται απώλεια θέσεων εργασίας;»
Σε άλλο σημείο οι ερωτώμενοι καλούνται να αξιολογήσουν τα υπέρ και τα κατά κάθε μεθόδου ηλεκτροπαραγωγής:
«Κάθε μορφή ενέργειας ή τεχνολογία έχει κάποια αδύνατα σημεία. Θα θέλατε να
εντοπίσετε ποια είναι αυτά στην περίπτωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής;»
Έτσι οι διάφορες τεχνολογίες και καύσιμα μεταξύ των οποίων ο λιθάνθρακας και τα πυρηνικά αξιολογούνται ως προς το κόστος, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, την ασφάλεια του εφοδιασμού, την ευστάθεια του συστήματος και η κοινωνική αποδοχή.
Ταυτόχρονα οι ερωτώμενοι καλούνται να διατυπώσουν τις «ενεργειακές» προτιμήσεις τους:
«Σε τι βαθμό συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το να προωθηθούν ή δρομολογηθούν
μέχρι το 2020 στην ηλεκτροπαραγωγή μονάδες από τις ακόλουθες κατηγορίες (κλίμακα συμφωνώ απόλυτα έως διαφωνώ απόλυτα):
Λιγνιτικές
Φυσικού αερίου
Λιθάνθρακα
Υδροηλεκτρικές
Αιολικά πάρκα
Φωτοβολταϊκά πάρκα
Άλλες Ανανεώσιμες Πηγές
(γεωθερμία, βιομάζα/βιοαέριο, μικρά ΥΗ)
Πυρηνική ενέργεια
Το ενδιαφέρον πάντως στην έρευνα του ΣΕΕΣ εντοπίζεται στο γεγονός ότι αρκετά μέλη του Συμβουλίου που επωμίζονται το βάρος της χάραξης της μακροχρόνιας ενεργειακής πολιτικής, έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Η συγκεκριμένη θέση είχε άλλωστε διατυπωθεί ανοιχτά και στην έκθεση του 2008. Για τα πυρηνικά δεν έχει υπάρξει ανάλογη επίσημη τοποθέτηση.
Σε κάθε περίπτωση πηγές του υπουργείου ανάπτυξης, που κλήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα, ανέφεραν ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή θέσης επί του θέματος «λιθάνθρακας». Ισχύει στο ακέραιο η απόφαση για μη χρήση του συγκεκριμένου καυσίμου αλλά και η κάθετη αντίθεση στη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι επισήμως ο Υπ.Αν. Κ. Χατζηδάκης, ακόμη και σε πρόσφατες δηλώσεις του επανέλαβε τις παραπάνω θέσεις.
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Βασιλιάς Δαγρές
Πριν από 2 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου