Η γεωργία είναι πιο ανθεκτική στην παγκόσμια οικονομική κρίση συγκριτικά με άλλους τομείς γιατί η τροφή είναι μία βασική ανάγκη, όπως έδειξε νέα έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και του Οργανισμού για την Τροφή και τη Γεωργία των Ηνωμένων Εθνών.
Εφιστούν όμως προσοχή καθώς οι κίνδυνοι θα μεγαλώσουν αν η οικονομική ύφεση γίνει πιο βαθιά.
Οι πτώσεις στις τιμές των τροφίμων καθώς και στην παραγωγή και την κατανάλωση αγροτικών προϊόντων θα είναι μικρή, με την προϋπόθεση όμως πως η οικονομική ανάπτυξη θα ξεκινήσει στα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Το Outlook 2009-2018 για τη γεωργία που παρουσιάστηκε από τους δύο διεθνείς οργανισμούς την Τετάρτη αναφέρει πως καθώς η ύφεση κατεβάζει τις τιμές των τροφίμων, οι καταναλωτές που χτυπήθηκαν από αυτή μπορούν να “ανασάνουν”.
Αν και οι τιμές των τροφίμων δεν βρίσκονται πια στα ύψη-ρεκόρ όπως στις αρχές του 2008, εντούτοις είναι ακόμα υψηλές σε πολλές φτωχές χώρες. Το outlook σημειώνει πως μέσα στην επόμενη δεκαετία, οι τιμές των αγροτικών και κτηνοτροφικών αγαθών, εκτός από το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας, πιθανότατα δεν πρόκειται να πέσουν στις μέσες τιμές που είχαν πριν το 2007-2008, ακόμα και όταν σταθμίζονται για τον πληθωρισμό.
Η μέση τιμή για τις σοδειές προβλέπεται να είναι 10-20% μεγαλύτερη σε πραγματικούς όρους (σταθμισμένη για τον πληθωρισμό), συγκριτικά με τις τιμές της περιόδου 1997-2006, ενώ η τιμή του φυτικού λαδιού αναμένεται να είναι 30% πιο υψηλή.
Η αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη, η ανανεωμένη αύξηση στη ζήτηση τροφίμων από τις αναπτυσσόμενες χώρες καθώς και η αναδυόμενη αγορά βιοκαυσίμων θα βρίσκονται μεσοπρόθεσμα πίσω από τις τιμές των αγροτικών προϊόντων.
Η έκθεση δεν αποκλείει επίσης για τα επόμενα χρόνια την περίπτωση μεγάλης αστάθειας των τιμών, όπως συνέβη το 2008, και αυτό γιατί οι τιμές των αγαθών είναι όλο και περισσότερο συνδεδεμένες με το κόστος της ενέργειας και του πετρελαίου ενώ περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν για αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες.
"Οι υψηλές τιμές είναι καλές για τους παραγωγούς, όχι για τους καταναλωτές", δήλωσε στο Capital.gr ο Pavel Vavra, αξιωματούχος του ΟΟΣΑ και συντελεστής της έκθεσης, προσθέτοντας πως πέρυσι το αντίκτυπο στις τιμές των αγροτικών προϊόντων από τη δέσμευση καλλιεργήσιμης γης για την παραγωγή βιοκαυσίμων άγγιξε το 30%.
"Το βασικό πρόβλημα για τους γεωργούς είναι η πτώση των τιμών και το γεγονός πως η κρίση τους χτύπησε ξαφνικά. Αν ΄επιζήσουν΄ της κρίσης, οι προοπτικές για αυτούς μεσοπρόθεσμα θα είναι καλές. Βέβαια, αυτό εξαρτάται από αστάθμητους παράγοντες, καθώς και από τις πολιτικές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις", προσέθεσε.
Στο outlook υπογραμμίζεται η ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες ως προς την τροφή, λέγοντας πως το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη αλλά μάλλον η πρόσβαση σε αυτά.
“Υπό κανονικές συνθήκες, δε θα περίμενα ταραχές στις ανεπτυγμένες χώρες λόγω υψηλής τιμής βασικών τροφίμων, όπως είδαμε να συμβαίνει στο Μεξικό πριν από μερικά χρόνια για την τιμή του καλαμποκιού. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τις ακραίες μεταβολές των τιμών. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ειδικά αν δούμε μια απότομη εκτίναξη στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες πλέον συνδέονται στενότερα με τις τιμές των αγροτικών προιόντων”, σχολίασε ο κ. Vavra.
Τέλος, η έκθεση καλεί τοις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν με πολιτικές τη βιώσιμη χρήση της γης και του νερού και να βοηθήσουν τις φτωχές αγροτικές περιοχές ώστε να μην βασίζονται μόνο στη γεωργία.
Του Λάμπρου Κοντογεώργου
Βασιλιάς Δαγρές
Πριν από 3 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου