Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Ελληνική βιομηχανία σε αποσύνθεση

Σε πλήρη αποσύνθεση βρίσκεται η εγχώρια βιομηχανία καθώς συνεχίστηκε και τον Απρίλιο για έβδομο στη σειρά μήνα η κάθετη πτώση τόσο του κύκλου εργασιών όσο και των νέων παραγγελιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ο κύκλος εργασιών των ελληνικών βιομηχανιών υποχώρησε κατά 23% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2008.
Στις νέες παραγγελίες η πτώση ήταν ακόμη μεγαλύτερη αφού ανήλθε το 33,7%.
Μάλιστα το πλέον ανησυχητικό είναι ότι ο ρυθμός υποχώρησης αυξάνεται μήνα με τον μήνα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η βιομηχανία εισήλθε σε ύφεση από τον Οκτώβριο του 2008 με οριακές όμως απώλειες και επτά μήνες μετά η κατάσταση δείχνει να είναι εκτός ελέγχου μίας και οι παραγγελίες οι οποίες προδικάζουν και τους μελλοντικούς ρυθμούς παραγωγής έχουν μειωθεί κατά το 1/3.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι από το εξωτερικό έρχονται νέες παραγγελίες με το σταγονόμετρο γεγονός που έχει άμεση αρνητική επίπτωση στο εξαγωγικό εμπόριο.

Συγκεκριμένα οι παραγγελίες από χώρες της Ευρωζώνης μειώθηκαν τον Απρίλιο κατά 36,1% σε ετήσια βάση και από τις τρίτες χώρες κατά 44,5%.

Στους επιμέρους κλάδους καταγράφηκε υποχώρηση των παραγγελιών της τάξης του 31,6% στην κλωστοϋφαντουργία , 41% στις μονάδες ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και 51,3% στα βασικά μέταλλα.

Όσον αφορά τον κύκλο εργασιών καταγράφηκε πτώση 32,6% σε ορυχεία ? λατομεία και 22,9% στην μεταποίηση η οποία αποδίδεται κυρίως στη μείωση του κύκλου εργασιών των κλάδων κλωστοϋφαντουργικών υλών, ξύλου και φελλού, παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, βασικών μετάλλων, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού

Κώστας Τσαχάκης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου