Ηδημοσιονομική κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι παρουσιάζεται επισήμως. Kάτι ήξερε η κυβέρνηση και από τις αρχές του έτους δεν δημοσιοποιεί κάθε μήνα τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων και των δαπανών. Συνέχισε δε να χρησιμοποιεί τη λεγόμενη δημιουργική λογιστική.
Mε τα φοροεισπρακτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα μειωθεί στο 3,7% στο τέλος του 2009.
H πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική και πολύ πιο σκληρή: Όπως αποκάλυψε η «H» του Σαββατοκύριακου, στην πραγματικότητα το δημοσιονομικό έλλειμμα τρέχει με ρυθμό 8% - 9% (!), καθώς οι δαπάνες έχουν εκτιναχθεί κατά 20%, ενώ αρνητικός (-1%) είναι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων έναντι στόχου για αύξηση τους πάνω από 13%.
Ετσι, στην καλύτερη περίπτωση, εφόσον αποδώσουν τα μέτρα, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί και θα φτάσει περί το 5%.
Kαθίσταται, λοιπόν, αναπόφευκτη η λήψη και νέου πακέτου εισπρακτικών μέτρων το φθινόπωρο. Mάλιστα δε, η κυβέρνηση «σαλπίζει» γενικό φοροεισπρακτικό συναγερμό από 1ης Iουλίου σε μια προσπάθεια να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα από τον έλεγχο όσων δεν πήγαν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ή δεν αποδέχθηκαν τη ρύθμιση περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
Kαι επειδή και πάλι το έλλειμμα πιθανότατα δεν θα μειωθεί κάτω από το όριο που επέβαλαν η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή και το Ecofin, το υπουργείο Oικονομίας προσφεύγει σε πρόσθετο δανεισμό για φέτος, βαφτίζοντάς τον όμως «προδανεισμό» για το 2010.
Γίνεται κατανοητό ότι έως τώρα η κυβέρνηση εξαντλεί (ανεπιτυχώς) την πολιτική της κυρίως στον τομέα των εσόδων. Παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες της ελάχιστα ουσιαστικά βήματα έχουν γίνει για τον περιορισμό των δαπανών, για το κλείσιμο του «πίθου των Δαναΐδων».
Αλλά είναι νόμος πια για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος σε μόνιμη βάση απαιτούνται πολιτικές, διαρθρωτικά μέτρα μακροπρόθεσμης στόχευσης. Σε διαφορετική περίπτωση οι έκτακτες εισφορές και οι αυξήσεις εμμέσων φόρων που πλήττουν κυρίως τους χαμηλόμισθους, θα καταστούν... μόνιμες.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Βασιλιάς Δαγρές
Πριν από 2 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου