Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα και την Ευρώπη; Oχι δεν θα πάρουμε!

Η ιστορία θα έπρεπε να διδάσκει για τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε, πάντα βάση της «αρχής της προφύλαξης». Δυστυχώς, όμως, το πέρασμα του χρόνου αμβλύνει τις μνήμες του Τσερνομπίλ και αφήνει χώρο σε ολίγους να αναστήσουν μια επικίνδυνη και ακριβή τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρισμού.

Το τελευταίο διάστημα, στα πλαίσια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, η πυρηνική ενέργεια επιχειρείται να εμφανιστεί ως ‘πράσινη’, επειδή δεν εκπέμπει CO2 κατά τη διάρκεια λειτουργίας του, αλλά και φθηνή. Όμως ακόμα και το Ινστιτούτο Πυρηνικής Ενέργειας αποφεύγει να χαρακτηρίσει ως ‘πράσινη’ την πυρηνική ενέργεια, ενώ το κόστος παραμένει ιδιαίτερα υψηλό. Ενδεικτικά, η παραγωγή μιας κιλοβατώρας ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια κοστίζει 15,31 σεντς, ενώ το αντίστοιχο κόστος για τα αιολικά είναι μόλις 8,91 σεντς, και για τη γεωθερμία 10,19 σεντς. Ένα ακόμα στοιχείο που δεν μπορεί να αγνοηθεί, ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι οι ελάχιστες θέσεις εργασίας που προσφέρουν οι πυρηνικές μονάδες σε σχέση με κάθε άλλη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρισμού από ενεργειακές πηγές. Ενδεικτικά, για κάθε παραγόμενη τεραβατώρα (TWh) η πυρηνική ενέργεια προσφέρει μόλις 75 θέσεις εργασίας, τη στιγμή που η αιολική ενέργεια προσφέρει τουλάχιστον 918 νέες θέσεις και τα φωτοβολταϊκά τουλάχιστον 29.500.
Στην Ελλάδα, δεν υφίσταται θέμα κατασκευής μονάδων πυρηνικής ενέργειας. Οι δεσμεύσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκη, για αποκλεισμό αυτής της πιθανότητας, όπως και οι παρόμοιες δεσμεύσεις σχεδόν όλων των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων, δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφύγει σε μια επικίνδυνη, όσο και ακριβή, λύση.

«Θέσεις, όμως, όπως αυτές της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, που σπεύδει να λάβει θέση υπέρ της πυρηνικής ενέργειας χωρίς επαρκή τεκμηρίωση και χωρίς να απαντά στους προβληματισμούς, δείχνει μια προσπάθεια ‘πολιτικοποίησης’ του ζητήματος της πυρηνικής ενέργειας, όπως και μια προσπάθεια έναρξης διαλόγου επί προκαθορισμένων αποφάσεων, πράγμα τουλάχιστον απαράδεκτο» επισημαίνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς.

Το WWF Ελλάς είναι απόλυτα πεπεισμένο ότι η πυρηνική ενέργεια δεν έχει θέση στο παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο και πολύ περισσότερο στη χώρα μας. Όπως επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση, μια χώρα που έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τα απόβλητα 'συμβατικών' εργοστασίων (βλ. Ασωπός), δεν είναι σε θέση να αποκαταστήσει τα εδάφη της (βλ. λατομεία), και δεν μπορεί να βρει λύση για τα σκουπίδια της (βλ. ΧΥΤΑ και παράνομες χωματερές), δεν δίνει τα κατάλληλα εχέγγυα για τη δυνατότητα δημιουργίας, λειτουργίας και αποκατάστασης μιας πυρηνικής μονάδας.

Αντιθέτως, σύμφωνα με το WWF Ελλάς, βάσει και της ξεκάθαρης στάσης των Ελλήνων που διαχρονικά είναι αντίθετοι στην πυρηνική ενέργεια, η Ελληνική κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να ηγηθεί του ‘αντιπυρηνικού’ αγώνα και να εγείρει άμεσα ενστάσεις για τις πυρηνικές σκέψεις των γειτονικών κρατών. Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει, επίσης, να προβάλλει σοβαρές αντιρρήσεις για την χρηματοδότηση της ΕΕ (έμμεσα ή άμεσα) σε ‘πυρηνικές’ επενδύσεις, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο εις βάρος των δράσεων εξοικονόμησης, διείσδυσης των ΑΠΕ και βελτίωσης των δικτύων.

Κατά το WWF Ελλάς, η αυξανόμενη άσκηση πιέσεων εκ μέρους του λόμπι της πυρηνικής ενέργειας επιβάλλει την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και των πολιτικών. Η εκλογή «στιβαρών» ευρωβουλευτών που θα πιέσουν την ΕΕ να κινηθεί σε άλλες λύσεις και όχι στην πυρηνική ενέργεια θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις προσπάθειες κατάργησης των πυρηνικών μονάδων.

Το WWF Ελλάς ανάρτησε πρόσφατα στην ιστοσελίδα του μια έκθεση με πολλά στοιχεία για τους μύθους και την πραγματικότητα γύρω από την πυρηνική ενέργεια. Η έκθεση με τίτλο «Πυρηνική ενέργεια: επικίνδυνη και ακριβή» μπορεί να βρεθεί με ένα κλικ εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου