Θα ασχοληθούμε σήμερα με ένα θέμα που μπορεί να μην αποδειχτεί ιδιαίτερα δημοφιλές. Με την πρωτοβουλία που πήρε η Τράπεζα της Ελλάδος για να συνταχτούν αξιόπιστες μελέτες για το περιβαλλοντολογικό μέλλον της χώρας. Πώς θα είναι η Ελλάδα μετά από μερικά χρόνια. Κάποιοι ίσως πουν ότι θέλουμε απλά να χειροκροτήσουμε μία έτσι κι αλλιώς αξιέπαινη προσπάθεια. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το θέμα με μεγαλύτερη προσοχή...
Πολλές από τις μελέτες των επιστημόνων για το μέλλον του πλανήτη μοιάζουν με ταινία επιστημονικής φαντασίας και μάλιστα με έντονο το στοιχείο του θρίλερ. Ειλικρινά δεν ξέρουμε αν σε 100 χρόνια οι άνθρωποι -αν και εφόσον δεν αλλάξουν τον σημερινό τους τρόπο ζωής- θα αναγκαστούν να ζουν κάτω από τη γη και μακριά από τις αχτίδες του ήλιου, αλλά το βέβαιο είναι ότι οι δραματικές αλλαγές στο περιβάλλον θα έχουν ολέθριες συνέπειες στην Οικονομία σε πολύ συντομότερο χρόνο.
Το κακό με το περιβάλλον είναι ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία να συμφωνήσει όλη η ανθρωπότητα σε μέτρα κοινής αντιμετώπισης της απειλής. Τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται με το ένα ή το άλλο μέτρο είναι μεγάλα και έτσι η ομοφωνία σε αυτή τη φάση είναι σχεδόν αδύνατη, όπως έχει αποδειχτεί από τις μέχρι σήμερα προσπάθειες που έχουν εκδηλωθεί. Ακόμη κι αν συμφωνήσουν όλα τα κράτη του κόσμου σε μία κοινή πολιτική, ένα και μόνο μεγάλο κράτος αν διαφωνήσει μπορεί το όφελος να είναι τελικά μικρό από την υιοθέτηση αυτής της πολιτικής.
Δεν αρκεί, λοιπόν, να αποφασίσουμε μόνοι μας στην Ελλάδα να αλλάξουμε τρόπο ζωής, αφού στο περιβάλλον δεν υπάρχουν σύνορα. Ωστόσο, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τι μπορεί να μας περιμένει και να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για τις πιθανές συνέπειες. Ακόμη κι αν αποδειχτούν οι μελέτες υπερβολικά απαισιόδοξες, είναι καλύτερο να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα απ’ το να είμαστε παντελώς ανέτοιμοι για το οτιδήποτε.
Είναι παράξενο το γεγονός ότι τη σχετική πρωτοβουλία την ανέλαβε η Τράπεζα της Ελλάδος. Η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν εμπεριέχεται στις αρμοδιότητες του Κεντρικού τραπεζίτη. Αλλά, από την άλλη πλευρά κάποιος θα έπρεπε να το κάνει! Κι είναι ίσως ένα μήνυμα ότι όλοι θα πρέπει να αρχίσουμε να ασχολούμαστε πιο σοβαρά με το θέμα κι ας θεωρούμε ότι υπάρχουν δήθεν άλλοι πιο αρμόδιοι από εμάς για να το πράξουν. Η πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος, λοιπόν, είναι θετική.
Θα είναι όμως «άχρηστη» αυτή η πρωτοβουλία αν την σκυτάλη δεν πάρουν κι άλλοι και αν δεν προκληθεί μία συζήτηση για το θέμα. Πέρα από την αναγκαιότητα της σωστής ενημέρωσης του κοινού υπάρχει και κάτι που είναι ίσως πιο σημαντικό: Να συνδυαστούν οι επιχειρηματικές δυνάμεις της χώρας για να κατορθώσουν να προχωρήσουν σε αυτές τις επενδύσεις που θα αποδειχτούν αναγκαίες για το μέλλον. Επενδύσεις που θα ωφελήσουν πρώτα απ’ όλα το κοινωνικό σύνολο και θα αποτελέσουν μία απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι αυτή η χώρα δεν διαθέτει δυνάμεις ικανές να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών...
Θανάσης Μαυρίδης
Το ποτήρι θα αδειάζει σταγόνα σταγόνα
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου