Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

«Μεγάλος αδερφός» στα σκαριά

Εφιαλτικής λογικής είναι τα τρομολαγνικά μέτρα που θα προωθήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση, καθώς, πέρα από τις κάμερες που θα παρακολουθούν σε συνεχή βάση τους πάντες και τα πάντα, σχεδιάζει να δημιουργήσει αρχείο DNA με γενετικό υλικό πολιτών που έχουν εμπλακεί ποινικά ακόμα και σε ήσσονος σημασίας υποθέσεις όπου επαπειλείται ποινή φυλάκισης μόλις 3 μηνών.
Ο κυβερνητικός στόχος είναι η δημιουργία ενός απόλυτου «Μεγάλου Αδελφού», που θα έχει φακελωμένους τους πολίτες ακόμα και για μικροπαραβάσεις, όπως μπορεί να είναι ένα τροχαίο με τραυματίες.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει έτοιμη ρύθμιση για να μπορεί να αρθεί το απόρρητο κάθε είδους επικοινωνιών, όταν υπάρχουν υπόνοιες διάπραξης κακουργημάτων, ενώ οι αστυνομικές Αρχές πιέζουν ώστε αυτό το μέτρο να επεκταθεί και σε πλημμελήματα, ώστε να υπάρχει ένα πιο ολοκληρωμένο φακέλωμα.

Με επιχείρημα την πάταξη της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας, καθώς η κυβέρνηση αναγορεύει τη δημόσια ασφάλεια σε ύψιστο αγαθό, ανώτερο και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, είναι έτοιμα και άλλα νομοθετικά μέτρα που καθιστούν διάτρητες τις κάθε είδους επικοινωνίες.

Στοιχεία για 1 χρόνο
Ετσι η κυβέρνηση θα περάσει νόμο με τον οποίο θα διατηρούνται τουλάχιστον για 1 χρόνο όλα τα στοιχεία για τα επικοινωνιακά δεδομένα μεταξύ όλων των πολιτών, μήπως χρειαστεί στο διάστημα αυτό να εξιχνιαστεί κάποιο έγκλημα.

Αντιμετωπίζοντας, δηλαδή, όλους τους πολίτες ως εν δυνάμει ύποπτους τέλεσης αξιόποινων πράξεων, η κυβέρνηση θα γνωρίζει μέσω της κινητής τηλεφωνίας ποιος μίλησε με ποιον, πότε ακριβώς, από ποια θέση και τόπο, για πόσο χρόνο κ.λπ., αδιαφορώντας για το γεγονός ότι έτσι παραβιάζεται κατάφωρα όχι μόνο η ιδιωτική αλλά και η επαγγελματική ζωή.

Στον τομέα του DNA τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα, καθώς το πάνω χέρι παίρνουν οι αστυνομικές Αρχές, χωρίς τις δικαστικές εγγυήσεις που υποχωρούν και στον τομέα των καμερών. Για τη δημιουργία αρχείου DNA υπόπτων εγκαταλείπεται η λήψη δείγματος και η αξιοποίηση γενετικού υλικού ύστερα από άδεια που δίνεται με δικαστικό βούλευμα και η διαδικασία αυτοματοποιείται (όπως γίνεται με τα δαχτυλικά αποτυπώματα) και εκχωρείται στην ΕΛ.ΑΣ.

Η ανάγκη συλλογής στοιχείων DNA για ταυτοποιήσεις υπόπτων σε υποθέσεις βαριάς εγκληματικότητας οδηγεί σε κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων και προσωπικών δεδομένων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αδιαφορεί αυτήν τη στιγμή για τα δικαιώματα, αφού θέλει επικοινωνιακά να δείξει έργο στον τομέα της ασφάλειας, έστω και με αυταρχικά μέτρα, αφού οι δημοσκοπήσεις και τα εκλογικά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι υστερεί στον τομέα αυτό.

Ομως, η υστέρηση έγκειται στην αναποτελεσματικότητα της αστυνομίας και όχι στην έλλειψη νέων δρακόντειων και αντισυνταγματικών μέτρων, αλλά η κυβέρνηση βλέποντας τις διαρροές προς τον ΛΑΟΣ σπεύδει να υιοθετήσει κάποιες από τις ακραίες προτάσεις.

Για το DNA και τις κάμερες πρόκειται να εκφέρει γνώμη η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ), της οποίας τις αντιρρήσεις (που έχουν διατυπωθεί εδώ και καιρό) προσπαθεί πάση θυσία να κάμψει η κυβέρνηση.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά τις επιφυλάξεις για τη συνεχή καταγραφή των πάντων χωρίς κανένα έλεγχο νομιμότητας, αλλά θέλουν οπωσδήποτε να υπάρχουν κάμερες που θα παρακολουθούν σε 24ωρη βάση όλο τον χρόνο όσο το δυνατό μεγαλύτερες περιοχές και θα καταγράφουν προληπτικά όλα τα πρόσωπα (με καταγραφή όχι μόνο εικόνας αλλά και ήχου) και τα στοιχεία θα διατηρούνται για δύο εβδομάδες μήπως στο μεταξύ διαπιστωθεί η τέλεση κάποιου αδικήματος ή η ανάγκη χρήσης του υλικού σε σχετικές έρευνες.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης



Αρ. Σπηλιωτόπουλος
Προτείνει να συσταθεί τμήμα για την εγκληματικότητα

Τμήμα εγκληματολογικών επιστημών προτείνει να γίνει σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος. Ο υπουργός χθες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Πρυτάνεων που γίνεται στα Ιωάννινα, ζήτησε από τους πρυτάνεις, εφόσον το επιθυμούν και κρίνουν ότι αυτό είναι εφικτό, να δημιουργήσουν ένα τέτοιο τμήμα. Ο ίδιος είπε ότι ανάλογο επιστημονικό αντικείμενο δεν υπάρχει στα ιδρύματα της χώρας, παρά το γεγονός ότι η σημερινή κατάσταση ευνοεί την εξειδίκευση στελεχών για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου