Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Αυτονομία ή Βαρβαρότητα


Watch Autonomy or Barbarism in News  |  View More Free Videos Online at Veoh.com
Πολύς κόσμος ήδη περιμένει μια συνέντευξη που έλαβε χώρα τέλη Νοεμβρίου. Πρώτος ήταν πως είχα μείνει χωρίς υπολογιστή για επεξεργασία βίντεο πολύ καιρό και δεύτερος πως η περίοδος των διακοπών δεν ήταν τόσο άδεια όσο υπολόγιζα…Όμως εν τέλει στο 13ο έκτακτο επεισόδιο φιλοξενούμε το Νίκο Μάλλιαρη και τη συνέντευξη που μας έδωσε ως εκπρόσωπος της πολιτικής οργάνωσης “Αυτονομία ή Βαρβαρότητα“. Μιλήσαμε για πολλά θέματα της δράσης τους και της επικαιρότητας καθώς και για την εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στον Καστοριάδη και που ήδη έχει γίνει πια. Τα θέματα της δημοκρατίας, της βίας, της επανάστασης χωρίς βαρβαρότητα ήταν κάποια από τα highlights της συνέντευξης.
Κάποια στιγμή ήρθε στη συζήτηση το θέμα για τις καταλήψεις και ο Νίκος μας έδωσε το εξής συμπληρωματικό κείμενο :

Δεδομένου ότι η συνέντευξη έγινε πριν ακόμα διαλευκανθεί η υπόθεση του βανδαλισμού στο σχολικό συγκρότημα του Παγκρατίου, υπήρχε ακόμη η υπόνοια ότι η συγκεκριμένη πράξη ήταν έργο εξωσχολικών που εισέβαλαν στο χώρο της κατάληψης. Όπως όμως τελικά αποδείχθηκε, τους βανδαλισμούς τους έκαναν μαθητές του σχολείου κι όχι εξωσχολικοί. Σε πρόσφατο μάλιστα τεύχος του Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας φιλοξενήθηκε και συνέντευξη με μερικά από τα παιδιά που πρωταγωνίστησαν. Υπό το φως αυτής της εξέλιξης αλλά κρίνοντας και βάσει των όσων λένε τα παιδιά αλλά και μερικοί καθηγητές τους στη συνέντευξη του Έψιλον, χρειάζεται μια διόρθωση μερικών απ’ τα λεγόμενά μου στο βίντεο. Το ζήτημα, με άλλα λόγια, δεν είναι το αν και γιατί οι καταληψίες μαθητές δεν στάθηκαν ικανοί να περιφρουρήσουν την κατάληψή τους, αλλά το γιατί το σχολείο, αλλά και η κοινωνία γενικότερα, τους προκαλούν τέτοιο μίσος και τέτοια καταστροφική μανία. Αν σκεφτούμε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να καταλήξουμε σε μερικά πολύ σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με τη σοβαρότητα της σύγχρονης κοινωνικής κατάστασης, την αποσύνθεση των αξιών και κάθε μορφής νοήματος στη ζωή των ανθρώπων και ειδικά των νεώτερων

Εμένα η συγκεκριμένη συνέντευξη μου άρεσε αρκετά αν και κάποια στιγμή έχασε για λίγο τον αυθορμητισμό της αφού το γειτονικό στο στούντιο καμπαναριό μας έκανε να την διακόψουμε στο σημείο που ο Νίκος μιλούσε για τις αναφορές της οργάνωσης σε ονόματα. Αν πρέπει να ζητήσουμε κάποιες τέτοιες είπε ο Νίκος Μάλλιαρης θα ήταν ο Κορνήλιος Καστοριάδης,η Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον Σπύρο Στίνα. Τελικά μας τα είπε πιο σύντομα την δεύτερη φορά…Περισσότερα θα μπορέσετε να βρείτε στο blog τους .




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου