Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Βαδίζουμε ως «υπνοβάτες» προς τις φυσικές καταστροφές

«Εξακολουθούμε, σε κάποιο βαθμό, να βαδίζουμε ως υπνοβάτες προς φυσικές καταστροφές που ξέρουμε ότι θα συμβούν στο μέλλον και δεν γίνονται αρκετά για τον μετριασμό της ζημιάς», προειδοποίησε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις ΟΗΕ Τζον Χολμς.

Μιλώντας στην έναρξη της τετραήμερης συνάντησης «Παγκόσμια Πλατφόρμα για τη Μείωση του Κινδύνου Φυσικών Καταστροφών», στην οποία συμμετέχουν πάνω από 1.800 εκπρόσωποι 169 κυβερνήσεων και άνω των 140 μη κυβερνητικών οργανώσεων, ο κ. Χολμς τόνισε ότι η τάση όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές, «ιδιαιτέρως αυτές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Το μόνο που μπορούμε να αναμένουμε είναι ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί».

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για ανθρωπιστικές υποθέσεις στον ΟΗΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι η «Παγκόσμια Πλατφόρμα» θα καταλήξει σε συμφωνία για ετήσιες δαπάνες ύψους περίπου 3 δισ. δολαρίων για τη μείωση του κινδύνου φυσικών καταστροφών -ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο περίπου 10% των 8 δισ. δολαρίων που δαπανάται ετησίως για ανακούφιση από φυσικές καταστροφές - συν το 1% του ύψους 239 δισ. δολαρίων προϋπολογισμού αναπτυξιακής βοήθειας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου