Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Ελλάδα - Νιγηρία 1-0

«Ας μην κάνουμε τους έκπληκτους όταν ξαφνικά ανακαλύπτουμε ποια είναι η Ελλάδα.» Ηταν Οκτώβριος του 2000, λίγες ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα του «Εξπρές Σαμίνα», όταν ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τη φράση «αυτή είναι η Ελλάδα» αποφάσιζε να τραυματίσει το συλλογικό μας υπερεγώ, να γυρίσει τον καθρέφτη στο πρόσωπό μας. Τα παραπάνω ειπώθηκαν σε εντελώς διαφορετική συγκυρία από τη σημερινή και προκάλεσαν θύελλα. Τότε το άλμα της ανάπτυξης συνεχιζόταν, ο μετροπόντικας όργωνε τα σωθικά της Αθήνας, η Αττική οδός συνέδεε την πρωτεύουσα με το νέο αεροδρόμιο, τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων προχωρούσαν.
Σε όλη τη χώρα η οικοδομική δραστηριότητα κάλπαζε, πολυτελή τζιπ στριμώχνονταν στα στενά των πόλεων, οι εγκλωβισμένοι του Χρηματιστηρίου ήλπιζαν (ακόμη) στις 7.000 μονάδες. Οι πάντες περίμεναν να πιάσουν στα χέρια τους ευρώ.

Και πλησίαζε επιτέλους η ώρα που θα δείχναμε στους ξένους «ποιοι είμαστε» . Σε όλους αυτούς που θα ΄πρεπε να γνωρίζουν ότι «από εδώ ξεκίνησαν όλα». Επιτέλους θα καταλάβαιναν, κάλλιο αργά παρά ποτέ, ότι δεν πρέπει να μας βάζουν στην ίδια ζυγαριά με τους άλλους. Διότι πολύ απλά δε μπορείς να συγκρίνεις (με αριθμούς και ποσοστά!) τη χώρα που «έφτιαχνε Παρθενώνες όταν εκείνοι έτρωγαν βελανίδια ανεβασμένοι στα δέντρα».

Τέσσερα χρόνια αργότερα αγγίζαμε την απόλυτη νιρβάνα: η Παπαρίζου σάρωσε στη Εurovision, η Εθνική σήκωσε το «τιμημένο», τα πάντα στους Ολυμπιακούς Αγώνες (με εξαίρεση το «τροχαίο» του Κεντέρη και της Θάνου) λειτούργησαν σαν ελβετικό ρολόι. Και τους βάλαμε τα γυαλιά. Οσοι μας είχαν αμφισβητήσει, κορυφαίες εφημερίδες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, είπαν ταπεινά «Συγνώμη Ελλάδα» με πηχυαίους τίτλους.

Πέντε χρόνια αργότερα, η Ελλάδα δεν έπαψε να είναι «αυτή», όπως την είχε περιγράψει υπαινικτικά ο κ. Σημίτης. Τα «μετάλλια» αφορούν τις επιδόσεις στη διαφθορά, ορισμένα από τα χρυσά του 2004 σκιάστηκαν από υποψίες ντόπας. Η Νιγηρία τα πάει λίγο καλύτερα στη διαφάνεια, λέει η παγκόσμια οργάνωση Τransparency Ιnternational. Λαδώνουν, λέει, λιγότερο οι Νιγηριανοί για να εξυπηρετηθούν. Οσοι τουρίστες πείστηκαν να «ζήσουν τον Μύθο», βίωσαν την πραγματικότητα και δύσκολα θα ξαναπληρώσουν παράπηγμα για μπανγκαλόου. Και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας καταρρέει. Γκρεμιστήκαμε στην προτελευταία θέση της Ευρώπης λέει η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας για το 2009. Ευτυχώς που υπάρχει και η Ρουμανία.

«Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι η χειρότερη ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ» είπε χαμηλόφωνα ο Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε κλειστή ευτυχώς συνάντηση με έλληνες πανεπιστημιακούς τον Απρίλιο. Μας εξοργίζει που άρχισαν πάλι να μας συγκρίνουν. Τότε κερδίζαμε την Πορτογαλία στο ποδόσφαιρο. Τώρα κερδίζουμε τη Νιγηρία στη διαφθορά και δεν μας πολυαρέσει.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου