Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Παράθυρο στα κλωνοποιημένα

Την πρόθεσή τους να επιτρέψουν την πώληση προϊόντων κλωνοποιημένων ζώων στην Ευρώπη εξέφρασαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, παρά τις επιστημονικές επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις των οικολόγων.

Οι υπουργοί Γεωργίας συμφώνησαν στην καθιέρωση ενός πακέτου νέων κανονισμών για τα κλωνοποιημένα προϊόντα, που περιλήφθηκαν στην κατηγορία των «νέων τροφίμων». Τα κράτη της Ε.Ε. θέλουν «νέα τρόφιμα που θα εγκρίνονται μόνο εάν δεν παρουσιάζουν κάποιο κίνδυνο για τους καταναλωτές, δεν τους παραπλανούν και δεν είναι θρεπτικά ασύμφορα γι' αυτούς», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Γεωργίας.

Στο σχέδιο της συμφωνίας προβλέπεται μια αυστηρή και ενιαία διαδικασία για τα κλωνοποιημένα ζωικά προϊόντα σε όλη την Ε.Ε., με μια ολοκληρωμένη έγκριση στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται η αξιολόγηση του όποιου κινδύνου από την Ευρωπαϊκή αρχή Ασφαλείας Τροφίμων (EFSA) και έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι θα γίνουν πιο αυστηροί οι υπάρχοντες κανόνες, δεδομένου ότι η εμπορευματοποίηση των κλωνοποιημένων ζωικών προϊόντων δεν αστυνομεύεται επαρκώς στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Οι σχετικές διατάξεις θα επεκταθούν και στους απογόνους της πρώτης γενιάς των κλωνοποιημένων ζώων, οι οποίοι δεν υπόκεινται αυτήν την περίοδο σε πρόσθετους κανονισμούς.

Εγκριση
Η απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά προκαλεί αντιδράσεις από την πλευρά των οικολόγων και, βέβαια, εντείνει τους φόβους των καταναλωτών για τα «τρόφιμα Φρανκενστάιν».

Πάντως, τον περασμένο Σεπτέμβριο το Ευρωκοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσής τους, εξαιτίας των πιθανών κινδύνων για τους ανθρώπους που συνεπάγεται η κατανάλωσή τους, αλλά και για τη μειωμένη γενετική ποικιλομορφία των ζώων.
Του Τάσου Σαραντή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου