Με κλιματικό Αρμαγεδδώνα απειλείται η Ελλάδα. Αύξηση της θερμοκρασίας άνω των δύο βαθμών κελσίου, ερημοποίηση, ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, λειψυδρία και εξαφάνιση των παράκτιων περιοχών είναι μερικές, μόνο, από τις ολέθριες επιπτώσεις που εκτιμάται ότι θα «χτυπήσουν» την Ελλάδα και την ευρύτερη Μεσόγειο τις επόμενες δεκαετίες.
Σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή που - με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος - συστάθηκε για πρώτη φορά, προκειμένου να εξετάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας, οι περιβαλλοντικές συνέπειες θα είναι μη αναστρέψιμες, αν δε ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
Όπως ανέφερε ο συντονιστής της επιστημονικής επιτροπής, κ. Χ. Ζερεφός, η υπερθέρμανση του κλιματικού συστήματος είναι γεγονός, με την περιοχή και τα οικοσυστήματα της Μεσογείου να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.
“Η εξέλιξη της ανθρωπογενούς παρέμβασης στο περιβάλλον αναμένεται ότι θα εντείνει τις πλημμύρες, τη συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων, τη διάβρωση του εδάφους, τους κινδύνους στις παράκτιες περιοχές, απειλώντας ζωτικές υποδομές, οικισμούς και εγκαταστάσεις που εξασφαλίζουν την επιβίωση των κατοίκων νησιωτικών και άλλων περιοχών” προειδοποίησε.
Όπως τόνισε, είναι αναγκαίο να τονιστεί η ανάγκη προσαρμογής στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, με τη διασφάλιση της φυσιολογικής λειτουργίας του κύκλου του νερού, ο οποίος έχει σοβαρά διαταραχθεί και την ανακοπή της περαιτέρω απώλειας των υγροτόπων και της βιοποικιλότητας.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Ενέργειας-Οικονομίας-Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, κ. Π. Κάπρος επεσήμανε ότι προκειμένου να αποτιμηθεί το κόστος από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία, μελετώνται τρία σενάρια. Το σενάριο της αδράνειας, όπου δε λαμβάνεται κανένα μέτρο για την αποτροπή της κλιματικής μεταβολής, το σενάριο της προσαρμογής, όπου επιδιώκεται η προσαρμογή στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το σενάριο του δραστικού μετριασμού, δηλαδή της λήψης μέτρων για την μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.
Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μία διετία, θα δημιουργηθεί “οδικός χάρτης” για την ενέργεια που θα περιλαμβάνει ποσοτικές εκτιμήσεις των επενδύσεων, του κόστους και των τιμών της ενέργειας που θα απαιτηθούν για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Όπως υπογράμμισαν οι «σοφοί» της επιτροπής, αν θέλουμε τον περιορισμό των ολέθριων συνεπειών της αλλαγής του περιβάλλοντος θα πρέπει να στραφούμε σε νέες τεχνολογίες ενέργειας, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο υδρογόνο και στη χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Απανθρακοποίηση
Με τη σειρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Α. Παπανδρέου, σημείωσε: “εάν θεσπιστούν νέα οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα θα προκύψουν, έσοδα τα οποία θα επιτρέψουν μειώσεις φόρων που επιβαρύνουν την απασχόληση, επιδοτήσεις σε φιλικές μορφές ενέργειας και την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων που θα δυσκολευθούν από την μετάβαση σε οικονομία χαμηλών εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου”.
Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε ο 21ος αιώνας να ονομαστεί αιώνας της απανθρακοποίησης, καθώς όλες οι χώρες θα πρέπει να φτάσουν σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που δεν ξεπερνούν τους δύο τόνους ισοδυνάμων του διοξειδίου του άνθρακα κατά κεφαλήν ετησίως μέχρι το 2050.
Λειψυδρία
Όσον αφορά τους υδάτινους πόρους, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας, κ. Γ. Στουρνάρας, τόνισε πως η διαπίστωση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο, άρα και στην Ελλάδα, είναι μείωση των βροχοπτώσεων (μείωση του ετησίως ανανεώσιμου νερού) και αύξηση των θερμοκρασιών (ομοίως μείωση, λόγω αυξήσεως της εξατμίσεως και διαπνοής).
Όπως ανέφερε, έχουμε μπει σε μια διαρκή και μη αντιστρεπτή περίοδο λειψυδρίας. Κι αυτό εξαιτίας της συνεχούς αύξησης του πληθυσμού, της αύξησης της άμεσης και έμμεσης υδατικής κατανάλωσης και της έλλειψης ορθολογικής συνδυασμένης υδατικής διαχείρισης.
Προκειμένου να μελετηθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους υδάτινους πόρους, αναλύονται στη μελέτη οι υδατικές συνθήκες και οι μεταβολές τους σε πιλοτικές περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως η Αττική, η Θεσσαλία, οι λεκάνες του Αχελώου, του Μόρνου και του Εύηνου, αλλά και η Νάξος.
Επιπτώσεις στην υγεία
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο ΕΚΚΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ι. Υφαντόπουλο, η περιβαλλοντική πολιτική επιδρά στην υγεία και την κοινωνία, ενώ επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει τη σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και δεικτών υγείας καθώς και γενικότερα της ποιότητας ζωής. «Έχει επισημανθεί ότι η φτώχεια συνδέεται άμεσα με την εργασία, την κατοικία, την ηλικία, την εκπαίδευση, την υγεία, τον τρόπο ζωής, άσκησης, πρόληψης και υγιούς διατροφής. Επιπλέον οι κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα του περιβάλλοντος, για παράδειγμα μέσω των καταναλωτικών προτύπων» υπογράμμισε.
Συνεργασία για την κλιματική αλλαγή
Οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν από τώρα έως το 2020-2030 θα ασκήσουν μεγάλη επίδραση στο κλίμα από το 2050 και μετά, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος, κρούοντας, ταυτόχρονα, τον κώδωνα κινδύνου: «Κάθε καθυστέρηση στην ανάληψη έγκαιρης δράσης συνεπάγεται ότι οι στόχοι για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου γίνονται δυσπρόσιτοι και το κόστος των αναγκαίων πολιτικών μεγαλύτερο».
Όπως σημείωσε, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί τη συνεργασία όλης της ανθρωπότητας, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε τοπικό-περιφερειακό επίπεδο.
Απαντώντας εμμέσως σε πιθανούς επικριτές της πρωτοβουλίας της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Προβόπουλος τόνισε: “Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν οι αμφισβητίες, που λένε: όταν εσείς οι οικονομολόγοι δεν μπορείτε να προβλέψετε σωστά τι θα γίνει το επόμενο εξάμηνο στην οικονομία, πώς εσείς οι ίδιοι οικονομολόγοι ή οι δημογράφοι ή οι κλιματολόγοι θα καταφέρετε να προβλέψετε τι θα γίνει σε πενήντα ή σε εκατό χρόνια είτε με τη γήρανση του πληθυσμού είτε με την κλιματική αλλαγή; Το ερώτημα είναι θεμιτό. Τι πρέπει όμως να κάνουμε; Είτε μιλάμε για την οικονομία είτε για το κλίμα είτε για τις δημογραφικές εξελίξεις, είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιούμε όσο καλύτερα μπορούμε τα στοιχεία αλλά και τα εργαλεία που διαθέτουμε (κι αν χρειάζεται, να προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε), ώστε να έχουμε μπροστά μας αν όχι μία πρόβλεψη τουλάχιστον ένα φάσμα περισσότερο ή λιγότερο πιθανών ενδεχομένων. Αυτό είναι απαραίτητο όταν στα ενδεχόμενα περιλαμβάνονται και μερικά που μπορεί να καταστούν αναπότρεπτα, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Ακόμη κι αν ένα ενδεχόμενο δεν είναι 100% βέβαιο ότι θα συμβεί, μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να μην κάνουμε τίποτε για την αποτροπή του;”
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η μελέτη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα χρηματοδοτείται από την Τράπεζα της Ελλάδος, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, ενώ η επιστημονική επιτροπή συμμετέχει εθελοντικά στην εκπόνησή της.
Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Καραμανλής: Αντώνη σε… έφαγε η έντονη κριτική
Πριν από 12 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου