Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2009

Ευρωκαταδίκη της Ελλάδας για τα κρατητήρια

Με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, που αναφέρεται στην απαγόρευση βασανιστηρίων, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης, λόγω της πολύμηνης παραμονής κρατουμένων σε αστυνομικά κρατητήρια.
Ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει, ωστόσο, ότι ήδη από το 2007, με σχετικό πόρισμά του, είχε διαπιστώσει πρόβλημα σχετικά με τη μακροχρόνια κράτηση σε αστυνομικά κρατητήρια. Η ανεξάρτητη αρχή το 2007 είχε σημειώσει ότι «η μακροχρόνια παραμονή σε αστυνομικά κρατητήρια αποτελούσε ένα γενικευμένο πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η Δικαστική Φυλακή Θεσσαλονίκης αρνείτο πλέον να δεχθεί περισσότερους κρατούμενους. Τότε ο Συνήγορος είχε διαπιστώσει ότι «οι υφιστάμενες συνθήκες κράτησης (στα αστυνομικά κρατητήρια) δεν είναι συμβατές με τους όρους προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και απόλαυσης των δικαιωμάτων των κρατουμένων».
Ένα γεγονός, πρόσθετε, που «συνιστά παράνομη ενέργεια και στοιχειοθετεί απάνθρωπη μεταχείριση κατά την έννοια του άρθρου 3 του ΕΣΔΑ» και προειδοποιούσε μάλιστα ότι η πρακτική αυτή «εκθέτει τη χώρα στο σοβαρό κίνδυνο καταδίκης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Με την πρόσφατη τελευταία απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επαναλαμβάνει πάγια νομολογία του, σύμφωνα με την οποία κάθε στέρηση της ελευθερίας πρέπει να συνοδεύεται από σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, προστασία της υγείας και αποφυγή υπέρμετρης πίεσης. Το Δικαστήριο, παραπέμποντας ρητά στη σχετική παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, εκτιμά ότι «το αστυνομικό κρατητήριο (Κατερίνης) δεν ήταν κατάλληλος χώρος πολύμηνης κράτησης, αφού από τη φύση του το κρατητήριο προορίζεται για σύντομη παραμονή και όχι για χρονική περίοδο κράτησης 2-3 μηνών».

Τέλος, ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι «η αλληλουχία ανάλογων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα έπρεπε να έχει από μακρού πείσει τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών για την αδήριτη ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα διόρθωσης της υπάρχουσας κατάστασης, με τη μεταφορά των εν λόγω κρατουμένων σε καταστήματα κράτησης και την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης που επικρατούν στα αστυνομικά κρατητήρια».
TVXS


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου