Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου, το TVXS σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επιχειρεί μια παρουσίαση των σοβαρότερων σύγχρονων προσφυγικών κρίσεων ανά τον κόσμο, αλλά και μια αναφορά στην ελληνική πραγματικότητα και την κατάσταση των προσφύγων που αναζητούν άσυλο στη χώρα μας.
«Πραγματικοί άνθρωποι, πραγματικές ανάγκες» χωρίς ανταπόκριση
Με θέμα «Πραγματικοί άνθρωποι – πραγματικές ανάγκες», η εκστρατεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων επικεντρώνεται στις βασικές ανάγκες επιβίωσης, οι οποίες για το 30% των προσφύγων παγκοσμίως δεν ικανοποιούνται. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα το ελληνικό γραφείο της Υ.Α., η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από το επίκαιρο, μετά τις Ευρωεκλογές, θέμα της μετανάστευσης στην Ελλάδα και των προτεινόμενων μεθόδων διαχείρισης των ζητημάτων που έχουν προκύψει.

Με τον αριθμό των βίαια ξεριζωμένων παγκοσμίως να ανέρχεται σε 42 εκατομμύρια ανθρώπους στα τέλη του περασμένου έτους εξαιτίας των συρράξεων και των διώξεων, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη. Στην Ελλάδα, η αύξηση της ροής των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών - 112.364 το 2007 σε σχέση με τους 95.239 το 2006 και 40.000 το 2005, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία – δημιουργεί έντονες πιέσεις στα σημεία εισόδου και εξόδου. Η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει την ανάγκη διεθνούς προστασίας, αλλά και την έλλειψη κατάλληλων κέντρων υποδοχής, καθώς τα ήδη υπάρχοντα «κέντρα διαμονής και φιλοξενίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, είναι στην πραγματικότητα «κέντρα διοικητικής κράτησης».

Στην ομιλία του, ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Γιώργος Τσαρμπόπουλος τόνισε την απουσία από το δημόσιο διάλογο της διάστασης του ασύλου και τη σημασία της διάκρισης μεταξύ οικονομικών μεταναστών και προσφύγων. Και οι δύο αυτές ομάδες, ανέφερε ο κ. Τσαρμπόπουλος προσδιορίζονται με τον όρο «παράνομοι μετανάστες», εκείνοι δηλαδή που εισήλθαν στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. «Οι πρόσφυγες εισέρχονται σήμερα στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αλλά ούτε μετανάστες είναι ούτε παράνομοι, αντίθετα είναι υποχρέωση της πολιτείας να τους παράσχει προστασία», επεσήμανε ο κ. Τσαρμπόπουλος.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Υ.Α. για τους πρόσφυγες έκανε έκκληση προς πάσα κατεύθυνση να πάψουμε να μιλάμε για «λαθρομετανάστες», σαν να είναι οι άνθρωποι αυτοί εμπορεύματα.

Σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει τελευταία για τους τρόπους αντιμετώπισης της «παράνομης μετανάστευσης» μέσω κυβερνητικών εξαγγελιών και τις εκκλήσεις για «μηδέν ανοχή», ο κ. Τσαρμπόπουλος τόνισε ότι είναι αδιανόητο να εφαρμόζονται τα εν λόγω μέτρα στην περίπτωση των προσφύγων και όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας γενικότερα. «Κλείσιμο των συνόρων δεν νοείται για όσους επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα δίχως έγγραφα, τη στιγμή που ανάμεσά τους υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων», πρόσθεσε. Αντιπρότεινε ως μέτρα, την αυστηρότερη περιφρούρηση των συνόρων και τη δημιουργία δομών υποδοχής στα σημεία εισόδου που θα επιτρέπουν τον εντοπισμό των ατόμων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας, προσθέτοντας ότι σήμερα δεν υπάρχουν παρόμοιες δομές υποδοχής σε κανένα σημείο εισόδου.

Αναφερόμενος στο σύστημα ασύλου στην Ελλάδα, ο κ. Τσαρμπόπουλος έκανε λόγο για τεράστια προβλήματα που χρειάζονται αναδιάρθρωση και για μη τήρηση της αρχής για «γρήγορη, δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία ασύλου. Μόλις το 0,05% των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο βαθμό έγιναν δεκτές το 2008, ενώ χαμηλά παραμένουν τα ποσοστά και στο δεύτερο βαθμό εξέτασης της αίτησης ασύλου(10,29%).

Ο κ. Τσαρμπόπουλος αναφέρθηκε και στο Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί η κυβέρνηση, το οποία «αντί να βελτιώσει την κατάσταση υπονομεύει σοβαρά τη δίκαιη εξέταση των αιτημάτων ασύλου». Το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα αναθέτει την αρμοδιότητα λήψης πρωτοβάθμιων αποφάσεων στους Αστυνομικούς Διευθυντές ανά τη χώρα, ενώ καταργεί τη δευτεροβάθμια εξέταση των αιτημάτων από την Επιτροπή Προσφυγών, «χωρίς την εγγύηση μιας ανεξάρτητης, αποτελεσματικής και ουσιαστικής προσφυγής σε περίπτωση απόρριψης, σε αντίθεση με ό, τι επιτάσσει η νομοθεσία της Ε.Ε.».

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και ο υπεύθυνος του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης, Ντάνιελ Έσντρας. Ο κ. Έσντρας δήλωσε ότι έχουν παρασυρθεί όλοι σε ένα πογκρόμ κατά των μεταναστών, εξαιτίας της ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Μίλησε για την ευθύνη των πολιτών που ψήφισαν τα κόμματα αυτά και αναφέρθηκε στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, λέγοντας ότι συνέβαλλαν στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση με την προβολή ξενοφοβικών και ρατσιστικών θέσεων. «Αυτά που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες δεν είναι «σκούπες», είναι πογκρόμ», κατέληξε.

Επίσημη ιστοσελίδα ελληνικού γραφείου Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες www.unhcr.gr
TVXS



1 σχόλιο:

  1. Στον βωμό των συμφερόντων...


    Τα 42 εκατομμύρια έφτασε στα τέλη του περασμένου έτους ο αριθμός των βίαια ξεριζωμένων λόγω συρράξεων και διώξεων παγκοσμίως, καθώς ο ρυθμός του επαναπατρισμού παρουσίασε απότομη επιβράδυνση και περισσότερες μακροχρόνιες συρράξεις κατέληξαν σε καταστάσεις παρατεταμένου εκτοπισμού.
    Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) "Παγκόσμιες Τάσεις" που δόθηκε πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα, στον συνολικό αυτό αριθμό περιλαμβάνονται 16 εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο καθώς και 26 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους.
    Όπως αποκαλύπτεται στη νέα έκθεση, το 80% των προσφύγων του κόσμου και η συντριπτική πλειοψηφία των εσωτερικά εκτοπισμένων - μια ομάδα πληθυσμού με την οποία η Υ.Α. ασχολείται ολοένα και πιο ενεργά- εντοπίζονται σε αναπτυσσόμενα κράτη.
    Πολλοί είναι ξεριζωμένοι εδώ και χρόνια, χωρίς ελπίδα στον ορίζοντα. Παρότι ο συνολικός αριθμός των 42 εκατομμυρίων ξεριζωμένων στα τέλη του περασμένου έτους συνιστά μείωση περίπου 700.000 ανθρώπων σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, οι νέοι εκτοπισμοί που έλαβαν χώρα το 2009 -και δεν αντανακλώνται στην ετήσια έκθεση- έχουν ήδη αντισταθμίσει κατά πολύ την πτώση αυτή.
    Κι εγώ μένω να αναρωτιέμαι: Ποιός τους ξεριζώνει και γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή