Η οικονομική κρίση αποτελεί και μία ευκαιρία για να συζητήσουμε σοβαρά σε αυτόν τον τόπο πώς θα ανασυντάξουμε την εθνική οικονομία και κυρίως πώς θα εστιάσουμε στην πραγματική οικονομία.
Από την άποψη αυτή η έναρξη του διαλόγου στο ΕΣΑΠ (Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής) που προωθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτ. Χατζηγάκης έρχεται την κατάλληλη στιγμή, και ενώ μπροστά μας υπάρχουν τα προβλήματα της μερικής επανεθνικοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (συζήτηση για αναθεώρηση της ΚΑΠ μετά το 2013), που προωθούν οι βιομηχανικές χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά, καθώς και τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.
Ο υπουργός για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει ως ισότιμους συνομιλητές αυτούς που αποτελούν το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, δηλαδή τους νέους αγρότες και τις περίπου 12 δευτεροβάθμιες Ενώσεις της χώρας, που διακρίνονται για την οικονομική τους δραστηριότητα και τον παραγωγικό τους ρόλο. Ακόμη και αν αυτό αποτελεί αιτία πολέμου για τις τριτοβάθμιες οργανώσεις και ιδιαίτερα για την ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία ωστόσο φέρει ακέραια την ευθύνη για τη μεγάλη αύξηση εφέτος στα τιμολόγια ενεργοποίησης των δικαιωμάτων του ΟΣΔΕ η οποία έστρεψε αγρότες σε άλλες επιλογές πέραν της κυβερνητικής παράταξης στην ευρωκάλπη, παρά το γενναίο πακέτο στήριξης των 500 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στα προεόρτια του ΕΣΑΠ έχει διακηρύξει ότι στροφή στην πραγματική οικονομία σημαίνει στροφή στον αγροδιατροφικό τομέα, που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα, ενώ καλείται να λύσει την πολύπλοκη εξίσωση του αυξημένου κόστους παραγωγής και της συμπίεσης των τιμών παραγωγού λόγω της ασύδοτης δράσης των μεσαζόντων που δρουν πλέον ως καρτέλ. Για τούτο, όμως, θα χρειαστεί αρωγή από τους υπουργούς Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου.
Κοντολογίς, για την εθνική οικονομία η διατήρηση της παραγωγικότητας του αγροτικού τομέα τα επόμενα χρόνια είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την ίδια τη χώρα και δεν είναι καθόλου αυτονόητη διαδικασία, με δεδομένο ότι επί χρόνια στο υπουργείο αυτό ασχολήθηκαν περισσότερο με αμυντικές πολιτικές διαχείρισης του υπάρχοντος status των επιδοτήσεων παρά με επιθετικές πολιτικές χάραξης στρατηγικής για το μέλλον του αγροτικού χώρου. Είναι δικαιολογημένος λοιπόν ο φόβος παραγόντων του υπουργείου για την τάση που υπάρχει τούτη την περίοδο στην Ευρώπη να περάσουν άμεσες επιδοτήσεις από τα χέρια των αγροτών (Πυλώνας Ι) στον Πυλώνα ΙΙ για την ανάπτυξη της υπαίθρου, διότι δεν έχει υπάρξει επί της ουσίας καμία σοβαρή προπαρασκευή στον τομέα αυτόν. Ενα σοβαρό κράτος θα επιζητούσε κονδύλια για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, προκειμένου με εθνικό σχέδιο να στρέψει την αγροτική οικονομία σε ανταγωνιστικές μορφές εκμετάλλευσης.
Ο κ. Ι. Κολλάτος είναι μηχανολόγος με μεταπτυχιακό στη Βιοτεχνολογία.
Βασιλιάς Δαγρές
Πριν από 3 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου