Με οικονομική στασιμότητα και κρίση ανάλογη με αυτή που «χτύπησε» την Ιρλανδία μετά το ξέσπασμα της πρόσφατης πιστωτικής κρίσης, απειλείται η Αττική. Την προειδοποίηση κάνει ο οικονομολόγος και μεσολαβητής του ΟΜΕΔ Χρ. Ιωάννου σε μελέτη για τις προοπτικές ανάπτυξης της Αττικής.
Σύμφωνα με τη μελέτη (που παρουσιάστηκε σε συνέδριο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας) οι πτωτικές τάσεις που ήδη καταγράφονται στη μεταποίηση και στο εμπόριο και το ενδεχόμενο να σκάσει η «φούσκα» των ακινήτων «δημιουργούν ερωτηματικά ως προς τη βιωσιμότητα του αναπτυξιακού μοντέλου της Αττικής».
Όπως σημειώνεται «η παραγωγική εξειδίκευση της Μητροπολιτικής Αττικής με διεθνή κριτήρια βρίσκεται στο εμπόριο ενώ, με εθνικά κριτήρια, στην παραγωγική εξειδίκευσή της προστίθενται η μεταποίηση και οι κατασκευές όπου παρατηρούνται πτωτικές τάσεις που, αν συνεχιστούν, θα δημιουργήσουν πρόβλημα».
Αρνητικές εμφανίζονται ειδικότερα οι προοπτικές της βιομηχανικής απασχόλησης στην περιφέρεια Αττικής και κυρίως στις περιοχές στις οποίες συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων (στη Δυτική και τη Βόρεια Αττική). Αν και εκτιμάται ότι οι συνέπειες θα απορροφηθούν λόγω των προοπτικών απασχόλησης σε άλλους τομείς, ζήτημα υπάρχει για το ποιοι τομείς θα μπορέσουν να συνεχίσουν να δημιουργούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.
Στην εμπορική δραστηριότητα που με τα διεθνή κριτήρια αποτελεί τον τομέα παραγωγικής εξειδίκευσης της περιφέρειας Αττικής οι υφιστάμενες τάσεις δείχνουν τη γοργή διαδικασία αναδιάρθρωσης και συγκέντρωσης σε εμπορικά κέντρα - υπερκαταστήματα και είναι συζητήσιμο σε ποιο βαθμό το καθαρό αποτέλεσμα ως προς τον βαθμό δημιουργίας περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας θα είναι θετικό αλλά και αν είναι βιώσιμο σε συνθήκες μιας πιθανής «φούσκας» στον κατασκευαστικό τομέα.
Σε αυτή την περίπτωση «η περιφέρεια Αττικής κινδυνεύει να επαναλάβει το πάθημα της Ιρλανδίας στην περίοδο της κρίσης του 2008 ? 2009».
Η αναδιάρθρωση του παραγωγικού συστήματος της Αθήνας δεν οδηγείται στη διεύρυνση και εμβάθυνση της παραγωγικής της βάσης με παραγωγή νέων υψηλής τεχνολογίας προϊόντων, αλλά σε κλάδους που συνδέονται με την κατασκευαστική, εμπορική και εν μέρει τουριστική δραστηριότητα. Η στασιμότητα στους παραγωγικότερους τομείς δείχνει περιφέρεια που μπορεί να στερηθεί του αναπτυξιακού δυναμισμού και να έρθει σε οικονομική στασιμότητα.
«Ανοικτή είναι η πρόκληση για όσους χαράσσουν πολιτική καθώς και για τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων να συνδέσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και την απασχόληση στην Αττική με μέτρα ενίσχυσης της καινοτομίας, της ενδοπεριφερειακής ολοκλήρωσης, της επιχειρηματικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης σε παλιούς και νέους οικονομικούς τομείς», καταλήγει η μελέτη.
Τo παραγωγικό προφίλ του Λεκανοπεδίου
Στο 3% του συνολικού εμβαδού της χώρας, το 35,2% των επιχειρήσεων
Ως έκταση καταλαμβάνει σχεδόν το 3% της χώρας, αλλά, συγκεντρώνει το 36,1% του πληθυσμού, το 35,2% των επιχειρήσεων και το 37,2% της απασχόλησης. Παράγει το 49,2% του ΑΕΠ της Ελλάδας και πραγματοποιεί το 67% του συνολικού τζίρου των επιχειρήσεων όλης της χώρας.
Η επιχειρηματική δράση συγκεντρώνεται στον τριτογενή τομέα (56,6%) και ακολουθούν ο δευτερογενής (34%) και ο πρωτογενής (5,3%). Στον τομέα της ανεργίας η περιφέρεια της Αττικής εμφανίζει χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο (7,1% τον Ιανουάριο του ’09 έναντι 9,4% στο σύνολο της χώρας).
Του Γιώργου Γάτου
Οι τράπεζες να είναι καλά…
Πριν από 6 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου