Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Προκαλούν οι αγροτικές επιδοτήσεις από την Ε.Ε. σε επιχειρηματικούς ομίλους

Από τις αρχές Μαΐου ισχύει μια νέα κοινοτική Οδηγία, σύμφωνα με την οποία, όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεούνται να δημοσιεύουν ονόματα, διευθύνσεις και ακριβή ποσά, τα οποία έχουν χορηγηθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία στους απασχολούμενους στη γεωργία. Όπως αναφέρεται, όμως, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε ("ΝΒ"), στη Γερμανία οι αποδέκτες των αγροτικών επιδοτήσεων της Ε.Ε. δόθηκαν στη δημοσιότητα με καθυστέρηση 6 εβδομάδων και εν μέσω αντιδράσεων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό συνέβη διότι, αφενός μεν υπήρξαν ορισμένες περίεργες χρηματοδοτήσεις και συνεπώς χρήζουν έρευνας προς μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι ελάχιστη ή και καμία σχέση έχουν με την αγροτική παραγωγή, αφετέρου δε ένα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, η Βαυαρία, αρνείται να κοινοποιήσει τα στοιχεία. Μάλιστα, το γεγονός ώθησε τις Βρυξέλλες να κινηθούν εναντίον του Βερολίνου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις περίεργες γεωργικές επιδοτήσεις στη Γερμανία αποτελεί ένα γκολφ κλαμπ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 1.273 ευρώ το 2008. Η επίτροπος αρμόδια επί θεμάτων Γεωργίας, Μάριαν Φίσερ Μπόελ, τόνιζε σε κάθε ευκαιρία: «Δεν επιδοτούμε γήπεδα γκολφ». Τα στοιχεία, όμως, τη διαψεύδουν. Βέβαια, το ποσό αυτό μπορεί να φαντάζει αμελητέο μπροστά στα 5,5 δισ. ευρώ που λαμβάνουν ετησίως οι Γερμανοί αγρότες και οι εγχώριες επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά, όμως, πρόκειται για περίπτωση που αναμφίβολα πρέπει να εξεταστεί.

Προκαλούν οι επιδοτήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους

Εξάλλου, οι περισσότεροι αγρότες λαμβάνουν το μίνιμουμ της επιδότησης. Περίπου το 50% των απασχολούμενων στη γεωργία επιδοτείται με λιγότερο από 5.000 ευρώ το χρόνο. Στον αντίποδα, τη μερίδα του λέοντος παίρνουν μεγάλες αλυσίδες τροφίμων και βιομηχανικές μονάδες. Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη βιομηχανία ζαχάρεως στην Ευρώπη, η S?dzucker (Ζιντ Τσούκερ), έλαβε 34,4 εκατ. ευρώ ως επιδότηση των εξαγωγών της.

Αντιδράσεις προκαλεί, όμως, το γεγονός ότι αποδέκτες αδρών επιδοτήσεων είναι συχνά και επιχειρήσεις που μόνο περιφερειακά ασχολούνται με τη γεωργία. Παράδειγμα είναι ο ενεργειακός κολοσσός RWE, που έλαβε 590.000 ευρώ, επιδότηση για την επανακαλλιέργεια εκτάσεων, στις οποίες γινόταν εξόρυξη λιγνίτη. Είναι ενδεικτικό ότι στη σχετική λίστα βρίσκει κάποιος εταιρίες, όπως τη φαρμακοβιομηχανία Bayer, την BASF αλλά και τη χαλυβουργία Thyssen Krupp!

«Μας εκπλήσσει το γεγονός», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Greenpeace της Γερμανίας, Μάρτιν Χόφστετερ, «ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες παίρνουν λεφτά. Κανονικά, τα χρήματα πρέπει να πάνε στις τσέπες εκείνων που έχουν τις αντίστοιχες επιδόσεις, δηλαδή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργία, λαμβάνοντας υπόψη τις οικολογικές επιταγές».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, η στάση της Βαυαρίας

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου είναι η στάση που κρατά το μεγαλύτερο από τα 16 κρατίδια της χώρας, η Βαυαρία. Το Μόναχο αρνείται κατηγορηματικά να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ονόματα εκείνων που λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μολονότι η κεντρική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην εφαρμογή της νέας κοινοτικής Οδηγίας.

Το ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας επικαλείται λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων. Μάλιστα, αρκετά γερμανικά δικαστήρια έχουν αποφανθεί υπέρ των Βαυαρών. Στο θέμα κλήθηκε να παρέμβει τώρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο Λουξεμβούργο. Η Επιτροπή, ωστόσο, δεν προτίθεται να περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου και έχει προσφύγει ήδη εναντίον της Γερμανίας, κατηγορώντας το Βερολίνο για παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου.

Είναι χαρακτηριστικά, άλλωστε, όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αρμόδιας επιτρόπου, Μίχαελ Μαν: «Μέχρι τις 30 Απριλίου όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπρεπε να δημοσιεύσουν τα στοιχεία τους στο Ίντερνετ. Η Γερμανία το έκανε, αλλά χωρίς τη Βαυαρία, κι αυτό μας δυσαρεστεί. Είμαστε απογοητευμένοι και γι' αυτό προσφεύγουμε εναντίον της Γερμανίας».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου