Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Σχέδιο για τη διαφάνεια στα δημόσια έξοδα

Σχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία ενός κεντρικού διαδικτυακού τόπου, στον οποίο θα δημοσιεύονται άμεσα όλα τα έξοδα των δημόσιων φορέων, πρότεινε τη Δευτέρα στην πολιτεία ο πρόεδρος της Μarfin Investment Group Ανδρέας Βγενόπουλος.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βγενόπουλος, πρόκειται για το σχέδιο "ΦΩΣ" η εφαρμογή του οποίου έχει ως στόχο την απόλυτη και διαχρονική διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος με τις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία που θα προτείνει προς την πολιτεία ο όμιλος της MIG.
Ο κ. Βγενόπουλος επεσήμανε ότι με αυτό τον τρόπο όλοι οι πολίτες θα μπορούν μέσω Internet να ενημερώνονται για τη χρήση του δημόσιου χρήματος.

Το σχέδιο "ΦΩΣ" προβλέπει την άμεση αλλαγή του συστήματος προμηθειών του Δημοσίου μέσα από τρεις βασικούς άξονες:

Την κατάργηση του συστήματος "σφραγισμένων" προσφορών και των απευθείας επιλογών - αναθέσεων του Δημοσίου με την υιοθέτηση του συστήματος "e-procurement", δηλαδή διαγωνιστικές διαδικασίες μειοδοσίας ή πλειοδοσίας με απόλυτη διαφάνεια μέσω του διαδικτύου και με τη δυνατότητα παρακολούθησής τους από όλους τους Έλληνες.

Την υιοθέτηση του συστήματος των "φωναχτών" πλειστηριασμών για διαγωνισμούς μεγάλης αξίας, οι οποίοι θα διεξάγονται παρουσία των ενδιαφερομένων και θα αναμεταδίδονται ζωντανά από το διαδίκτυο (web-casting).

Την κατάργηση, στις περισσότερες των περιπτώσεων, των τεχνικών ή ειδικών προαξιολογήσεων και "πριμοδοτήσεων", με την υιοθέτηση ενός συστήματος βαρύτατων χρηματικών ποινών αν οι συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς του Δημοσίου δεν μπορούν τελικά να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των διαγωνιστικών προδιαγραφών.

Επίσης, η ΜIG, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Singular Logic, προσφέρει στο δημόσιο δωρεάν και άμεσα το λογισμικό ενός μηχανογραφικού συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών, με στόχο τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών.

Ο κ. Βγενόπολους ανέφερε ότι "όλα τα πολιτικά κόμματα και όλοι οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν τη διαφάνεια στη διαχείριση του Δημοσίου χρήματος, τον περιορισμό της σπατάλης και το τέλος της εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων... Η MIG θέλει να λειτουργεί σε μια σύγχρονη Ελλάδα με καθεστώς ισονομίας και απόλυτης διαφάνειας, με δυνατή οικονομία και ισχυρούς καταναλωτές και τα επιχειρηματικά της συμφέροντα συμπίπτουν με το συμφέρον της χώρας και όλων των πολιτών της".




1 σχόλιο: