Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009

Πολυσήμαντο μήνυμα η εξέγερση κατά της εφορίας

Είναι μία πράξη συμβολική και ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Είναι επίσης ένα πελώριο ερωτηματικό για την τύχη των φόρων που πληρώνουμε.

Αναφερόμαστε στην εξέγερση κατοίκων της Λήμνου οι οποίοι απέκλεισαν τα συνεργεία των ελεγκτών της Υπηρεσίας Ελέγχων στο ξενοδοχείο τους και τους διεμήνυσαν με τον πλέον αυστηρό τρόπο ότι είναι ανεπιθύμητοι στο νησί τους από τη στιγμή που δεν έχουν ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, δεν έχουν ουσιαστικά νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ και οι γιατροί του νοσοκομείου παραμένουν απλήρωτοι.

Είναι μία κραυγή απόγνωσης των παραμελημένων από το κέντρο κατοίκων των νησιωτικών περιοχών. Εκφράζουν επίσης (έστω με τρόπο ο οποίος δεν συμφωνεί με τα χρηστά ήθη και το κράτος δικαίου) τα συναισθήματα των κατοίκων της ξεχασμένης επαρχίας.

Είναι ταυτοχρόνως και ένα πελώριο ερωτηματικό για τη διαχείριση των εσόδων από φόρους.

Το γράφαμε και σε παλιότερο σημείωμα. Ο Ελληνας φορολογούμενος αισθάνεται ότι πληρώνει τζάμπα φόρους και ότι η πολιτεία ουσιαστικά δεν του παρέχει σε ανταπόδοση καμία άξια λόγου υπηρεσία. Δεν έχει νοσοκομειακή περίθαλψη της προκοπής, η παιδεία βγάζει ανέργους ή ετεοραπασχολούμενους αντί πτυχιούχους που βρίσκουν δουλειά, οι δρόμοι είναι καρμανιόλες, απολαμβάνει κοινωνική προστασία για κλάματα, η εγκληματικότητα και η ανασφάλεια χτυπούν ταβάνι, οι νησιώτες νοιώθουν και είναι αποκλεισμένοι. Αισθάνεται δηλαδή ότι τα χρήματά του κατευθύνονται στον πίθο των Δαναίδων, τροφοδοτούν ένα σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος το οποίο προτιμά να ταίζει τα κυβερνητικά?παιδιά και να ξεχνά τους πολίτες και τις ανάγκες τους.

Είναι ένα ισχυρό σήμα κινδύνου προς την κυβέρνηση η οποία ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέο φοροεισπρακτικό κύμα. Ένα σήμα με το οποίο ζητείται χρηστή διαχείριση και απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση και τη διάθεση των κονδυλίων του δημόσιου τομέα.

Και να το θυμάστε. Αν η κυβέρνηση αγνοήσει το μήνυμα θα βρει μπροστά της πολίτες που θα εκφράζουν την ανυπακοή τους στο κράτος με την άρνηση καταβολής των φόρων.

Αν αυτό προστεθεί στη φοροδιαφυγή, τότε γίνεται αντιληπτό ότι το έργο της είσπραξης των φόρων θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο.

Εδώ και τώρα λοιπόν διαφάνεια στη διαχείριση των φόρων.

Του Θανάση Λυρτσογιάννη
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου