Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Πρόταση για αυτοδιαχείριση του City 99,5


Εν αναμονή της απάντησης της οικογένειας Αγγελόπουλου, για τη διάθεση του ραδιοφωνικού σταθμού και της λειτουργίας του στους εργαζόμενους, βρίσκεται το προσωπικό του City 99,5. Η ανταπόκριση στο αίτημα είναι καταρχάς θετική. Η οριστική τοποθέτηση της διοίκησης αναμένεται να γνωστοποιηθεί αύριο, στις 12 το μεσημέρι. Παραμένει το αδιέξοδο στον Ελεύθερο Τύπο.
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το μέλλον των εργαζομένων στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», τη σελίδα e-tipos.com και το ρ/σ «City 99.5». Οι 450 εργαζόμενοι του συγκροτήματος βρίσκονται σε διαρκή συνέλευση προκειμένου να διαφυλάξουν τα δικαιώματά τους ενώ ζητούν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης με συγκεκριμένα μέτρα.

Κατόπιν της διαδήλωσης την οποία πραγματοποίησαν χθες 1.000 περίπου απεργοί από το χώρο του Τύπου, πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, με τις θέσεις του προεδρείου να καταλαμβάνονται από τους εργαζόμενους στον Ε.Τ. και στο City.

Γνωρίζοντας ότι το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει σε λίγη ώρα, οι εργαζόμενοι απαίτησαν να πραγματοποιηθεί με ανοιχτό και συμμετοχικό τρόπο, παρουσία όλων των εργαζομένων. Η απαίτηση των απεργών για ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ δεν έγινε δεκτή, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι του Ε.Τ. και του City να προχωρήσουν σε συνέλευση στον 3ο όροφο, η οποία ζήτησε από την ΕΣΗΕΑ την κήρυξη 48ωρης απεργίας, έτσι ώστε να μπλοκαριστούν οι κυριακάτικες εκδόσεις.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δεν κατέληξε σε καμία γραπτή απόφαση, παραπέμποντας σε επόμενη συνεδρίαση ενώ άφησε να εννοηθεί, προφορικά, ότι συμφωνεί με την κήρυξη της 48ης απεργίας. Η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για αύριο στις 11 π.μ. Σήμερα θα συνεδριάσει το Διασωματειακό, ενώ το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί αρκετές συνελεύσεις σε εφημερίδες.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον Ε.Τ., στο e-tipos.com και στο ρ/σ City συζήτησαν τους τρόπους διασφάλισης της εργασίας τους και όλων των δικαιωμάτων τους, απέναντι στην απόφαση της ιδιοκτησίας για λύση και εκκαθάριση των δύο εταιρειών. H ιδιοκτησία έχει ήδη στείλει εκκαθαριστή για τις συνομιλίες με τους εργαζόμενους. Η κίνηση αυτή δεν καλύπτει τους τελευταίους, γι’ αυτό και ζητούν άμεση επαφή με την εργοδοσία προκειμένου να διασφαλίσουν την εργασία και τα πλήρη δικαιώματά τους.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται πλέον σε διαρκή συνέλευση για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν και ζητούν άμεσα συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε η κυβέρνηση να παρέμβει με συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούν ότι καμία απολύτως εξέλιξη για την επόμενη μέρα του «Ελεύθερου Τύπου», με ένα διάδοχο σχήμα, με μια πώληση του τίτλου ή οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη δεν δύναται να υπάρξει χωρίς τους ίδιους.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης το γεγονός της κρίσης που πλήττει όλα τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, η οποία εκφράστηκε με τη δυσάρεστη εξέλιξη για την εφημερίδα και τον ραδιοφωνικό σταθμό που είχαν περιέλθει στην ιδιοκτησία της κ. Αγγελοπούλου. «Ξέσπασε με δραματικό τρόπο, ναι. Ξέσπασε με ξαφνικό τρόπο, επίσης ναι. Η κρίση όμως αφορά όλο τον Τύπο και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και από τα συνδικαλιστικά μας όργανα, την ΕΣΗΕΑ, την ΠΟΕΣΥ, τις άλλες ενώσεις στο χώρο των ΜΜΕ έτσι ώστε να δούμε τελικά τι συμβαίνει στο χώρο του Τύπου και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν» επισήμανε στο TVXS η εκπρόσωπος των εργαζομένων του «Ελεύθερου Τύπου» Μαρίνα Παπαχριστούδη.

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ιστολόγιο στο διαδίκτυο, μελετάνε την πιθανότητα ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας ενώ σκέφτονται την έκδοση ενός απεργιακού φύλλου. Xθες εξέδωσαν το ακόλουθο ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ Των εργαζομένων στον «Ελεύθερο Τύπο»
και τον ραδιοφωνικό σταθμό του City 99,5

* Θεωρούμε ότι η απόφαση να μπει αιφνιδιαστικά λουκέτο στην εφημερίδα και τον ραδιοφωνικό σταθμό με τη μέθοδο της λύσης και εκκαθάρισης των δυο εταιρειών, είναι παράνομη και καταχρηστική.

* Απαιτούμε την επανέκδοση της εφημερίδας του Ε.Τ και την επαναλειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού City 99,5

* Στόχος-απαίτηση στην οποιαδήποτε εξέλιξη για την επόμενη μέρα των δυο Μέσων, όπως η πώληση ή μεταβίβαση της εφημερίδας-ραδιοφωνικού σταθμού δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτά.

* Ζητάμε άμεσα συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας, Εργασίας και Τύπου και ΜΜΕ για εξεύρεση λύσης.

«Κομμωτηριακή» η αντίληψη της Γιάννας Αγγελοπούλου

Ο πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και εκδότης της «City Press», Γ. Κύρτσος, κατήγγειλε χθες από το βραδινό δελτίο του Alter τις μεθοδεύσεις που έγιναν με εμπλοκή της κ. Μπακογιάννη, όπως υποστηρίζει, προκειμένου η εφημερίδα να περιέλθει στα χέρια της κ. Αγγελοπούλου – η οποία δεν συμμετείχε αρχικά στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εξαγορά της εφημερίδας.

«Είναι ένας ανάδελφος χώρος η Νέα Δημοκρατία, ειδικά όσον αφορά τα ΜΜΕ. Τα στιλέτα και τα μαχαίρια είναι στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε ο κ. Κύρτσος και αναπτύσσει αναλυτικά τις κινήσεις που οδήγησαν στη σημερινή δραματική κατάσταση για το μέσο και τους 450 προς απόλυση εργαζόμενους. «Η κ. Αγγελοπούλου έχει μια αντίληψη κομμωτηριακή, της άρεσε κάτι, το αγόρασε και τελικά βαρέθηκε. Ο μύθος της δεν εξυπηρετήθηκε και το άδειασε, αλλά το άδειασε με 450 οικογένειες εργαζομένων» υπογραμμίζει ο κ. Κύρτσος.

Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ιδρύθηκε το 1983 από τον Α. Βουδούρη. Με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, και της Ντόρας Μπακογιάννη, μέσω του κουμπάρου της εφοπλιστή Μαρινάκη, η εφημερίδα περιήλθε στην ιδιοκτησία του ζεύγους Αγγελοπούλου το 2006. Η νέα ιδιοκτησία άλλαξε την πολιτική κατεύθυνση της εφημερίδας, όπως αναφέρει και ο Γιώργος Κύρτσος, ενώ τα υπέρογκα οικονομικά ανοίγματα πολλαπλασίασαν τη ζημία της εταιρείας.

Δείτε το ιστολόγιο των εργαζομένων του «Ελεύθερου Τύπου» : http://ergazomenoieleftherostipos.blogspot.com/


-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου