Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Οι πρωταγωνιστές των μεγάλων σκανδάλων της Wall

Ο Bernard Madoff καταδικάστηκε σε 150 χρόνια κάθειρξη τη Δευτέρα 29 Ιουνίου και είναι ο τελευταίος από σειρά άλλοτε κορυφαία ονόματα της Wall Street, τα οποία κατέληξαν στη φυλακή.
Οι "Financial Times" φροντίζουν να περιγράψουν τα έργα και τις ημέρες, εννέα ακόμη πάλαι ποτέ διάσημων επικεφαλής, οι οποίοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι για "ποικιλία" θεμάτων: από insider trading μέχρι κατάχρηση δισ. δολαρίων από επιχειρήσεις και από επενδυτές. Αναλυτικότερα:
Conrad Black
Ο 64χρονος Black έχει εγκλειστεί στην Coleman Low FCI, στη Φλόριντα. Ως ημερομηνία αποφυλάκισής του έχει οριστεί η 30ή Οκτωβρίου 2013.

Ο άλλοτε βαρόνος των ΜΜΕ κατηγορήθηκε για απάτη, καθώς έκλεισε συμφωνίες για πώληση κάποιων εκ των εφημερίδων που είχε στην κατοχή του, λαμβάνοντας όμως "σημαντικές αμοιβές" προς όφελός του. Η έφεσή του θα δικαστεί τον Οκτώβριο του 2009.

Bernard Ebbers

Ο 67χρονος Ebbers έχει εγκλειστεί σε φυλακή του Λος Άντζελες. Ως ημερομηνία αποφυλάκισής του έχει οριστεί η 4η Ιουλίου 2028. Πρώην επικεφαλής της WorldCom, καταδικάστηκε για απάτη το 2005. Στο "απόγειο" της καριέρας του, στις αρχές του 1999, ο Ebbers -γνωστός και με το παρωνύμιο "ο Cowboy των τηλεπικοινωνιών", λόγω της συνήθειάς του να φορά μπότες και τζιν στις γενικές συνελεύσεις και στα meetings- υπολογίζεται ότι "άξιζε" περίπου 1,4 δισ. δολάρια.
John Rigas

Ο 84χρονος John Rigas έχει εγκλειστεί σε φυλακή στη Νότια Καρολίνα. Ως ημερομηνία αποφυλάκισής του έχει οριστεί η 23η Ιανουαρίου 2018. Ίδρυσε την Adelphia Communications Corporation, η οποία υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες καλωδιακές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ. Φυλακίστηκε στις 13 Αυγούστου 2007 για απάτη στις συναλλαγές μετοχών του ομίλου. Στη φυλακή βρίσκεται και ο γιος του Timothy Rigas. Έφεσή του απορρίφτηκε τον Μάρτιο του 2008.

Timothy Rigas

Ο 53χρονος Timothy Rigas έχει εγκλειστεί σε φυλακή στη Νότια Καρολίνα. Ως ημερομηνία αποφυλάκισής του έχει οριστεί η 3η Ιουνίου 2022. Φυλακίστηκε στις 13 Αυγούστου 2007 για απάτη στις συναλλαγές μετοχών του ομίλου μαζί με τον πατέρα του.

Eugene Plotkin

Ο 30χρονος Eugene Plotkin έχει εγκλειστεί σε φυλακή στην Καλιφόρνια. Ως ημερομηνία αποφυλάκισής του έχει οριστεί η 13η Φεβρουαρίου 2012. Πρώην αναλυτής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της Goldman Sachs, καταδικάστηκε για insider trading μετοχών της Reebok. Αγαπημένη του συνήθεια ο… χορός αλλά και ο κινηματογράφος, καθώς είχε γυρίσει ντοκιμαντέρ σχετικά με τη δράση των insider traders, λίγο πριν αποκαλυφτεί ότι κι αυτός ανήκε στην εν λόγω ομάδα.

Stanislav Shpigelman

Ο 26χρονος Stanislav Shpigelman έχει εγκλειστεί σε φυλακή της Νέας Υόρκης. Ως ημερομηνία αποφυλάκισής του έχει οριστεί η 12η Νοεμβρίου 2009. Πρώην αναλυτής της Merrill Lynch, καταδικάστηκε για το "πέρασμα" πληροφοριών σχετικά με τη μετοχή της Reebok στον Eugene Plotkin.

Richard Scrushy

Ο 56χρονος Richard Scrushy έχει εγκλειστεί σε φυλακή του Τέξας. Ως ημερομηνία αποφυλάκισής του έχει οριστεί η 8η Ιουνίου 2013. Ήταν διευθύνων σύμβουλος της HealthSouth Corp. και καταδικάστηκε για δωροδοκία του Don Siegelman, κυβερνήτη της Αλαμπάμας. Συνεχίζει να δηλώνει ότι είναι "απόλυτα αθώος", ενώ φρόντισε να γυρίσει και ντοκιμαντέρ (όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να το δουν στο YouTube: "Richard Scrushy Documentary Part 1").

Jeffrey Skilling

Ο 55χρονος Jeffrey Skilling έχει εγκλειστεί σε φυλακή του Κολοράντο. Ως ημερομηνία αποφυλάκισής του έχει οριστεί η 21η Φεβρουαρίου 2028. Καταδικάστηκε για 35 απάτες, insider trading και για άλλα εγκλήματα που συνδέθηκαν άμεσα με την κατάρρευση της Enron. Δήλωσε "αθώος" για όλες τις κατηγορίες. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για 19 εγκλήματα. Έχει εφεσιβάλει την απόφαση.

Dennis Kozlowski

Ο 62χρονος Kozlowski έχει εγκλειστεί σε φυλακή της Νέας Υόρκης. Αναμένεται ότι θα καταδικαστεί σε φυλάκιση από 8,5 έως 25 χρόνια. Κρίθηκε ένοχος για 22 αδικήματα τον Σεπτέμβριο του 2005. Ο πρώην επικεφαλής της Tyco κλήθηκε να καταβάλει το ποσό των 167 εκατ. δολαρίων σε πρόστιμα, αποτέλεσμα των υπερβολικών μπόνους που είχε λάβει μεταξύ των ετών 1999 και 2001.


ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου