Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Οταν τα ψέματα τελειώνουν

Τα ψέματα τελείωσαν. Το έλλειμμα έχει ξεφύγει, γιατί τα έσοδα είναι συμπιεσμένα, και οι δαπάνες ανεβαίνουν συνεχώς ορόφους, για να πάρουν αέρα. Τα γνωρίζαμε βέβαια αυτά ήδη από πέρυσι, όπως τα γνώριζε και ο πρωθυπουργός, που διαβεβαίωνε στην τηλεμαχία της 28ης Μαΐου ότι «πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να επιβάλει φόρους. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει μετά από μήνες όμως…».
Δεν χρειάστηκαν μήνες. Μόλις 29 μέρες, στις οποίες τίποτα το συγκλονιστικό δεν συνέβη. Εντάξει, στήθηκαν ευρωκάλπες, αλλά το θαύμα κράτησε τρεις μέρες, με εξαίρεση το ΣΥΡΙΖΑ, που το «δουλεύει» ακόμη. Και να 'μαστε πάλι με έκτακτα εισπρακτικά φορολογικά μέτρα. Με την ελπίδα να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη αύξηση των δημοσίων ελλειμμάτων.

Λεφτά λείπουν, λεφτά ψάχνουν οι ταμίες του κράτους. Το θέμα όμως είναι πού και πώς ψάχνουν για να βρουν καύσιμο. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, Ζαν Πολ Γκετί, και ο συνεταίρος του, ένας παλιός ερευνητής κοιτασμάτων, που του ανήκε το τρυπάνι της γεώτρησης, επί μια εβδομάδα έσκαβαν σ' ένα μέρος στην Οκλαχόμα.

Οταν το τρυπάνι έφτασε στο τέλος και πετρέλαιο δεν είχαν βρει, ο Γκετί έχασε την ψυχραιμία του. Συγχυσμένος άρπαξε το γέρο ερευνητή, που η αποτυχία δεν τον είχε καταβάλει, κι αφού τον περιέλουσε με διάφορα κοσμητικά επίθετα, ωρυόταν: «Μια ολόκληρη εβδομάδα είμαστε εδώ, τρώγοντας τόση σκόνη, και το μόνο που καταφέραμε να κάνουμε είναι ν' ανοίξουμε μια τρύπα στο νερό».

Ο ερευνητής ατάραχος βόλεψε τα πόδια του πάνω στο τραπέζι και του απάντησε «Μάλλον δεν υπάρχει πετρέλαιο εδώ. Θα πάρουμε το τρυπάνι αύριο και θα πάμε να σκάψουμε αλλού».

Με τα περίπου δύο δισεκατομμύρια που αναμένει η κυβέρνηση ότι θα εισπράξει με τα εμβαλωματικά μέτρα, το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Κανένα πρόβλημα. Θα πάρει το τρυπάνι και θα πάει να σκάψει αλλού.

Μόνο που «μαύρο» χρυσό σαν τον Γκετί δεν θα λουστεί, όσο η «μαύρη» οικονομία αυθαδιάζει και οι δαπάνες είναι ανεξέλεγκτες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου