Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Πλήθος λαθροκυνηγών στα νησιά του Ιονίου

Πάντως, ένα πράγμα δεν μπορείς να προσάψεις στους λαθροκυνηγούς, ότι δεν είναι συνεπείς στα ραντεβού τους... Και φέτος, όπως κάθε Απρίλη, περίοδο που ως γνωστόν το κυνήγι απαγορεύεται, κατέκλυσαν τα νησιά του Ιονίου για να τηρήσουν το παραδοσιακό «έθιμο» της εξόντωσης των μεταναστευτικών πτηνών που περνούν από την περιοχή.

Για άλλη μια χρονιά, το ενδιαφέρον των λαθροκυνηγών επικεντρώθηκε στις Στροφάδες, ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών 44 ν. μ. νότια της Ζακύνθου, στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο τα μεταναστευτικά πουλιά κατά το μακρύ ταξίδι τους από την Αφρική προς την Κεντρική Ευρώπη. Στον μικρό αυτό οικολογικό παράδεισο, ο οποίος αποτελεί τμήμα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, είναι προφανές ότι απαγορεύονται δραστηριότητες όπως η θήρα κάθε εποχή του χρόνου. Κι όμως, σε έφοδο που πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες σκάφος του Λιμενικού Σώματος, στο οποίο επέβαινε μεταξύ άλλων και ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου, ο οποίος έχει επιδοθεί σε πραγματικό αγώνα δρόμου για την πάταξη της λαθροθηρίας στην περιοχή, εντοπίστηκαν πέντε ταχύπλοα σκάφη με λαθροκυνηγούς. Μάλιστα, όταν το σκάφος του Λιμενικού επιχείρησε να τα προσεγγίσει για έλεγχο, αυτά ανέπτυξαν ταχύτητα και κατάφεραν να διαφύγουν. Οπως καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου και Στροφάδων, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το επεισόδιο αυτό ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά άλλων, αποκαλύπτοντας τα ελλιπή μέτρα επόπτευσης και φύλαξης της περιοχής από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το παράνομο αυτό «έθιμο» του Απριλίου στο Ιόνιο αποτελεί εξαιρετικά επιζήμια πρακτική, καθώς έχει υπολογιστεί ότι μόνο μέσα σε μία μέρα μπορούν να θανατωθούν έως και 15.000 πουλιά. Πρόκειται, μάλιστα, για ενήλικα πτηνά, που είναι έτοιμα να αναπαραχθούν. Γι’ αυτό εξάλλου το ανοιξιάτικο κυνήγι έχει απαγορευτεί στη χώρα μας, όπως και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, εδώ και 25 χρόνια.

Πρόσληψη φυλάκων

Πριν από λίγες ημέρες, πάντως, αλλά μάλλον... κατόπιν εορτής, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου προχώρησε στην πρόσληψη φυλάκων που θα περιπολούν σε τακτική βάση στις Στροφάδες. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι παραπάνω φορείς, είναι απαραίτητη η εγρήγορση από όλες τις υπηρεσίες για την οριστική πάταξη του φαινομένου.
Της Λινας Γιανναρου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου