Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Κοντά σε κλιματικό όλεθρο ο πλανήτης

Νέα έρευνα δείχνει ότι ο κόσμος βρίσκεται πολύ πιο κοντά σε μια «κλιματική καταστροφή» από ότι πιστευόταν.
Πολύ γρηγορότερα έρχονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με μελέτη διεθνούς ομάδας η οποία ήρθε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Η αύξηση της θερμοκρασίας, τόσο στους ωκεανούς όσο και στην ξηρά, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, ακραία κλιματικά γεγονότα και η μείωση των παγετώνων των πόλων συμβαίνουν με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς από ότι υπολογιζόταν δύο χρόνια πριν.

Η μελέτη εμφανίζεται έξι μήνες πριν τη συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης, όπου θα συζητηθεί η υπογραφή μίας συνθήκης η οποία θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κυότο (το οποίο λήγει το 2012).

Επίσης, σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, ο πλανήτης ο ίδιος έχει αρχίσει να αλληλεπιδρά με την ανθρώπινη δραστηριότητα: ενδεικτικά, τεράστια αποθέματα αερίων - τα οποία έχουν παραχθεί από φυσικές διαδικασίες- όπως το μεθάνιο (κατά πολύ ισχυρότερο όσον αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας από ότι το διοξείδιο του άνθρακα), τα οποία ήταν «εγκλωβισμένα» για χιλιετίες, αρχίζουν να απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, επιταχύνοντας τη θέρμανση του πλανήτη.

Η έρευνα διεξήχθη από την ίδια ομάδα που έκανε την αναφορά της IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) των Ηνωμένων Εθνών το 2007, σύμφωνα με την οποία οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να ελαττώσουν τις εκπομπές αερίων τους κατά 25-40% - συμπληρώνοντας πως, ακόμη και αν αυτό συμβεί, η μεταβολή της κατάστασης θα είναι δύσκολη έως αδύνατη, καθώς από ένα σημείο και μετά το οικοσύστημα της Γης θα «αναλάβει μόνο του» την αύξηση της θερμοκρασίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου