Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Οι μετανάστες «κλειδί» για τη γερμανική οικονομία

Το «κλειδί» για το μέλλον της γερμανικής οικονομίας βρίσκεται στα χέρια των μεταναστών και η επιμόρφωσή τους συνιστά πλέον επιτακτική ανάγκη: Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έκθεση του Boston Consulting Group, η οποία προειδοποιεί ότι η Γερμανία θα βρεθεί μπροστά σε μία «δραματική έλλειψη» εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού έως το 2020, εάν δεν σημειώσει πρόοδο στην ενσωμάτωση των μεταναστών, εάν δεν παράσχει στους μαθητές -παιδιά μεταναστών- πρόσβαση στην εκπαίδευση. Εως το 2032, τα παιδιά των μεταναστών θα αποτελούν το 40% του γερμανικού εργατικού δυναμικού, από 24% το 2005. Κι όμως αυτά τα παιδιά απορρίπτονται από το γερμανικό σύστημα εκπαίδευσης...

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του BCG, τα παιδιά των μεταναστών αναλογούν μόλις στο 4% των μαθητών στην ανώτερη εκπαίδευση αλλά στο 20% της χαμηλότερης κλίμακας στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Πρόσφατη κυβερνητική έκθεση κατέγραφε ανισότητες στη σχολική εκπαίδευση, με το ποσοστό των ξένων μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο, δίχως απολυτήριο, να είναι υπερδιπλάσιο των Γερμανών.

Εκπαίδευση
Και αυτή η έλλειψη πρόσβασης των παιδιών μεταναστών στο γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα, σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού, μεταφράζεται σε λιγότερους ειδικευμένους εργαζόμενους, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του BCG. Τουλάχιστον 80.000 μετανάστες εισέρχονται κάθε χρόνο στην αγορά εργασίας, δίχως όμως να έχουν τα απαραίτητα προσόντα, αναφέρει το Boston Consulting Group, προειδοποιώντας ότι αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

«Η ενσωμάτωση νεαρών μεταναστών στο εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές οικονομικό μέλλον», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Κρίστιαμ Βέιθ, εκ των συγγραφέων της έκθεσης.

Ο δρόμος ωστόσο προς την πλήρη ενσωμάτωση των μεταναστών σε μία χώρα όπου αποτελούν το 1/6 του πληθυσμού της αποδεικνύεται δύσβατος... Το ποσοστό ανεργίας στις τάξεις των μεταναστών υπερβαίνει το 20,2%, όταν επί του συνολικού πληθυσμού κυμαίνεται στο 10,1%.

Ενας στους τέσσερις μετανάστες χαρακτηρίζεται φτωχός, σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η Ε.Ε. -το αντίστοιχο ποσοστό επί του συνολικού είναι 12,5%. «Φτωχοί, άνεργοι και χωρίς μόρφωση»: Ετσι περιέγραφε τους μετανάστες στη Γερμανία το περιοδικό Der Spiegel και η εικόνα δεν φαίνεται να το διαψεύδει...
Της Ντίας Ζαβρα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου